De obstakels waar moderne gezinnen mee te maken krijgen

De obstakels waar moderne gezinnen mee te maken krijgen

Twee moeders, twee vaders, bewust alleenstaande ouders of gezinnen met meer dan twee ouders... Als het om moderne gezinnen gaat, blijkt het dat de overheid achter de feiten aanloopt. 

Dit blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu onder 1.650 gezinnen met jonge kinderen. Maar liefst 69 procent geeft aan dat onder andere de bureaucratische molen van de overheid spaak loopt als het om moderne gezinnen gaat.

Geboorteaangifte

Zo waren er meerdere lesbische stellen die aangaven dat de moeder die net was bevallen per se mee moest naar het gemeentehuis om geboorteaangifte te doen. Ook een bewust alleenstaande moeder moest zelf binnen drie dagen de geboorteaangifte doen. Een andere vrouwelijke partner gaf aan dat ze bij de aangifte moest invullen wie de vader was en sommige bewust alleenstaande ouders werden verplicht om een partner bij de aangifte te melden.

Extra kosten 

Ook worden gezinnen die niet aan de traditionele normen voldoen op kosten gejaagd omdat ze een advocaat moeten inschakelen om bijvoorbeeld het ouderlijk gezag te krijgen. Bijvoorbeeld gezinnen met meer dan twee ouders wachten op een wetswijziging waarin het mogelijk wordt gemaakt dat een kind vier ouders kan hebben in maximaal twee huishoudens. Zolang die wetswijziging er nog niet is, kun je een advocaat advocaat inschakelen.

Geboortezorg

Maar niet alleen de overheid raakt in de war als het moderne gezinnen gaat, ook de geboortezorg loopt wat dat betreft achter. Zo klaagden meeroudergezinnen dat niet iedereen aanwezig mocht zijn bij de 20 wekenecho, een zwangerschapscursus, en zelfs een bevalling in het ziekenhuis werd genoemd. 

Er moet blijkbaar nog heel wat gebeuren voordat moderne gezinnen niet tegen deze moeilijkheden oplopen. 

Welke obstakels komen jullie als modern gezin tegen?

Lees ook:

Erkenning en gezag: hebben jullie het goed geregeld?
Imke Courtois zwanger en kiest voor bewust alleenstaand moederschap

Bron: Ouders van Nu

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50