Déze podcast haalt psychische problemen rond bevalling uit taboesfeer

Déze podcast haalt psychische problemen rond bevalling uit taboesfeer

Psychische problemen rond de bevalling zijn nog altijd een taboe. Daar moet verandering in komen, vindt het ministerie van Volksgezondheid. Met de podcast Zwarte Muisjes moet het onderwerp bespreekbaar worden.

Maar liefst een op de tien vrouwen heeft last van psychische problemen rond de zwangerschap, zoals een angststoornis, een depressie of zelfs een psychose. Maar erover praten is moeilijk, terwijl dat juist zo belangrijk is, zegt gynaecoloog Paarlberg van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn tegen RTLnieuws. Zij houdt zich al 17 jaar bezig met het onderwerp uit de taboesfeer te halen. “Veel vrouwen hebben een heel duidelijk beeld over hun zwangerschap, bevalling en moederschap eruit moeten gaan zien, ook door sociale media, waarop meestal alleen de extremen worden gedeeld. Als het dan anders gaat dan ze dat voor ogen hadden, hebben ze het gevoel dat ze falen en ontstaan er schuld en schaamte.”

Lees ook:
Herken de postnatale depressie (bij jezelf en vriendinnen!)

Podcast Zwarte Muisjes

Om psychische problemen rond de bevalling bespreekbaar te maken, is de podcast Zwarte Muisjes, die onderdeel is van de campagne ‘Hey, het is oké’ van het ministerie een hele goede oplossing. In de podcast volg journalist Maarten Dallinga Sanne en haar vriend Jelte een jaar lang. Sanne is na een eerdere postpartum depressie weer zwanger. Gaat ze er weer last van krijgen of niet? Ook praat Maarten met andere vrouwen die last hebben gehad van psychische problemen rond de bevalling.

De podcast Zwarte Muisjes komt elke maandag met een nieuwe aflevering.

Beluister de podcast hier

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50