Dít zijn de eerste symptomen van een prille zwangerschap

Dít zijn de eerste symptomen van een prille zwangerschap

De tijd is NOG NOOIT zo langzaam gegaan als in de weken tussen mijn eisprong en de datum waarop ik een zwangerschapstest mocht doen. Ik vond die twee weken een ware rollercoaster. Maar zijn er symptomen waaraan je al vóór de zwangerschapstest kan ontdekken dat je in blijde verwachting bent?

Het antwoord is: ja. Maarrr: die symptomen lijken ontzettend op symptomen die je bij sommige virussen hebt of als je gestrest bent of om een andere reden wel eens moe bent. Kortom: je kunt een heel scala aan 'zwangerschapssymptomen' hebben, en níet zwanger zijn. Andersom kan het ook: je kunt helemaal niks door hebben en tóch een kindje verwachten. Voordat je dit artikel doorleest en de symptomen een voor een afstreept om vervolgens een kinderwagen aan te schaffen, een kleine waarschuwing: wacht even tot je een positieve zwangerschapstest in handen heb. Dan weet je het zeker :-)

Dat gezegd hebbende: er zijn dus inderdaad symptomen waaraan je zou kunnen merken dat je zwanger bent. Zelf was ik namelijk vermoeider dan normaal, had ik een paar dagen krampjes in mijn baarmoeder en enorm gevoelige pijnlijke borsten. Met name dat laatste was echt noemenswaardig en had ik nooit eerder zo ervaren. Toch vroeg ik me - totdat ik een tweede streepje op de test zag verschijnen - af of dit niet allemaal tussen mijn oren zat. 

Symptomen

Bekende zwangerschapssymptomen zijn:

  • Je bent wat gevoeliger voor geuren
  • Misselijkheid
  • Je hebt last van lichte krampjes in je baarmoeder
  • Vaker moeten plassen (dit heeft met je hormonen te maken)
  • Je hebt last van constipatie en/of brandend maagzuur
  • Je bent sneller vermoeid. Je lichaam is hard aan het werk om een nieuw lichaam te laten groeien. Reken maar dat dat energie vreet!
  • Je borsten zijn gevoeliger en je areola (het gebied rondom je tepel) kan donkerder van kleur worden. Ook kunnen de aders in je borsten opeens duidelijker zichtbaar worden.

Wanneer testen?

Zit er dan echt niks anders op dan minstens twee weken lang speculeren of het gelukt is of niet? Die twee weken kunnen namelijk aanvoelen als twee jaar, maar ze gaan - ECHT! - voorbij. Het best is om te testen op de dag waarop je ongesteld denkt te moeten worden. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Precies vier weken later kun je dan testen, of - en dat hopen we natuurlijk niet - je menstruatie verwachten. Om het iets duidelijker te maken (niet dus): sommige cyclussen zijn echter wat langer of korter, dus precies 28 dagen wachten geldt niet altijd. 

En vroege zwangerschapstesten dan?

Er bestaan heel gevoelige zwangerschapstesten die tot vier dagen vóór de datum waarop je normaal gesproken kan testen, al een positieve uitlag zou kunnen krijgen als je zwanger bent. Deze testen zijn betrouwbaar, maar er is één probleem: ongeveer 30% van de prille zwangerschappen eindigt in een miskraam. In veruit de meeste gevallen gebeurt dat vlak na de bevruchting, nog voordat je überhaupt wéét dat je zwanger bent. Als je een vroege zwangerschapstest doet, kan het dus zijn dat je een positieve uitslag krijgt, maar dat je een paar dagen later alsnog ongesteld wordt. 

Heb jij last gehad van vroege zwangerschapssymptomen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Bubje96

    Ik heb deze symptomen ook als ik ongesteld moet worden, helaas zit er voor mij dan ook niks anders op dan wachten.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50