Dít voel je als je baby in je buik beweegt

Dít voel je als je baby in je buik beweegt

Als je voor het eerst zwanger bent, is het nog een groot vraagteken wat je nu precies voelt als je baby in je buik beweegt. Voel je echte schopjes of is het een soort geborrel? Hoogste tijd om je wat meer uitleg te geven! 

Ik weet nog heel goed tijdens mijn eerste zwangerschap: ik zat in mijn 17e week en ineens voelde ik wat borrelen in mijn buik. En nee, dit was echt anders dan gasvorming;-). Dat gevoel keerde ook regelmatig terug. Mijn verloskundige bracht uitkomst: dat is nu je baby die in je buik beweegt! Heel speciaal om dat dan mee te maken.

Wanneer voel je de eerste bewegingen? 

Wanneer je je baby voor het eerst in je buik voelt, verschilt voor iedereen. De ene keer voel je iets borrelen of een hikje. Als je voor het eerst zwanger bent, kan het zo maar zijn dat je die eerste bewegingen compleet hebt gemist, omdat je geen idee hebt waar je op moet letten. Ook hangt het ervan af hoe je placenta ligt. Als hij aan de voorkant van je baarmoeder ligt, dan kan het dat gevoel van schopjes in de buik belemmeren.  

Over het algemeen voel je je baby voor het eerst bewegen tussen week 13 en 23. Dus als je in week 24 je baby nog niet hebt gevoeld, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog voor een check. 

In de 26e en 27e week voel je je baby heel vaak bewegen en vanaf week 28 voel je vaak echte schoppen. 

Hoe vaak? 

Er is niet echt een vast aantal bewegingen die je per dag moet voelen. We zijn tenslotte allemaal anders. Je voelt zelf wel een beetje wat het patroon is van jouw kindje. Als je merkt dat daar verandering in komt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. 

Ik kan me nog heel goed herinneren dat bij mijn tweede zwangerschap ik in mijn derde trimester het idee kreeg dat ik mijn baby een stuk minder voelde. Dat gaf behoorlijk was stress, want ging het allemaal wel goed daarbinnen.  

Mijn gynaecoloog wilde het voor de zekerheid controleren. Dus om 19:30 uur gingen mijn man en ik en mijn bijna driejarige zoon mee naar het ziekenhuis. We konden niet zo snel oppas vinden en ik dacht dat het onderzoek wel mee zou vallen. Na wat voelen, werd er een hartfilmpje gemaakt. Dat duurde wat langer dan mijn man en ik hadden gedacht. Om 23:30 uur kwamen we eindelijk thuis met een hyperactieve peuter, maar wel met het goede nieuws dat er niets aan de hand was. 

Wat kan de reden zijn dat je je baby minder voelt? 

De reden dat ik mijn baby minder voelde was omdat er simpelweg steeds minder ruimte in mijn buik was om te bewegen omdat mijn baby groeide. Maar het kan ook zijn, dat je zo druk bent dat je niet echt stilstaat bij de bewegingen in je buik. 

Toch als je het niet vertrouwt neem contact op met je verloskundige of de gynaecoloog. Het kan zijn dat er echt iets aan de hand is. De helft van de vrouwen die een miskraam kregen, hadden het gevoel dat hun baby een stuk minder bewoog of helemaal was gestopt met bewegen. 

Wacht het in ieder geval niet af. Ga bijvoorbeeld niet even een glas ijskoud water drinken om te zien of je baby daarop reageert. Ook al voel je dan een schopje, het is altijd beter om even te laten controleren of alles echt in orde is! 

In welke week voelde jij je baby voor het eerst in je buik bewegen? 

Lees ook:

5 weetjes over de schopjes in je buik
Wat ik ga missen aan zwanger zijn?

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50