De vraag der vragen: WAAROM?

De vraag der vragen: WAAROM?

De waarom-fase, wel bekend bij elke ouder van een peuter. Mijn zoon van drie zit volop in die fase, hoewel hij de nee-fase nog niet helemaal ontgroeid lijkt te zijn. Ik dacht dat hij hem misschien wel zou overslaan, maar niets is minder waar. Hij geeft zich helemaal voor de ultieme vraag der vragen: Waarom?

En waarom doet hij dat? Omdat het erbij hoort natuurlijk, maar ook omdat hij heel nieuwsgierig is en gewoon alles wil weten. Het levert vaak hele filosofische vragen op. Waarom is dat een bakje? Probeer daar maar eens een antwoord op te geven. Het zet me regelmatig aan het denken. Ja, waarom is dat eigenlijk zo. Waarom doen we dat eigenlijk altijd zo. Het kan hartstikke nuttig zijn om je gewoontes eens onder de loep te nemen. Dus dank daarvoor kleine jongen.

Lees ook deze blog van Krista:
Over snoepen en trakteren

Vragen, vragen en nog eens vragen

Ik maak wel regelmatig mee dat ik een beetje vastloop. Cirkelredeneringen komen namelijk veel voor. Eindeloos kunnen we daar mee doorgaan. Waarom heeft hij een brandweerhelm op? Omdat hij een brandweerman is. Waarom is hij een brandweerman? Omdat hij een brandweerhelm op heeft. Herhaal dit tien keer en dan is meneer nog niet klaar, maar ik wel.

Waarom, daarom

Ik gebruik ook vaak het woord ‘daarom’ als ik het zat ben of gewoon echt geen antwoord weet. Mijn peuter accepteert het antwoord; ‘weet ik niet’ namelijk niet. ‘Dat weet je wel’ zegt hij dan doodleuk en lachend. Wel lief; dat rotsvaste vertrouwen in mama’s intelligentie.

Nu zeg ik ook vaak: ‘Waarom, waarom zijn bananen krom?’ als reactie. Daar moet hij erg om lachen en meestal is hij dan zijn eigen vraag weer vergeten. Opgelost.

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen met haar zoon. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar zoon. Inmiddels is ze zwanger van haar tweede kind!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Barbamammie79

    Ik had het hier toevallig laatst met mijn man over... en we kwamen tot de conclusie dat onze oudste 4 deze fase niet hebben gehad we konden het ons niet specifiek herinneren.

    Onze buurjongen heeft deze fase wel en daar word ik tureluurs van.

    Jongste wordt 2 in juni.... dus wie weet.

  • MamaJL

    Onze oudste twee hebben dit ook helemaal niet gedaan. Zou het zo zijn dat niet alle kinderen dit doen? 🤔

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden