Corona zorgt voor groot spermatekort

Corona zorgt voor groot spermatekort

Corona zorgt op meerdere plekken in de samenleving voor grote ongemakken. Zo is er door de pandemie een groot spermatekort. De wachtlijsten op een spermadonor kunnen zelfs oplopen tot drie jaar.

Vanwege de lockdown is er bij de Nederlandse vruchtbaarheidsklinieken een enorm spermatekort ontstaan. Sperma is al schaars in Nederland, maar door corona is dat tekort alleen maar groter geworden, meldt RTLnieuws.nl.

Lees ook
Langer levend sperma levert gezondere kinderen op

Wachtlijst

Het UMC Utrecht heeft zelfs de wachtlijst al gesloten. Volgens een woordvoerder moeten de vrouwen die wel een plek op de wachtlijst hebben kunnen bemachtigen zo’n twee tot drie jaar wachten.

Oproep

Heb jij gebruik gemaakt van een spermadonor? Kon je daarvoor in Nederland terecht of ben je naar het buitenland gegaan. Of heb je op een andere manier een donor gevonden dan via een vruchtbaarheidskliniek? Wij willen graag je verhaal horen! Laat hieronder een reactie achter of op Facebook. Of vertel je verhaal via dit formulier (dan kan het ook anoniem!)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • O.

  Misschien niet verkeerd om natuur haar gang te laten gaan. Ik denk dat tekort aan spermadonoren wel een van de laatste dingen is in deze wereld om ons zorgen over te maken :-).

 • Nog-even!

  Dit...ook al denken anderen daar andrrs over....

 • Evelyn84

  Niet helemaal mee eens. "Wij" als hetero's hebben ook gewoon een kinderwens. Maar voor ons is dit iets "makkelijker" maar ook hier zijn er genoeg hetero stellen die in een traject zitten. Corona is een groot probleem maar neemt je droom om kinderen te krijgen niet weg. Zo ook voor vrijgezelle dames die op leeftijd zijn. Of lesbische stellen die op deze manier een donor nodig hebben. En als je dan op leeftijd bent is 2/3 jaar wachten erg lang! ;)

 • Pebblish

  Vet lullig. De kinderwens van een ander doet niet onder voor de jouwe. Mensen die het medische traject ingaan moeten door allerlei hoepels springen, en bewust alleenstaande (wens)moeders moeten eerst nog door een psycholoog beoordeeld worden.

  Terwijl een of andere verslaafde met een vriend die wel raak schiet zo zonder gezeur 10 kinderen op de wereld kan zetten. Dit wordt wel als normaal gezien.

  Nou, hulde aan de eicel en sperma donoren. Je kinderwens kunnen vervullen zonder daar verplicht een man bij te moeten adopteren vind ik één van de beste uitvindingen van de eeuw. En zeker voor de mensen met of zonder partner die het niet lukt om zelf zwanger te raken, ik vind dat je daar pas een mening over mag hebben als je zelf ervaart hoe het is om ongewenst kinderloos te zijn.

 • O.

  Ik heb niet gezegd dat de kinderwens van een ander onder doet voor die van mij :-). Dat is dan dus een aanname die jij doet, want ik gun het iedereen van harte. Het is alleen een secundair probleem, het zaaddonor tekort. Want het is niet noodzakelijk :-). Bij de natuur wordt bepaald of iemand een kindje krijgt, wij mensen willen die natuur afdwingen. Maar ga nou niet met z’n allen klagen dat er niet genoeg zaaddonoren zijn terwijl er genoeg belangrijkere problemen op de wereld zijn.

  En ik vind dat het al helemaal niet aan een ander is om te zeggen in welke situatie iemand ergens wel of niet een mening over mag hebben. Ik (en ieder mens) bepaalt zelf wanneer hij of zij ergens een mening over mag hebben.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden