Buikpijn tijdens je zwangerschap: wat kun je doen?

Buikpijn tijdens je zwangerschap: wat kun je doen?

Buikpijn tijdens de zwangerschap komt bij bijna elke zwangere vrouw voor. Dit kan een klein krampje zijn of juist een langdurige buikpijn. Om onnodige zorgen te voorkomen behandelen we hier verschillende soorten buikpijnen met tips om hiermee om te gaan.

Buikpijn in het begin van de zwangerschap

Als je in het begin van de zwangerschap zit, ofwel het eerste trimester, kan je buikkrampen voelen in je baarmoeder. Dit kan de innesteling zijn van de bevruchte eicel in je baarmoederwant. Dit geeft een pijn in je onderbuik. Ook kan je pijn krijgen in je buik door een groeiende baarmoeder. Je lichaam maakt zich namelijk klaar voor een baby’tje en je baarmoeder moet hier genoeg ruimte voor maken. Je baarmoeder gaat dus groeien en dit kan voor buikpijn zorgen. De groeipijn van je baarmoeder voelt ongeveer hetzelfde als menstruatiepijn. Daarbij drukt je baarmoeder nu ook tegen andere organen aan wat voor kramp kan zorgen.

Buikpijn in het tweede trimester

In het tweede trimester kan je ook krampen in je buik voelen. Je baarmoeder trekt af en toe samen wat deze buikpijn kan veroorzaken. Het samentrekken van de baarmoeder kan ook andere oorzaken hebben dan van de baby in de buik, namelijk door het sporten, bij een volle blaas, bij constipatie, door een opgeblazen gevoel of na het vrijen. Ook het krijgen van een harde buik komt voor in het tweede trimester. Je buik voelt dan voor ongeveer een minuut enorm gespannen aan. Na deze minuut neemt de kramp weer rustig af.

Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Bandenpijn is een scherpe of zeurende pijn die je tijdens het tweede- of derde trimester van de zwangerschap kan ervaren. De pijn kan uitstralen naar je liezen, onderbuik, onderrug en schaambot. Je buik groeit in deze periode harder dan in het eerste trimester wat ervoor zorgt dat de spier onder de baarmoeder uitrekt. Het uitrekken van deze spier veroorzaakt de bandenpijn die je kan voelen.

Signalen waar je op moet letten tijdens de zwangerschap

Buikpijn is heel normaal als je zwanger bent. Er groeit immers een echt mensje in je buik. Toch zijn er wel een paar signalen waar je op moet letten als je dit voelt:

 • Aanhoudende doffe rugpijn
 • Enorme druk op je bekken
 • Regelmatig terugkerende krampen
 • Bloedverlies uit je vagina
 • Schimmelinfecties

Mocht je hier last van hebben of twijfelen of het iets ernstig is, neem dan altijd even contact op met de verloskundige of de huisarts. 

Wat kun je doen bij buikpijn tijdens de zwangerschap?

Buikpijn tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Als je blijvende buikpijn hebt en het niet vertrouwt, bel altijd de huisarts. Verder kan buikpijn ook vaak voorkomen als je te druk bezig bent en teveel hooi op je vork neemt. Zorg dan dat je ook genoeg ontspanningsmomentjes neemt. De volgende tips helpen ook bij het verminderen van buikpijn tijdens de zwangerschap:

 • Neem een lage dosis paracetamol in
 • Doe mediatie/ademhalingsoefeningen
 • Neem een warm bad of een warme douche om de pijn te verlichten
 • Leg een warme kruik op je buik.

Heb jij veel buikpijn gehad tijdens de zwangerschap?

Lees ook:

Darmklachten tijdens zwangerschap? Dít kun je eraan doen 
Ongemakken tijdens de zwangerschap

Bron: verloskundigepraktijkpendrecht & howaboutmom
Beeld: pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


 • Yune

  Buikpijn kan ook nog door overtollig gas of lucht. Je spijsvertering werkt tijdens je zwangerschap namelijk trager.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50