Dít zijn de meest bijzondere mijlpalen van een zwangerschap

Dít zijn de meest bijzondere mijlpalen van een zwangerschap

Zwanger zijn is prachtig. In negen maanden tijd groeit een onzichtbaar klompje cellen uit tot een echt mensje. Maar ook tussen het moment van de bevruchting en het moment waarop je voor het eerst dat glibberige lichaampje op je borst gelegd krijgt, staat een zwangerschap bol van de bijzondere mijlpalen.

Wij sommen ze even voor je op:

Zwangerschapstest

Of je nu wel of niet bewust bezig was met zwanger worden, je hebt een vermoeden en daarvoor heb je een zwangerschapstest nodig. Met knikkende knieën en je broek op je enkels zit je op het toilet - je rug in de knik - om zo schoon als mogelijk is het staafje in een straal urine te houden. Wat er gebeurt op het moment dat er een tweede streepje of het woord ‘zwanger’ op het testschermpje verschijnt, is onbeschrijfelijk.

Lees ook:
10 zwangerschapsmijlpalen die je OOK kunt vieren!

Eerste echo

Na die eerste zwangerschapstest heb je weken moeten wachten. Sommigen van ons hebben er weken van overgeven op zitten, anderen konden van vermoeidheid niet uit bed komen en weer anderen hebben - behalve van wat gezonde spanning - nergens last van gehad. Dan is toch echt het moment daar: de eerste visuele ontmoeting met je nageslacht. Dat je ontroerd kon raken van een bewegende witte blob te midden van een zwart/grijze brei, had je nooit verwacht.

Goede nieuws

Zit je dan, met een ‘liefste opa en oma’-mok, een soortgelijk rompertje of een foto van de zwangerschapstest  in een inpakpapiertje op de bank bij je (schoon)ouders. De zenuwen gieren door je lichaam, ook als je 100% zeker weet dat je ouders niets liever willen dan opa en oma worden. Het moment waarop je het onderwerp aansnijdt en je de blik in de ogen van je dierbaren ziet, is er één die je nooit zal vergeten.

Spijkerbroek

Door de hormonen zwellen je darmen al vrij snel op. Het is helemaal niet gek om rond week 10 al te merken dat je spijkerbroek niet meer zo makkelijk dicht gaat. Je kan het nog een tijdje rekken door gebruik te maken van een elastiekje door het knoopsgat, maar rond dit moment is het toch verstandig eens te investeren in een lange termijn-oplossing in de vorm van een zwangerschapsbroek.Tik tik

Plop. Wat was dat? Nog voordat je door hebt wat er zojuist gebeurde, is het gevoel alweer weg. Was het een darm, of was dat echt de baby? Meestal weet je pas zeker dat het de baby echt was, op het moment dat je het vaker voelt.

Het geslacht

Nu spreek ik uit ervaring als ik zeg dat het allebei fantastisch is: zowel een jongen als een meisje. Dus wat dat betreft maakt het helemaal niets uit welke van de twee er in je buik zit. Maar het wéten is desondanks ontzettend leuk. Kan je snoepige jurkjes kopen en losgaan met roze latex in het babykamertje, of ga je voor een schattige blauwtint en stort je je op mini-spijkerbroekjes? Het moment waarop je hoort of je een zoon of dochter verwacht, is onbeschrijfelijk bijzonder.

Kleine wasjes, grote wasjes

Doorgaans kun je leukere dingen bedenken dan de was draaien, maar als je hoogzwanger bent lijkt er opeens niets belangrijker dan de mini-kleertjes van je ongeboren uk gewassen en gestreken in de kast te kunnen leggen. Het is stiekem dan ook heerlijk, om voor het eerst al die schattige kleertjes in de wasmachine te kunnen gooien.

Begint het?

En dan loop je in de laatste weken te waggelen van en naar het toilet. Van ieder krampje spring je overeind: OHH DAAR GAAN WE! Je komt er al snel genoeg achter dat voorweeën een bitch zijn. Niet alleen zijn ze vervelend en pijnlijk, maar het is toch ook iedere keer weer een teleurstelling als blijkt dat je helemaal nog niet aan het bevallen bent. Gelukkig komt het uiteindelijk altijd goed en sneller dan je denkt mag ook jij je kind op de wereld zetten.

En als je zwangerschap dan voorbij is, gaat er een nieuwe wereld vol bijzondere mijlpalen voor je open. Denk maar eens aan de eerste ontmoeting met je kindje, de eerste lachjes, eerste stapjes en eerste woordjes... :-)

Wat vond jij een bijzondere mijlpaal?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50