De eerste tekenen van zwangerschap (voor de test)

De eerste tekenen van zwangerschap (voor de test)

Sommige vrouwen weten meteen dat ze zwanger zijn, ze voelen het aan hun lichaam. Maar wat verandert er dan precies allemaal, wat zijn de eerste merkbare tekenen van een zwangerschap?

Gemiste menstruatie

Het begint natuurlijk allemaal op de dag dat je niet ongesteld wordt. Vanaf dan kun je officieel een zwangerschapstest doen, maar de kans is groot dat je ook al last hebt van een aantal andere symptomen. 

Misselijkheid

Je kunt al heel vroeg in de zwangerschap last krijgen van misselijkheid, voor sommige vrouwen is dit een van de eerste tekenen van zwangerschap. Plotseling opkomende misselijkheidsaanvallen of opeens een enorme afkeer tegen bepaald eten. 

Pijnlijke borsten

De zwangerschapshormonen kunnen al vrij snel zorgen voor opgezwollen borsten. Dus voelen je borsten pijnlijk aan en zijn ze wat groter dan normaal, dan zou het wel eens raak kunnen zijn. 

Lees ook: 
Zo houd je je zwangerschap het eerste trimester geheim

Opgeblazen gevoel

Zwangere vrouwen hebben vaker last van obstipatie, ook dit komt door de verandering in hormonen. Het kan dat je hier al in een vroeg stadium last van zult krijgen. 

Extreme vermoeidheid

Ben je opeens zo ontzettend moe dat je elke dag het liefst een middagdutje doet? Ook dit kan wijzen op zwangerschap. Sommige vrouwen slapen de eerste weken wel tot drie keer op een dag. 

Vaker plassen

Als je zwanger bent, produceert je lichaam meer vloeistoffen. Deze extra vloeistoffen zorgen ervoor dat je nieren en blaas veel harder moeten werken. Je kunt dus al vanaf het begin merken dat je vaker naar het toilet moet. 

Wat waren bij jou de eerste tekenen van de zwangerschap? Of had je juist helemaal niks door?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Bigbuik

  Mijn voorkeurssmaak veranderde bij de derde al met 3 weken van zoetigheid naar hartig.

 • Anna-76

  Innesteling voelen, wazig zien en diarree 1-2 dagen vóór NOD en het koud hebben😄

 • Yune

  Temperatuurs dip en verhoging

 • kikkervisje93

  Ons hondje wilde opeens alleen nog maar op mijn buik liggen en slapen... Na een week over tijd te zijn een test gedaan, toen deze positief was, wilde hij niet meer op mijn buik liggen

 • Latercera

  Ik kraag last van hartkloppingen ongeveer 5 dagen na de bevruchting

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden