Wat is nu precies de ideale leeftijd om een kind te krijgen?

Wat is nu precies de ideale leeftijd om een kind te krijgen?

Ik las een tijdje geleden een forumpost waarin de leden een discussie hadden over wat de ideale leeftijd was om kinderen te krijgen. De één was van mening dat je niet vroeg genoeg kon beginnen, de ander wilde nog net niet bejaard zijn als haar eerste kind ter wereld zou komen.

Natuurlijk is de ideale leeftijd waarop je een kind krijgt voor iedereen verschillend. Hoe je leven er op dat moment uit ziet, of je de juiste partner hebt gevonden en of de natuur überhaupt wil meewerken, zijn allemaal van invloed op de leeftijd waarop je een eerste kind krijgt. Maar wetenschappelijk gezien is er ook wel wat over te vertellen. Zo kun je de ‘ideale leeftijd’ opdelen in de biologische-ideale leeftijd en de leeftijd waarop ouders mentaal er het meest aan toe zijn.

De ideale leeftijd, biologisch gezien

Biologisch gezien was ik (28 toen de eerste geboren werd) een tikkeltje aan de late kant. Wij vrouwen worden geboren met een voorraadje eicellen die daarna niet meer aangevuld wordt. Sterker nog: we worden geboren met ongeveer een miljoen eicellen en tegen de tijd dat we vruchtbaar zijn, zijn daar nog ‘maar’ 400.000 van over. Tussen de pak ‘m beet 20 en 25 jaar, is een vrouw op haar vruchtbaarst. Ze heeft dan per cyclus ongeveer 20-25% kans om zwanger te raken.

Als je 30+ bent

Tegen de tijd dat de vrouw 30 is, heeft ze nog maar 10% kans om zwanger te worden, per cyclus. Een 35-jarige vrouw slechts 5%. Bovendien wordt de kans op complicaties groter naarmate de vrouw ouder is als ze zwanger wordt. De kans op meerlingen, miskramen, kinderen met een geboorteafwijking en complicaties tijdens de zwangerschap neemt toe.

Hoe jonger, hoe beter

Er zijn artsen die er tegenwoordig voor pleiten om jonger kinderen te krijgen. Dit heeft te maken met het feit dat een jonger lichaam flexibeler is. Je eicellen zijn in betere conditie, net als je baarmoeder. Een jonger lichaam draagt een zwangerschap gemakkelijker en heeft over het algemeen te maken met een soepelere bevalling dan een iets ouder lichaam. Biologisch gezien zou je als eind tiener/begin-twintiger de meeste kans hebben op een gezonde zwangerschap en een gezond kind.

Sociologisch gezien

Nu zouden we er als begin twintigers allemaal wel voor kunnen kiezen om alle anticonceptie de deur uit te doen, volgens sommige deskundigen is het juist veel verstandiger om daar nog even mee te wachten. Minstens zo’n jaar of 10, namelijk. Jongere vrouwen zijn lichamelijk dan wel toe aan voortplanting, voor het extra goed opvoeden van een kind zou wat meer levenservaring juist erg mooi meegenomen zijn. Niet alleen is een vrouw na haar dertigste volwassener, ze is vaak ook klaar met haar opleiding, heeft een stabiele financiële situatie én een partner waar ze op kan vertrouwen. Dat zegt overigens niet dat je dit niet op je 21ste al voor elkaar kan hebben, het gaat hier slechts om een gemiddelde.

De Belgische arts Luc Bonneux schrijft dat vrouwen het sociologisch gezien beter op hun 35ste voor het eerst moeder kunnen worden. Dan hebben vrouwen hun leven het meest op de rit, zijn geduldiger, hebben meer levenservaring én zouden ze het best in staat zijn hun kinderen zo gezond mogelijk op te voeden.

Het gemiddelde

Biologisch gezien kun je bijna niet vroeg genoeg beginnen met het krijgen van kinderen, terwijl je sociologisch gezien beter wat langer zou kunnen wachten. In de praktijk blijkt dat vrouwen meestal voor een gulden middenweg gaan. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw als ze voor het eerst moeder wordt is dan ook 29,4 jaar. In de jaren ’70 was dit nog 24,4 jaar.

In de afgelopen 40 jaar zijn steeds meer vrouwen gaan studeren en werken. Het is lang niet altijd makkelijk en handig om als jonge moeder een goede carriere op te bouwen, daarom kiezen steeds meer vrouwen ervoor om eerst zich op hun werk te richten en – als dat eenmaal op de rit is – aan de volgende stap te denken. 

Wat als het niet gaat zoals je gepland had?

Er zijn tal van redenen te noemen waarom je als vrouw helaas niet op de voor jou ideale leeftijd kinderen kan krijgen. Sommige vrouwen raken zwanger als ze daar eigenlijk nog helemaal niet mee bezig waren en moeten daardoor hun toekomstbeeld bijstellen. Anderen willen graag kinderen, maar hebben geen partner of daarbij lukt het om medische redenen niet op de leeftijd waarop ze er aan toe zouden zijn. Hoe het ook zij, uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat de ideale leeftijd op zich niet per sé iets zegt over de mate waarin de opvoeding zal slagen. Als je kind geliefd is, of je nu 17 of 45 bent, komt het helemaal goed.

Op welke leeftijd ben jij ouder geworden? Of wat zou jouw ideale leeftijd zijn?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (29) Stuur een bedankje


 • Kedery

  Onzin, zwanger op mijn 36 jaar na 19 jaar de pil te hebben genomen. Gestopt met pil en de tweede maand al zwanger. Mijn gynaecoloog zegt dat het overroepen is, de leeftijd..

 • Leintje80

  Eigenlijk pas sinds 2 jaar geleden een kinderwens. Nu 37 jaar en in verwachting van de eerste.

 • mamavannoraENeva

  Ik was 25 toen ik stopte met de pil. 28 bij de eerste IVF/ICSI (mislukt) 29 bij de tweede IVF/ICSI (miskraam) en 33 bij m'n eerste spontane! Zwangerschap, 34 toen ik van m'n eerste dochter beviel. En nooit verwacht en toch gebeurt nog geen anderhalf jaar later 35 jaar toen ik voor de tweede keer zwanger bleek. En 36 toen ik van m'n tweede dochter beviel. De natuur heeft bij mij de juiste leeftijd blijkbaar zelf bepaald! 😉

 • mama van kindjes Br.

  Ik was 20jaar bij onze eerste. En 25jaar bij de kleinste.

 • Barbamama87

  25 bij de eerste, 27 bij de 2e, 29 bij de derde.

 • mama-van-E

  1ste: 19. 2de: 22 3de : zal ik 25 nog zijn

 • Ilselu

  Wat een onzin! Mijn dokter vertelde me op mijn 30ste nog 40% kans te hebben zelf zwanger te worden. En daarbij komt dat het per vrouw verschilt. Ik ken dr zat die bij wijze van spreken als ze naar elkaar kijken al zwanger zijn van boven de 30.

 • rlyblue

  40% kans zelf zwanger te worden is wat anders dan 10% kans per cyclus. En het gaat hier over gemiddelden. Er zijn altijd uitschieters beide kanten op.

 • Moontjemama

  Bij de eerst was ik 23 de 2e 25 en nu bij de 3e 27 jaartjes jong! Overal bijna precies 2 jaar tussen allemaal oktober kindjes (1e 28okt 2e 29okt en 3e +/- 20 okt)

 • Nx4

  ik was 19 toen ik zwanger raakte van de 1ste en net 20 toen ik beviel.

  ik was 26 toen ik eindelijk na een heel traject zwanger werd van de 2de.

  ik was 29 toen ik zwanger werd van de 3de en ben nu 34 en zwanger van de 4de.

  zoals je ziet zit er overal een paar jaar tussen, dat was niet zozeer de bedoeling maat achteraf ben ik er toch wel blij mee.

 • Cherry-tomaatje

  20 bij de eerste en 23 nu van de 2e. Beide bewuste keuzes. Wel denk ik dat het te maken heb met dat ik en me vriend al vanaf ons 14e samen zijn.. Dan maak je de stap sneller denk

 • Pangolin

  Voor mij was 25 de ideale leeftijd, studie afgerond, vaste baan, vaste partner, eigen huis. En toen duurde het nog bijna 4 jaar voordat ik zwanger was. Ik was 29 jaar en 4 maanden toen mijn zoon werd geboren.

 • bibi70

  eerste was ik 20 tweede 24.......45 derde

 • one wish

  Ik was 28 jaar en 4 maanden, net 31 en 33 jaar en 5 maanden.

 • Bientje1987

  Ik was 27 met de eerste en nummer 2 komt als ik 29 ben, als deze zwangerschap goed mag gaan.

 • mamavandjenna

  Ik werd moeder toen ik 23 werd en nummer 2 is onderweg dan ben ik 27

 • Soccer-Mom

  Ik was 33 toen ik moeder werd. Ik had best wel eerder moeder willen worden maar ja, je hebt het niet altijd voor het kiezen. Ik zie dat je met cijfers gooit zonder (volledige) bronvermelding. Ja, ik weet het, ik ben kritisch, maar ik lees dat graag nog even na.

 • jootje503

  Bij mijn eerste was ik 18. Bij mij 2e 21 en bij nr 3 23 jaar :-)

 • MichelleFJ

  Bij de eerste 20jr en straks met de 2e 25jr. Zelfde uitgerekende datum maar dan 5jr verder

 • wensvoor3e

  22 bij de 1e ,,,27 bij de 2e en nu 31 en hopen dat ik ook met 31 een 3e in mijn armen mag sluiten

 • Lieve Mamma

  Ik was bijna 22 toen mijn zoon kwam en bijna 24 toen mijn dochter geboren werd. We hadden alles erop en eraan. Ik zou dolgraag nog een derde krijgen, maar voorlopig is dat nog lang niet aan de orde. Eerst deze twee zindelijk krijgen haha. En daarna plak ik er een tweede studie achter aan

 • yune

  Ik had al eerder kinderen gewild, maar 't komt er nog niet van omdat mijn verloofde eerst werk en een huisje wilt (basis). Dat begrijp ik, maar dat maakt de wens niet minder ( ben nu 28 )

 • My-Pride-and-Joy

  Ik was net 23 toen ik beviel van mijn eerste kind. Ik behoor tot de categorie - toekomstbeeld bij stellen - Ongepland dus maar het kindje was zeer welkom. Achteraf gezien zijn we blij dat we jong ouders zijn geworden.

 • mama van s en k

  Ik ben blij dat ik op mijn 20ste nog geen kinderen had. Lekker geleefd en mijn partner ook op mijn 23ste ontmoet ik was wel iets eerder klaar voor dan hij maar op mijn 27ste raakte ik zwanger en bevallen op mijn 28ste tweede kwam 3 maanden voor ik 30 werd. Toen ik nog jong was wilde ik jong moeder worden liefst voor mijn 25 ste maar wel als alles klopte en dat was dus pas rond mijn 27ste!!

 • nurfke

  Ik was 24 bij nummer 1, bijna 26 bij nummer twee en straks 28 bij nummer 3. Voor mij is zo jong moeder worden perfect. Wij waren er klaar voor en genieten enorm van onze kindjes. Daarnaast klimmen en duiken mijn man en ik nog overal op/in. Maar misschien zou ik dat over 10 jaar ook nog wel doen :-)

 • Shrimp

  Ik was 23 toen mijn eerste werd geboren, 25 tweede, 27e derde en als het ons gegeven is willen we nog meer kinderen.

 • Moontjemama

  Hier ook op die leeftijden moeder!

 • rlyblue

  Ik zei altijd dat ik op mijn 30e 1 kind wilde hebben en nummer 2 onderweg. 9 september word ik 30 en 11 september ben ik uitgerekend van nummer 2. Bij ons in het bedrijf ben ik jong, trouwens. Het is een bedrijf met op een enkeling na alleen maar hoogopgeleiden en zeker de vrouwen in mijn vak zijn vaak 30+ wanneer de eerste komt.

 • vijfjes

  Ik werd voor het eerst mama op m'n 24e, 1 mnd voor m'n 25e. Mooie leeftijd al zeg ik zelf ;-) 2e op m'n 27e en nu zwanger van nr 3, ben dan nog 31.

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50