Dit kun je beter niet eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Dit kun je beter niet eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Maagzuur tijdens de zwangerschap, het is een veelvoorkomende klacht. Zelf had ik er veel last van tijdens mijn eerste zwangerschap en nu tijdens mijn tweede zwangerschap lijkt het nog erger te zijn. Tussen je slokdarm en de maag zit een klepje, de sluitpier. Deze gaat open als je een hap eten neemt en daarna gaat hij weer dicht. 

Al in het eerste trimester kun je last krijgen van maagzuur doordat je hormonen veranderen en je spieren verslappen. In het derde trimester drukt de baby op je maag, waardoor je sluitspier minder goed werkt. Welk eten (en drinken) kun je beter laten staan als je veel last hebt van brandend maagzuur?

1. Scherpgekruide gerechten

Bepaalde kruiden kunnen het slijmvlies van de slokdarm irriteren. Het brandend maagzuur wordt hierdoor alleen maar erger. Kruiden die je daarom beter kunt vermijden zijn: dragon, pepers, salie, tijm en marjolein.

2. Pepermunt en groene munt

Hoewel er over munt vaak gezegd wordt dat het een gunstige werking heeft op je spijsvertering, kan het behoorlijk wat maagzuur veroorzaken. Een directe reden hiervoor is niet bekend, maar je kunt het het best voor jezelf uittesten. 

3. Vet en gefrituurd eten

Laat het rondje naar de snackbar maar even achter wegen. Veel vet eten zorgt voor ontspanning van de sluitspier en het blijft ook nog eens langer in je maag, waardoor de kans op zuur een stuk groter wordt. Het gaat hier trouwens om gezonde en ongezonde vetten. 

Lees ook: 
Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

4. Citrusvruchten

Je zou maar met een craving hebben voor sinaasappelsap. Helaas wakkeren dit soort citrussapjes maagzuur alleen maar aan. De hoeveelheid zuur in citroen, sinaasappel, grapefruit en andere citrusvruchten geven een onaangenaam gevoel. 

5. Uien

Vooral van rauwe uien kun je extra last krijgen van maagzuur. Ze zorgen voor het ontspannen van de sluitspier. Hopelijl kun je gebakken uien nog net wel aan tijdens de zwangerschap. 

6. Melk

Veel vrouwen grijpen juist naar een pak melk tijdens de zwangerschap omdat het zacht voor de maag lijkt. Toch kan melk beter vermeden worden omdat het vetten, eiwitten en calcium bevat.

7. Koffie en thee

Teveel koffie wordt sowieso afgeraden tijdens de zwangerschap, maar als je last van maagzuur hebt, is dit ook een reden om het drankje te laten staan. Deze drankjes bevatten cafeïne of theïne. Deze stofjes verslappen de sluitspier. 

8. Koolzuurhoudende drankjes

Er blijven niet veel drankjes meer over, zoals je ziet kun je het beter bij water houden. Frisdrank heeft een negatief effect op de sluitspier en kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Lees: nog minder plek in je buik en meer druk op je maag. 

9. Chocola

Doordat chocola vet en cafeïne bevat, is het een echte boosdoener. Net zoals in ander vet eten ontspant chocola de sluitspier en ontstaat er maagzuur. 

Had jij veel last van maagzuur tijdens de zwangerschap? Heb jij nog tips tegen maagzuur tijdens de zwangerschap?

Tags: Zwanger

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50