5 weetjes over de schopjes in je buik

5 weetjes over de schopjes in je buik

Het blijft een wonder, het voelen van jouw eigen kindje. Een zoon of dochter die je nog nooit ontmoet hebt, maar wel dagelijks voelt schoppen. Wist je dit al over de schopjes in je buik?

1. Baby reageert op invloeden van buitenaf

De baby reageert in de buik al goed op bijvoorbeeld geluiden van buitenaf. Je zal merken dat wanneer je bijvoorbeeld op een drukke verjaardag staat je kindje hierop reageert door een stuk minder (of juist meer)te bewegen. Als je ‘s avonds in bed ligt en alles weer stil is, laat de baby juist weer van zich horen. 

2. Beweging kan al met 10 weken gevoeld worden

Sommige vrouwen claimen met 10 weken al beweging te voelen. Het zijn in dit stadium nog geen duidelijke schopjes maar je voelt eerder het gefladder van een vlinder in je buik. Dit is moeilijk te herkennen, vooral als je voor het eerst zwanger bent. De meeste vrouwen voelen hun kindje pas rond 20 weken bewegen.

Lees ook:
10x wat is er anders tijdens een tweede zwangerschap

3. Minder beweging kan duiden op stress bij de baby

Vanaf 24 weken zal je je kindje elke dag moeten voelen. Twijfel je of je genoeg beweging voelt, neem dan altijd contact op met de verloskundige want die kan je hier in adviseren.

4. Schopjes zijn beter te voelen als je op je linkerzij ligt

Voel je even wat minder schopjes, ga dan op je linkerzij liggen met je hand op je buik en wacht tot je beweging voelt. In deze houding is de doorbloeding van de placenta optimaal en zul je meer kans hebben om iets te voelen.

5. Aan het einde van de zwangerschap voel je minder schopjes

Het is normaal om aan het einde van de zwangerschap juist minder schopjes te voelen, dit komt omdat de baby dan wat minder ruimte heeft. Bij twijfel over het aantal schopjes schakel je natuurlijk altijd de verloskundige in. 

Wanneer voelde jij de eerste schopjes? Voelde je de baby vaak?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50