Dít verandert er financieel in 2023 voor ouders 

Dít verandert er financieel in 2023 voor ouders 
  • in Overig
  • 0
  • 1311
  • 28/12/2022

Het is bijna 1 januari 2023 en dat betekent weer nieuwe maatregelen die van invloed zijn op jouw budget. We hebben de belangrijkste financiële veranderingen voor je op een rijtje gezet. 

Kinderopvangtoeslag 

Zoals we al eerder berichtten gaat de kinderopvangtoeslag omhoog, meer dan in eerste instantie de bedoeling was. Er was namelijk geen rekening gehouden met de stijgende kosten voor de kinderopvang zoals de verhoogde energiekosten, huren en het personeelstekort. Na protesten van verschillende politieke partijen wordt de kinderopvangtoeslag nu extra verhoogd. Hierdoor zullen de maximum uurprijzen voor 2023 in totaal met 1,74% extra stijgen voor alle vormen van kinderopvang. De maximum uurprijzen voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang worden in totaal geïndexeerd met 7,32% (deze worden € 9,12 en € 7,85) en de maximum uurprijs voor de gastouderopvang met 5,06% (wordt € 6,85). 

Kinderbijslag 

Ook de kinderbijslag gaat omhoog. De kinderbijslag van een kind van 0 tot en met 5 jaar gaat van € 249,31 naar € 269,76, voor een kind van 6 tot en met 11 jaar gaat de kinderbijslag van € 302,74 naar € 327,56. Voor een kind van 12 tot en met 17 jaar wordt de kinderbijslag van € 356,16 naar € 385,37 verhoogd. 

Kindgebonden budget 

Er is een extra verhoging voor het kindgebonden budget. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen voor het eerste kind, tweede kind en het extra bedrag voor alleenstaande ouders wordt verhoogd met € 356 per jaar. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen vanaf het derde kind wordt verhoogd met € 468 per jaar. De verhoging van het maximumbedrag vanaf het derde kind is structureel, de andere verhogingen zijn bedoeld als tijdelijke koopkrachtmaatregel.

Combinatietest en NIPT-test

De combinatietest verdwijnt uit het basispakket van je zorgverzekering, omdat deze test steeds minder vaak wordt afgenomen door zwangeren. De NIPT-test, het meer betrouwbare alternatief om afwijkingen van de foetus te onderzoeken, wordt juist ruimer vergoed. Als je een medische indicatie hebt, is de test gratis, dus je betaalt dan ook geen eigen risico. Heb je geen medische indicatie dan betaal je voorlopig nog een eigen bijdrage van 175 euro. Vanaf 1 april is de NIPT-test voor iedereen gratis.

Ook handig om te weten over het ouderlijk gezag

Verder hebben we nog een nieuwe maatregel die niet zo zeer invloed heeft op je budget, maar over het ouderlijk gezag gaat. Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap, dan krijgt je partner voortaan automatisch het ouderlijk gezag samen met de moeder van een kind. Belangrijk is wel dat de partner het kind erkent. Het is dus niet meer nodig om samen het ouderlijk gezag bij de rechtbank aan te vragen.

Lees ook: 

Een baby is al duur genoeg: 15 tips om geld te besparen
Gelezen op het forum: hoe sparen jullie geld voor je kind?

Bron: Rijksoverheid.nl , NOS.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50