Column Aefke: een ongelukje kan gebeuren!

Column Aefke: een ongelukje kan gebeuren!

Binnenkort gaat Tijl naar school. Dan wordt van hem verwacht dat hij zindelijk is en zelf zijn billen afveegt. We hebben alles uit de kast getrokken. Van katoenen luiers tot beloningssystemen. Tijl kiest zijn eigen moment. 

Toen we startten met katoenen luiers oftewel: wasbare broekjes, waren we ervan overtuigd dat het onze jongens zou helpen in het eerder zindelijk worden. Tijl praat inmiddels als brugman, heeft een woordenschat waar je u tegen zegt en ontwikkelt zich verder als een doodnormale, leuke kleuter. Hij vindt het alleen wel lastig om zijn vertrouwde luier af te doen. Plassen op de wc gaat inmiddels prima, maar hij laat zijn grote boodschap niet graag in de toiletpot achter. 

Sociale wenselijkheid

Wat we ook deden. Als we hem geen luier meer gaven, schreeuwde hij onze oren doof en uiteindelijk deed hij het gewoon in zijn broek. Ik vertelde hem dat zijn vriendjes ook op de wc poepen. Ik las boekjes voor van diertjes die op het potje of op de wc hun behoefte doen. ‘Nee mama, Tijl doet dat niet’, vertelde hij me dan. Sociale wenselijkheid werkt nog niet meteen bij een peuter en op zich is dat maar goed ook. 

Lees ook: Mijn kind kan de pot op!

Joepie!

Afgelopen week bedachten Tijl en ik dat we het gewoon gingen proberen. We maakten het gezellig op de wc met boekjes en extra stoeltjes voor mama en het kleine broertje en we gingen ervoor. Wat vond hij het spannend en wat was hij trots toen het uiteindelijk toch gelukt was. Mama moest een foto maken van de eerste grote drol die door de wc dreef en die moest papa vanavond zien. Joepie! Een poepie! 

Ongelukje

Het begin is er. Dat we er nog niet helemaal zijn, merkte ik laatst toen we voor zijn arm bij de fysiotherapeut waren. Ineens rook ik iets. Tijl ontkende, maar op het toilet aangekomen merkten we echt dat we te laat waren. ‘Dat is een ongelukje’, legde ik hem uit. ‘Dat kan gebeuren’. We rondden de fysio snel af en gingen met een vieze broek naar huis. Shit happens.  

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Aefke (40) is getrouwd met Tijmen en heeft twee zoontjes (Tijl van 3 en Bo van 1). In het dagelijks leven is zij online communicatieadviseur en schrijft zij aan haar derde roman Lievelingskind. Het boek gaat over de zussen Karin en Renske. Renske leidt een losbandig leven en raakt zwanger van een tweeling, terwijl Karin (verpleegkundige) al jaren zwanger probeert te raken. Op het moment dat Karin’s laatste IVF-poging mislukt, knapt er iets in haar. Intussen vermijdt ze waar ze het eigenlijk over moet hebben: haar diepgewortelde kinderwens. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50