De kraamtijd: wat kun je als vader verwachten?

De kraamtijd: wat kun je als vader verwachten?
  • in Overig
  • 0
  • 7606
  • 02/01/2014

Ja. Shit is aan: jullie kind is er. Negen maanden heb je je erop kunnen voorbereiden, maar wat je echt wilt weten, blijkt nu pas. Op dit moment zit je midden in de kraamweek. Dit kun je in deze periode verwachten.

Kraambezoek
Baby geboren = tachtig belangstellenden voor je deur. Bespreek met je vriendin in hoeverre jullie hier zin in hebben. Het is voor haar rust en die van de baby sowieso goed om de hoeveelheid visite in te perken. Kraambezoek kan daarnaast het best overdag komen. Dan kan de kraamverzorgster zich over de kijkers ontfermen.

Hulp
De eerste dag en nacht met jullie baby is wennen, want je staat er qua zorg alleen voor. Hoe krijg je bijvoorbeeld in godsnaam die luier om die iele babybillen gevouwen? Van het ziekenhuis krijg je in ieder geval een folder mee met belangrijke punten. Heb je daarna nog vragen: bel de verloskundige; zij is en blijft aanspreekpunt. Ook een optie is om haar of jouw moeder de eerste dag bij jullie thuis te laten komen. Wel eerst even checken of je partner dat ziet zitten.

Slapeloosheid
Moe na die eerste, tweede en derde nacht met jullie baby? Wen er maar aan; dikke kans dat dit de komende tijd niet gaat veranderen. Het hoort er nu eenmaal bij.

Aangifte
Binnen drie dagen na de geboorte geef je jullie kind aan bij de gemeente. Als jullie getrouwd zijn of als je de baby tijdens de zwangerschap hebt erkend, kun jij de aangifte doen. Hierbij heb je slechts twee taken:

-Neem je paspoort en geboortebewijs van je kind mee (krijg je van het ziekenhuis of de verloskundige).
-Zorg ervoor dat je Heel. Duidelijk. weet hoe de naam van je kind gespeld wordt en geef die naam door.

Hierna wordt de GGD ingelicht over de geboorte van jullie kind. Enkele dagen later kun je een bezoek verwachten voor een hielprik en een algehele controle.

Controle
Niet alleen wordt jullie baby door de GGD gecontroleerd, ook de kraamverzorgende checkt dagelijks of alles nog in orde is met moeder en kind. De verloskundige komt tijdens de kraamweek ook nog een paar keer langs om alles in de gaten te houden.

Voeding
Geeft je vriendin borstvoeding? Houd dan in de gaten hoe ze zich hierbij voelt. Het voeden gaat namelijk niet altijd even soepel als je misschien denkt. Heeft je vrouw aangegeven per se borstvoeding te willen geven? Steun haar hier dan in en laat eventueel een lactatiekundige komen als het niet meteen goed lijkt te gaan of als jullie vragen hebben.

Kraamtranen of postnatale depressie?
Halverwege de kraamweek kan het gebeuren dat je partner plotseling veel moet huilen. Komt door hormonen, moeheid en 50.000 verschillende emoties. Heel normaal, maar als je haar niet meer herkent omdat ze zo angstig, verdrietig, somber of teruggetrokken is, bespreek dit dan met haar en een zorgverlener. Blijf ook regelmatig vragen hoe je vriendin/vrouw zich voelt.

Vrije dagen
Net vader geworden? Dan krijg je een karige hoeveelheid vrije dagen. Niet handig, want de eerste periode met een baby brengt veel teweeg en juist nu krijg je van de kraamverzorgende veel over de verzorging te weten. Mocht je dus extra vrij kunnen krijgen, regel dit dan. Zo kan je partner ook rustig herstellen en hoeft ze niet alleen alle informatie op te slaan.

Last but not least: een kraamweek is niet alleen maar praktisch, je mag het ook gewoon leuk vinden. Zorg voor een avond geen kraambezoek, plant die baby tegen je borstzak en zet de tv aan. Zo. Niks meer aan doen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50