Dit kan er aan je vagina veranderen tijdens je zwangerschap

Dit kan er aan je vagina veranderen tijdens je zwangerschap

Eigenlijk verandert je complete lichaam tijdens je zwangerschap. Maar een lichaamsdeel kan verschillende soorten veranderingen doormaken en dat is je vagina. 

Je vagina kan blauw/paars kleuren

Het kan voorkomen dat je vagina van kleur verandert tijdens je zwangerschap. Ze kan soms blauw/paars kleuren. Niet schrikken, dat is heel normaal. Het kan zelfs gebeuren voordat je weet dat je überhaupt zwanger bent. Oorzaak: tijdens de eerste zes weken van je zwangerschap stroomt er meer bloed door je geslachtsdeel waardoor de kleur kan veranderen. 

Spataderen 

Doordat er meer bloed door je vagina stroomt en omdat je baarmoeder groter wordt waardoor de aderen in je pelvis een beetje in de verdrukking komen, kunnen er spataderen ontstaan. Het gebeurt zelden als je zwanger bent van je eerste kindje. Bij een volgende zwangerschap wordt de kans op spataderen bij je vagina steeds groter. Ze ontstaan dan meestal rond de vijfde maand van je zwangerschap. Gelukkig verdwijnen ze weer ongeveer zes weken na je bevalling. Wil je er sneller vanaf komen? Neem regelmatig een warm bad, houd je voeten hoog, lig op je linkerzijde in bed, beweeg zo veel mogelijk en probeer langdurig zitten of staan te vermijden. 

Opgezwollen vagina 

Omdat er meer bloed door je vagina stroomt, kun je last hebben van een opgezwollen vagina. Althans: het voelt meer als een opgezwollen vagina. Voordeel is dat je vagina wat gevoeliger is en je sneller een orgasme kunt krijgen. 

Oeps! Een vaginascheetje! 

Het is niet helemaal duidelijk waardoor dit komt, maar als je zwanger bent, kun je vaker last hebben van vaginascheetjes. Ze ontstaan door lucht die in de vagina terechtkomt. Als die lucht vrijkomt, kan dat hetzelfde geluid maken als een scheetje. Heel waarschijnlijk komt dat door de combinatie van een groeiende buik, beweging, bekkenbodemspieren die harder moeten werken. Maar zeker weten doen we dat niet. 

Jeuk 

Je zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat je vagina last krijgt van meer bacteriën en schimmels, waardoor de kans groter wordt op een schimmelinfectie. Dit kan voor grijswitte/geelwitte afscheiding zorgen en jeuk! Ga langs de huisarts voor een behandeling en dan ben je er in no time vanaf. 

Geur/smaak 

De zuurtegraad van je vagina verandert tijdens je zwangerschap waardoor de geur van je vagina verandert. Zolang je geen last hebt van jeuk of een brandend gevoel hoef je je niet druk te maken. 

Ook de smaak van je vagina kan veranderen. Waarschijnlijk smaakt het iets zoutiger of metaalachtiger (dan je partner is gewend). Volgens onderzoekers verdwijnt de smaak als je eenmaal een orgasme hebt gehad.

Lees ook:

Moeder ontdekt dat ze twee baarmoeders en twee vagina's heeft
Geen goed idee: kruidballen in je vagina om je baarmoeder te detoxen

Bron: Parents.com 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50