De 10 fases van het inrichten van de babykamer

De 10 fases van het inrichten van de babykamer

Vlak nadat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt gehad en je bekomen bent van de eerste storm aan emoties, is het zo ver: je pakt je tablet erbij om vast wat inspiratie op te doen voor geboortekaartjes, babynamen en ook het kinderkamertje.

Vooral het bezig zijn met de babykamer is een manier om vast weg te zwijmelen bij het idee dat daar over een tijdje écht iemand ligt. Vandaag de tien fases waarin de babykamer uiteindelijk tot stand komt.

1. Pinteresten

Terwijl je twijfelt of het nu echt mogelijk is dat je spijkerbroek al strakker zit, breng je ‘s avonds je tijd pinterestend door. Je verzamelt talloze plaatjes van perfecte babykamers en toffe DIY-projecten en neemt je voor ze allemaal toe te passen om uiteindelijk de koning der kinderkamers in te richten.

Lees ook: 
Wat koop je absoluut wél en niet voor de babykamer?

2. Uitruimen

De minst charmante fase van het hele proces: jullie beginnen met het uitruimen van wat later de babykamer moet worden. Nu is het hoogstwaarschijnlijk een inloopkast, logeerkamer, rommelhok of kamer waar de kattenbak staat. Succes en gooi er af en toe lekker de ‘ik ben zwanger, dus ik mag niet tillen’-kaart in!

3. Inkopen doen

Nog voor de twintig-wekenecho heb jij je partner al meegesleept naar de plaatselijke babyspeciaalzaak om een peperduur kinderkamertje uit te zoeken. Of je bent samen naar een vinex wijk gereden om een net zo mooi, maar tweedehands exemplaar op te halen. Hoe dan ook: de spullen zijn er en de verf of het behang staat klaar.

4. Twijfels

De muur is voorzien van een zacht turquoise of fel-fuchsia kleur, precies zoals het voorbeeld van je Pinterest-board. Maar… je vindt het niet mooi. En daar lig je wakker van. Dus ondanks dat je partner je geruststelt en zegt dat het vast allemaal een prachtig geheel wordt als de spullen er in staan, blijf jij twijfelen. En stuur je hem uiteindelijk naar de bouwmarkt om nét een tint lichter of donkerder aan te schaffen.

5. Aan de slag

Verven, behangen, meubels in elkaar schroeven, gordijnen ophangen, puin ruimen en laminaat leggen. Jullie zijn er maar druk mee, al kan je in deze fase beter een toekomstige opa of oma inschakelen om mee te helpen. Jij en je boller wordende buikje kunnen het beter even rustig aan doen.

6. Inruimen

Het einde van je zwangerschap nadert en het is tijd om de babykleertjes die jullie nu hebben verzameld te gaan wassen en inruimen. Avond aan avond ben je bezig met het strijken en vouwen van al die heerlijke mini-rompertjes en broekjes. En op het moment dat de onderkant van de wasmand in zicht komt, wordt er een babyshower voor je georganiseerd en word je wederom bedolven onder een laag babykleding die gewassen moet worden.

7. Afronden

Alle babykleertjes liggen gewassen op keurige stapeltjes, de verzorgingproducten (waar je al veel te vaak stiekem aan hebt gesnuffeld) en de ienieminie-luiers liggen klaar op hun vaste plek. Bovendien heb je het bedje al opgemaakt en ben je erg druk met de kat uit de babykamer bonjouren. Nog een aantal weken te gaan.

8. Nog een keer?

De laatste keer dat je de babywasjes hebt gedaan is alweer anderhalve maand geleden en je vraagt je af of je - in verband met die dikke laag stof die je hormonen bij elkaar hallucineren - alles nog een keer moet wassen. Ook wil je nogmaals het bedje opmaken en móeten de plinten en de lamp afgestoft worden. Deze fase wordt ook wel nesteldrang genoemd en zolang je lichaam het aan kan en je alle series en films op Netflix al bekeken hebt, zou ik zeggen: doe wat je niet laten kunt.

9. Doen alsof

In de allerlaatste weken, als alles helemaal klaar staat, wandel je veel te vaak even de babykamer in om te snuffelen aan de shampoo, wat lieve rompertjes uit te vouwen (én weer netjes op te vouwen!) en check je even of het nagelschaartje en -vijltje nog op hun plek liggen. Je kan niet zeker genoeg zijn.

10. In praktijk

Daar zit je dan. Op die stoel in de hoek van de kamer, waar je de afgelopen maanden regelmatig dromend met je ronde buikje hebt gezeten. Nu ligt er een tevreden, blakende baby in je armen. Hij of zij heeft de kleertjes aan die jij weken geleden zorgvuldig hebt gewassen en terwijl je je kleintje voedt, bekijk je het DIY-schilderijtje aan de muur. Wat een fijn kamertje heb je bij elkaar geknutseld. Dat je er samen maar veel ontspannen uren mag doorbrengen!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50