Deed ik dít voordat ik moeder werd?!

Deed ik dít voordat ik moeder werd?!

Je wilt het misschien niet toegeven, maar er verandert heel wat als je eenmaal kinderen hebt gekregen. Er zijn van die dingen die je vroeger deed, maar je je nu niet meer kunt voorstellen, omdat je er gewoon niet meer aan toekomt, te moe bent of gewoonweg diep in je herinneringen hebt weggestopt…

1. Doen waar je zin hebt

Zullen we vandaag de hele dag in bed blijven liggen, sushi bestellen en alle afleveringen van Riverdale of Bridgerton kijken? Je kunt je bijna niet voorstellen dat je dit deed, voordat je een kleine kreeg. Toch is het zo. Geen voedingsmomenten, luiers die moeten worden verschoond of onbegrijpelijke en ontroostbare huilbuien die gesust moeten worden. Gewoon doen waar je zin in hebt. Die tijd komt ooit wel weer. Heb geduld!

2. Uitslapen

Heerlijk lang uitslapen, nog even omdraaien en weer in een diepe slaap vallen totdat je wekker zegt dat het 16 uur ‘s middags is. Onvoorstelbaar toch? Misschien was je wel niet zo’n hele lange uitslaper, maar het idee dat je je nergens druk om hoeft te maken, iets moet doen voor een ander, maar zelf kunt bepalen wanneer je uit bed wilt gaan… Dat was lang geleden....

Lees ook:
7 dingen die je niet begreep voordat je moeder werd

3. Ongestoord kletsen met een vriendin

Je wilt net de allerlaatste roddel doornemen, als de woorden ‘mama, kijk nou’ als een slecht mantra voortdurend worden herhaald. Je raakt afgeleid en hoort vervolgens maar de halve roddel. Dat is iets waar je tijdens de eerste jaren van je kind vaak last van zal hebben: het horen van halve verhalen. Want hoe graag je ook je aandacht bij het verhaal of de roddel wilt houden, het lukt je echt niet als je kind in de buurt is.

4. Het hele weekend nachten doorhalen

Was jij vroeger een die hard stapper? Dat je woensdag al voorzichtig wat later thuiskwam dan de donderdag, om vervolgens vrijdag, zaterdag en zondag nachten door te halen? Om vervolgens maandag en dinsdag even bij te komen? Pfff, die tijd kan ik me écht niet meer herinneren? Deed ik dat? Nee joh! Kan me niet voorstellen!

5. Stomdronken thuiskomen

Natuurlijk kun je af en toe best wel eens te diep in het glaasje kijken, ook al heb je kinderen. Maar geloof me, het kan behoorlijk lullig overkomen als je de oppas moet aflossen, zeker als je je ouders een keer zover hebt gekregen om die avond op te passen. Laten we het zo zeggen: dat doe ik dus nooit meer na die ene keer...

6. Ongestoord op het toilet zitten

Als het aan mij lag las ik een heel tijdschrift uit tijdens een bezoekje aan de wc. Toen mijn kinderen nog klein waren, behoorde dat voorgoed tot de verleden tijd. Want ik wilde ze niet te lang alleen laten, stel dat... En heel soms was ik echt gekke Henkie en deed ik mijn kinderen in een wipstoeltje voor de wc-deur, zodat ik af en toe wat kon roepen en zij me duidelijk konden horen. Nu ze wat groter zijn, hoor ik meestal al na een paar minuten de een tegen de ander zeggen: “Waar is mama?”, of word ik geroepen omdat ze iets nodig hebben of iets niet lukt.

7. Hele zakken chips leeg eten

“Wie heeft de chips opgegeten? Mam? Jíj?” Voordat ik kinderen had hoefde ik me aan niemand te verantwoorden. Nou ja, mijn man, maar goed, aan je kinderen wil je het goede voorbeeld geven. En ze houden je beter in de gaten dan je denkt, dus wees gewaarschuwd! Maar ach, wat verlang ik soms naar die tijd dat ik de kast kon opentrekken, een zak kon pakken en ongegeneerd de hele zak kon opeten. Zeker tijdens mijn maandelijkse perikelen.

8. Kijken wat jij wilt

Als je kleintjes nog echt klein zijn, dan ben je soms te moe om je ogen open te houden en kijk je soms een film in vier á vijf delen delen en ben je om eerlijk te zijn al lang de draad van het verhaal kwijt. En als ze wat groter zijn, gaan ze later naar bed en hoor je alleen maar “kunnen we niet wat anders kijken” als je naar je favoriet Say Yes to the Dress kijkt. Nog erger: je wordt soms gedwongen te kijken naar programma’s die zij willen zien. Je kunt je natuurlijk terugtrekken op je slaapkamer en daar kijken wat jij wilt, maar gezellig is het niet. Hoewel soms wel fijn…

9. Een pot Nutella uitlepelen

Dit is dus een van mijn guilty pleasures: een pot Nutella leeg lepelen. Een vreemd trekje dat mijn man heeft geaccepteerd, maar nu dus met wat grotere kinderen absoluut tot het verleden behoort. Tot hun vierde viel het ze niet zo op, maar eenmaal ouder kreeg ik een opmerking als “wat doe jíj nou?” en kreeg ik het idee dat ook dit niet zo’n goed voorbeeld is.

10. Je partner bespringen wanneer je daar zin in hebt

Herinner je je dat nog? Dat je ineens een kriebel kreeg en je partner het liefst hier en nu de kleren van zijn lijf wilde trekken? Dat is met kleine kinderen dus even niet zo vanzelfsprekend meer, want als ineens zijn ouders uit zicht zijn, dan kan er een paniekerige huilbui opsteken. Of misschien heeft ‘ie juist net op dat moment last van krampjes of is het tijd voor een volgende voeding? En wat als ze groter zijn? Dan is er meer gelegenheid, maar een slot op je slaapkamerdeur kan handig zijn;-)

Wat doe jij nu (helaas) niet meer sinds je moeder bent?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden