De schitterende geboortefoto's van baby Aelynn

De schitterende geboortefoto

Eens in de drie weken mogen wij van één van onze geboortefotografen een prachtige bevallingsreportage laten zien. En daar zijn we heel trots op. Er is namelijk niets 'echter' dan de foto's die gemaakt zijn tijdens de geboorte van een nieuw mensje. Deze keer: de foto's die geboortefotograaf Annemiek maakte van moeder Rianne tijdens haar bevalling van dochter Aelynn. 

"Rianne neemt contact met mij op over een geboortereportage. Ze wil graag dat de geboorte van hun kindje wordt vastgelegd. Tijdens het kennismakingsgesprek blijkt dat Rianne altijd degene is die foto’s maakt en dat ze het belangrijk vindt dat er foto’s zijn van speciale gebeurtenissen waar zowel Marko als Rianne op staan. Om die reden willen ze graag dat ik de foto's voor hen maak van de bevalling, zodat deze bijzondere dag voor altijd terug te kijken is. Het lijkt ze heel fijn dat ze zich gewoon op de bevalling kunnen concentreren en de geboortefotograaf ondertussen alle gebeurtenissen vastlegt en een compleet verhaal in woord en beeld maakt.

Uitgerekende datum

Ik sta al even stand-by, want de uitgerekende datum van 23 april wordt gehaald en verstrijkt ook weer. Dit kleintje laat echt even op zich wachten. Een aantal dagen na de uitgerekende datum zijn alle controles goed, maar kan er nog niet worden gestript. Nog even geduld hebben dus. Met 41 weken kan er helaas nog steeds niet worden gestript, er zit niets anders op dan nog maar weer geduld hebben. Dit meisje wordt dus in ieder geval een mei-kindje  

Op 2 mei 2016 ontvang ik een appje van Rianne dat de dag heel raar verloopt. Ze heeft enorme pijn aan haar ribben waarvoor ze bij de dokter is geweest en daar bleek dat de bloeddruk ook veel te hoog is. De verloskundige komt nog even kijken en constateert dat ze nog niet kan strippen. Ook zij wil dat er uitgezocht wordt wat er aan de hand is met de pijn in de ribben, dus op naar het ziekenhuis. Een te hoge bloeddruk kan gevaarlijk worden voor Rianne, hierdoor willen ze gaan inleiden. Helaas is Rianne nog niet inleidbaar, hierdoor wordt er een ballonnetje geplaatst. Ondertussen proberen ze uit te zoeken waar de pijn aan de ribben vandaan komt en worden er pijnstillende medicijnen gegeven en medicatie voor de te hoge bloeddruk. Als alles goed gaat zou het zo kunnen zijn dat ze morgenochtend gaan inleiden.

Daar gaan we

Na een slechte nacht wordt de volgende ochtend een nieuw ballonnetje geplaatst, doordat Rianne het vorige ballonnetje is verloren en ze nog niet inleidbaar is. Vlak voor de lunch krijg ik van Marko een appje dat Rianne voorweeën heeft, haar eigen lichaam begint toch zelf aan de bevalling. Dat is waar ze op hoopten, dus dat is goed nieuws. Om 13.44 uur krijg ik een nieuw appje dat ze de vliezen gebroken hebben, dat de baby aan de hartmonitor ligt en dat ze dus inmiddels ook op de verloskamers liggen. De ontsluiting zit op twee centimeter en een weeën-opwekinfuus is aangebracht. Twee uur later is de ontsluiting nog hetzelfde en de weeënopwekkers worden langzaamaan steeds verder verhoogd om te proberen sterke en regelmatige weeën te krijgen.

Om 17.45 stuurt Marko mij een appje dat Rianne een ruggenprik krijgt en dat ze drie cm ontsluiting heeft. Omdat ze hopen dat door de ruggenprik en de ontspanning de bevalling zal versnellen, spreken we af dat ik de ruggenprik afwacht en dan rond 19.00 uur in het ziekenhuis zal zijn. Ondertussen eet ik thuis nog samen met mijn gezin de avondmaaltijd en daarna vertrek ik naar het ziekenhuis. Toch raar hoor, zo aan het einde van de dag weg te gaan als mijn kinderen gewoon thuis zijn, maar ik verheug me al op de komst van de kleine meid.

Nog even regelen

Als ik aankom in het ziekenhuis zie ik Rianne lachen, ze is blij met de ruggenprik en kan nu even ontspannen. Ze heeft het heel zwaar gehad met het opvangen van de weeën. Nu is het tijd om even bij te komen en nieuwe energie op te doen. Rianne regelt en denkt aan van alles. “De bak moet zaterdag bij de weg” hoor ik haar zeggen. Ze belt haar moeder nog even voor een update en dan probeert ze zoveel mogelijk rust te pakken wat best moeilijk is als de adrenaline van de bevalling door je lijf giert.

Om 21.15 uur zit ze helaas nog steeds op drie centimeter ontsluiting en worden de weeënopwekkers weer verhoogd. De verloskundigen willen graag weeën zien die regelmatiger komen, helaas zijn er nu te weinig weeën om de bevalling te laten vorderen. Twee uur later wordt er opnieuw gekeken naar de ontsluiting, helaas zit die nog steeds op drie centimeter, maar er zijn nu wel al een uur effectieve weeën. Er wordt besloten om de weeënopwekkers nog iets te verhogen om de bevalling verder te bevorderen en dit heeft effect. Iets meer dan een half uur later (23.50) is er vijf centimeter ontsluiting, dat gaat de goede kant op.

Volledige ontsluiting

Op dat moment dipt de hartslag van de baby en wordt er snel ingegrepen om de baby de kans te geven om te herstellen. Gelukkig herstelt de kleine meid goed. Om de kleine wat rust te geven worden de weeënopwekkers zachter gezet, hierdoor nemen de weeën af en krijgt de kleine meid de kans om even bij te komen. Na een tijdje worden de weeënopwekkers weer verhoogd en wordt het zwaar om de pijnlijke weeën op te vangen. Om 04.00 uur zal er weer worden gekeken, mocht het dan niet gevorderd zijn, zal er tot een keizersnede worden besloten. Gelukkig is dat niet nodig. Omdat Rianne het heel zwaar heeft besluiten ze iets eerder te kijken en dan blijkt om 3.45 uur dat er volledige ontsluiting is. Pfffff wat een opluchting, maar ook heel spannend want het laatste gedeelte van de bevalling komt eraan.

Het kindje zit nog behoorlijk hoog dus moet Rianne de weeën nog opvangen maar gelukkig mag ze wel zachtjes mee drukken. Dit is een betere manier om de weeën op te vangen, ze heeft nu het idee dat ze wat mag doen. En wat doet ze het goed! Om tien voor vijf komt de verloskundige weer controleren en mag Rianne mee persen. Wat een kracht heeft deze vrouw en wat een doorzettingsvermogen! Na zo’n lange dag en het langzaam vorderen van de ontsluiting is na twintig minuten persen een prachtige dochter geboren met de mooie naam Aelynn. Aelynn had de navelstreng drie keer om haar lijfje gewikkeld dat was heel bijzonder om te zien. Aelynn mag lekker bij mama liggen en samen komen ze bij van de lange bevalling. 

Extra controle

Aelynn ligt lekker bij mama te genieten van haar eerste huid op huid contact maar ze moppert ook wat. De kinderarts komt toch even Aelynn controleren en constateert dat er nog wat vocht in haar longetjes zit. Door de bevalling wordt over het algemeen alle vocht uit de longetjes gedrukt maar Aelynn heeft hier nog wat last van. Onder toeziend oog van papa wordt Aelynn hier even bij geholpen zodat alle vocht uit haar longetjes weg is en na de reguliere controles van vingertjes, teentjes, slik reflex, loopreflex etc. mag ze lekker terug naar mama.
Aelynn wordt aangelegd voor de borstvoeding en papa en mama genieten bewonderend van hun prachtige dochter. Wat een mooi tevreden meisje. Rond 8.00 uur is het tijd om Aelynn aan te kleden en nadat Aelynn lekker bij papa op de arm ligt en mama een ontbijtje krijgt, ga ik lekker naar huis naar mijn eigen kindjes.

Thuis willen mijn kindjes gelijk weten hoe het nieuwe meisje heet; ik vertel ze het goede nieuws. Heel vroeg in de ochtend van 4 mei 2016 is het prachtige meisje Aelynn geboren."

Wij willen trotse ouders Rianne en Marko en geboortegraaf Annemiek onwijs bedanken dat we dit bijzondere verhaal en de adembenemende foto's mochten delen. Wat hebben jullie een schitterende dochter gekregen! 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Flamingootje

    Prachtig!

  • Yune

    Mooie foto's. Hopelijk bij een volgende bevalling dat ik onze fotograaf er ook bij kan hebben

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50