Dít is de ideale leeftijd om een kind te krijgen

Dít is de ideale leeftijd om een kind te krijgen
 • in Moeder
 • 4
 • 112977
 • 08/06/2022

Ik las een tijdje geleden een forumpost waarin de leden een discussie hadden over wat de ideale leeftijd was om kinderen te krijgen. De één was van mening dat je niet vroeg genoeg kon beginnen, de ander wilde nog net niet bejaard zijn als haar eerste kind ter wereld zou komen.

Natuurlijk is de ideale leeftijd waarop je een kind krijgt voor iedereen verschillend. Hoe je leven er op dat moment uit ziet, of je de juiste partner hebt gevonden en of de natuur überhaupt wil meewerken, zijn allemaal van invloed op de leeftijd waarop je een eerste kind krijgt. Maar wetenschappelijk gezien is er ook wel wat over te vertellen. Zo kun je de ‘ideale leeftijd’ opdelen in de biologische-ideale leeftijd en de leeftijd waarop ouders mentaal er het meest aan toe zijn.

Lees ook
Dít zijn de beste standjes om zwanger te worden

De ideale leeftijd, biologisch gezien

Biologisch gezien was ik (28 toen de eerste geboren werd) een tikkeltje aan de late kant. Wij vrouwen worden geboren met een voorraadje eicellen die daarna niet meer aangevuld wordt. Sterker nog: we worden geboren met ongeveer een miljoen eicellen en tegen de tijd dat we vruchtbaar zijn, zijn daar nog ‘maar’ 400.000 van over. Tussen de pak ‘m beet 20 en 25 jaar, is een vrouw op haar vruchtbaarst. Ze heeft dan per cyclus ongeveer 20-25% kans om zwanger te raken.

Als je 30+ bent

Tegen de tijd dat de vrouw 30 is, heeft ze nog maar 10% kans om zwanger te worden, per cyclus. Een 35-jarige vrouw slechts 5%. Bovendien wordt de kans op complicaties groter naarmate de vrouw ouder is als ze zwanger wordt. De kans op meerlingen, miskramen, kinderen met een geboorteafwijking en complicaties tijdens de zwangerschap neemt toe.

Hoe jonger, hoe beter

Er zijn artsen die er tegenwoordig voor pleiten om jonger kinderen te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat een jonger lichaam flexibeler is. Je eicellen zijn in betere conditie, net als je baarmoeder. Een jonger lichaam draagt een zwangerschap gemakkelijker en heeft over het algemeen te maken met een soepelere bevalling dan een iets ouder lichaam. Biologisch gezien zou je als eind tiener/begin-twintiger de meeste kans hebben op een gezonde zwangerschap en een gezond kind.

Sociologisch gezien

Nu zouden we er als begin twintigers allemaal wel voor kunnen kiezen om alle anticonceptie de deur uit te doen, volgens sommige deskundigen is het juist veel verstandiger om daar nog even mee te wachten. Minstens zo’n jaar of 10, namelijk. Jongere vrouwen zijn lichamelijk dan wel toe aan voortplanting, voor het extra goed opvoeden van een kind zou wat meer levenservaring juist erg mooi meegenomen zijn. Niet alleen is een vrouw na haar dertigste volwassener, ze is vaak ook klaar met haar opleiding, heeft een stabiele financiële situatie én een partner waar ze op kan vertrouwen. Dat zegt overigens niet dat je dit niet op je 21ste al voor elkaar kan hebben, het gaat hier slechts om een gemiddelde.

De Belgische arts Luc Bonneux schrijft dat vrouwen het sociologisch gezien beter op hun 35ste voor het eerst moeder kunnen worden. Dan hebben vrouwen hun leven het meest op de rit, zijn geduldiger, hebben meer levenservaring én zouden ze het best in staat zijn hun kinderen zo gezond mogelijk op te voeden.

Het gemiddelde

Biologisch gezien kun je bijna niet vroeg genoeg beginnen met het krijgen van kinderen, terwijl je sociologisch gezien beter wat langer zou kunnen wachten. In de praktijk blijkt dat vrouwen meestal voor een gulden middenweg gaan. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw als ze voor het eerst moeder wordt is dan ook 29,4 jaar. In de jaren ’70 was dit nog 24,4 jaar.

In de afgelopen 40 jaar zijn steeds meer vrouwen gaan studeren en werken. Het is lang niet altijd makkelijk en handig om als jonge moeder een goede carriere op te bouwen, daarom kiezen steeds meer vrouwen ervoor om eerst zich op hun werk te richten en – als dat eenmaal op de rit is – aan de volgende stap te denken. 

Wat als het niet gaat zoals je gepland had?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom je als vrouw helaas niet op de voor jou ideale leeftijd kinderen kan krijgen. Sommige vrouwen raken zwanger als ze daar eigenlijk nog helemaal niet mee bezig waren en moeten daardoor hun toekomstbeeld bijstellen. Anderen willen graag kinderen, maar hebben geen partner of daarbij lukt het om medische redenen niet op de leeftijd waarop ze er aan toe zouden zijn. Hoe het ook zij, uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat de ideale leeftijd op zich niet per sé iets zegt over de mate waarin de opvoeding zal slagen. Als je kind geliefd is, of je nu 17 of 45 bent, komt het helemaal goed.

Op welke leeftijd ben jij ouder geworden? Of wat zou jouw ideale leeftijd zijn?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Mommiiee93

  1ste was ik 16 jaar, 2de was ik 26 en bij de 3de 28😁.. de makkelijkste zw. Was toch wel toen ik 16j was hoor

 • bby4

  17 bij de 1e. 36 bij de laatste... Ik ben voor de 1e een jonge moeder en voor de laatste al wat aan de oude kant

 • Sharon

  22 Bij de oudste 33 bij de jongste.

 • Linde86

  Ik was 20 bij de eerste, toen kwamen er nog vier achteraan en op mijn 27 had ik vijf Kids. Nu ben ik 34 en zwanger van kindje nr 6 er zit idd een heel verschil in de lichamelijke kwaaltjes en ongemakken tijdens de zwangerschappen toen of nu. Ik vind het nu veel zwaarder dan toen ik twintig was. Maar het blijft een groot wonder 💗💗

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50