Dít is de meestgestelde vraag aan de lactatiekundige

Dít is de meestgestelde vraag aan de lactatiekundige
  • in Voeding
  • 0
  • 18407
  • 08/07/2021

Als er één ding is waar nieuwbakken moeders vaak onzeker over zijn, is het wel over het geven van borstvoeding. Je kunt tenslotte niet zien hoeveel je kind binnenkrijgt, dus dit zorgt meer dan eens voor onrust en onzekerheid. Op Babble.com schreef lactatiekundige Wendy Wisner over wat nu de meestgestelde vraag aan haar is. 

"De nummer 1 vraag die ik meest gesteld krijg als lactatiekundige is: ‘Heb ik wel genoeg melk voor m’n baby?’

Het is een hele normale en begrijpelijke vraag. Aangezien je als je borstvoeding geeft, niet kunt zien hoeveel melk je geeft, en bij flesvoeding wel. Bovendien is de manier waarop de melkproductie werkt voor veel vrouwen onduidelijk en verwarrend.

Lees ook
Dit kun je verwachten in de eerste week dat je borstvoeding geeft

Andere vragen

Andere vragen die ik miljoenen keren krijg over melkproductie zijn bijvoorbeeld:

  • Mijn baby wil constant gevoed worden en is nooit verzadigd. Betekent dat dat hij niet genoeg binnenkrijgt?
  • Mijn borsten voelen niet meer zo vol als eerst. Is mijn melkproductie gedaald?
  • Mijn baby wilde eerst om de twee uur gevoed worden, maar vandaag wil ze om de vijf minuten. Waar is al m’n melk gebleven?
  • Ik had m’n baby gevoed, hij viel in slaap, en toen twintig minuten later, werd hij wakker en begon hard te huilen. Ik had zeker niet genoeg melk voor hem?

Gelukkig is het antwoord op bovenstaande vragen heel simpel: als je baby goed groeit van alleen melk, dan JA, heb je genoeg melk. Het is niet mogelijk om te zien hoeveel melk hij of zij daadwerkelijk binnenkrijgt, maar zijn gewichtstoename geeft je die informatie op een hele concrete manier. Gelukkig wordt het gewicht en de lengte van baby’s voortdurend in de gaten gehouden door dokters en consultatiebureaus in de eerste weken en maanden, dus je kunt de gewichtstoename voortdurend blijven checken en natuurlijk thuis op de weegschaal.

Niet genoeg groei. Wat dan?

Maar wat als je baby niet genoeg groeit op alleen melk? Wat als je poedermelk erbij gebruikt? Wat als je baby te weinig aankomt, niet aankomt of zelfs afvalt? Er zijn veel redenen waarom dit kan gebeuren. Vaak helpt het om gewoon vaker te voeden. Als je vaker voedt, zul je ook meer melk produceren. Het is ook belangrijk dat je baby goed aangelegd is en goed zuigt.

Natuurlijk is het waar dat dat sommige moeders niet genoeg melk produceren om verschillende redenen. Als een lactatiekundige is dit een van de moeilijkste situaties waar ik voor kom te staan: een moeder vertellen dat ze niet zelfstandig haar baby kan voeden. Maar het goede nieuws is dat borstvoeding niet alles of niets is en dat je toch kan blijven borstvoeden als je niet genoeg melk produceert. 

Niet makkelijk

Ik weet dat voor mij, toen ik eenmaal wist dat mijn baby genoeg melk kreeg, de dingen een stuk makkelijker werden. Natuurlijk was borstvoeden niet makkelijk. Het is belangrijk om te weten dat het moeilijk en zwaar kan zijn. Ik bedoel, het is jouw lichaam alleen dat je baby in leven houdt, wat als een enorme verantwoordelijkheid kan voelen. Als je het gevoel hebt dat borstvoeding ervoor zorgt dat je continu aan je baby vastgeplakt zit, dan ben je niet de enige. En je hebt een break nodig! Het is oké om af en toe een flesje te kolven en zelf even lekker naar de nagelsalon te gaan. En vergeet niet: vraag om hulp!"

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50