De voor- en nadelen van de speen

De voor- en nadelen van de speen
  • in Baby
  • 0
  • 495
  • 17/04/2024

De speen: hét  redmiddel voor als je baby (bijvoorbeeld) huilt. Het is als een soort troost voor hem. Maar zitten er nog meer voordelen aan? En de nadelen, zijn die er ook? Wij hebben het uitgezocht.

Voordelen

Het kalmeert je baby

Zoals hierboven al werd gezegd, de speen is een soort troost. Het kalmeert je baby. Je kan de speen inzetten wanneer je op een doktersbezoek bent (met prikjes, etc), of wanneer je baby tandjes krijgt. Doordat de speen kalmerend werkt, kan je kleine sneller in slaap vallen.

Het helpt tijdens een vliegreis

Doordat de baby zuigt aan de speen, vooral wanneer je opstijgt en daalt, wordt de druk van zijn oren verlicht. Dit kan ook als je de baby iets laat drinken tijdens het opstijgen en dalen. Maar mocht dat nou net buiten de vaste voedingstijden  vallen? Dan is een speen een goede optie.

Baby’s kunnen sneller over op vaste voeding

Wanneer je baby de speen gebruikt, kan de zuigreflex sneller ontwikkelen. Hierdoor kan je baby sneller over op vaste voeding.

Bescherming tegen wiegendood

Volgens de National Health Service, de nationale gezondheidsorganisatie van Groot-Brittannië, kan zuigen op de speen meer bescherming geven tegen wiegendood. Wel vinden zij dat hiervoor nog meer bewijs nodig is. Het is namelijk ook te wijten aan andere factoren, zoals: spenen voorkomen dat baby’s op hun buik rollen, baby’s slapen stiller met een speen in, en ouders checken vaker hun baby als die een fopspeen in heeft.

Nadelen

Ze kunnen bacteriën en schimmels overbrengen

Omdat een speen wel eens op de grond kan vallen, is er ook een kans dat er bacteriën en schimmels op kunnen groeien. Hierdoor kan het aantal buik- en middenoorontstekingen toenemen.

Invloed op de melktanden

Omdat een speen een bepaalde vorm heeft, kan dit effect hebben op het gebit. De speen kan daarom invloed hebben op hoe de melktanden groeien. Er kan een vergrote kans zijn op een kruisbeet (boventanden achter de ondertanden) of een overbeet (voortanden steken uit over de ondertanden).

Invloed op de spraakontwikkeling

Net zoals dat ze invloed hebben op het gebit, is het hetzelfde geval op de spraak. Het vermindert de hoeveelheid gebrabbel, wat cruciaal is voor de spraakontwikkeling. Ook hebben regelmatige fopspeen gebruikers moeite met de geluiden van de letters P, B, T, D en S.

Wat vind jij? Ben je voor of tegen de speen?

Lees ook:

De speen: waarom, gebruik en tips!
Hoe komt je kind van de speen af?

Beeld: Pixabay 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50