Broer - zus liefde

Broer - zus liefde
 • in Kinderen
 • 6
 • 4313
 • 09/04/2020

Als je een tweede krijgt wil je natuurlijk dat de eerste het ook leuk vindt en niet alleen maar jaloers gedrag gaat vertonen. Ik droomde van een natuurlijke band die alleen broers en zussen met elkaar kunnen hebben. Maar nu mijn zoon 4 (en-een-half) is en mijn dochter 1, kan ik concluderen dat hun band mijn verwachtingen zelfs overtreft (nog wel…). 

Knuffelen

Laatst stond ik bijna op het punt om te zeggen ‘Hou eens op met je zusje te knuffelen.’ Ik besefte net op tijd hoe belachelijk dat eigenlijk zou zijn en hoe blij ik ben (en op dat moment zou moeten zijn) dat hij zo graag zijn zusje knuffelt. Dat hij het dan wel heel vaak doet, ze krijgt amper de kans om te spelen, neem ik natuurlijk voor lief. Hij noemt haar zijn allerliefste zusje en beste vriend. Hij wil ook graag met haar trouwen, maar natuurlijk ook met mama (smelt). Hij heeft het ook heel vaak over mijn baby. Hoewel dat niet klopt, vind ik het toch iets schattigs hebben.

Samen spelen

Ik was bang dat door het leeftijdsverschil van drie-en-een-half jaar het lang zou duren voor ze samen konden spelen. Maar die angst was ongegrond. Samen boekjes lezen, samen met de duplo spelen (de een bouwt de ander sloopt), met het keukentje spelen (de jongste geeft alle benodigdheden aan), balletje overrollen en achter elkaar rennen / schuiven door de kamer gaat al prima. Onze zoon wil dan ook graag met z’n zusje spelen. Gelukkig hebben zo ook af en toe een klein ruzietje als ze met hetzelfde willen spelen. Anders zou het niet kloppen, volgens mij. En kan de oudste toch wel wat jaloers zijn als zijn zusje ineens veel aandacht opeist en krijgt. 

Twee handen

Die kleine meid is ook al vanaf het begin idolaat van haar grote broer. Sinds ze kan lachen schatert ze om alles wat hij doet. En ze heeft de grootste smile ooit als hij haar uit bed komt halen. Maar nu ze al wat groter is, wil ze ook alles doen en met alles spelen waar hij mee speelt. Uitleggen dat ze nog niet met stiften kan kleuren heeft niet veel zin. Dus zijn er ook momenten dat ik moeite moet doen om haar uit zijn buurt en van zijn lego of viltstiften moet afhouden. Maar met twee handen zijn twee kinderen nog goed uit elkaar te halen als het nodig is. Dat m’n zoon niet nog een baby (broertje of zusje) krijgt, zoals hij vraagt, verklaar ik dan ook door het feit dat ik maar twee handen heb….

Hoeveel jaar/maanden schelen jullie kindjes?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Mamavanmeisjes

  We hebben 2 meiden van 11.5 en net 7. 4.5 jaar ertussen dus, hadden graag eerder nummer 2 gewild maar het ging niet sneller. Ze hebben een haat iefde verhouding, mede door het leeftijdsverschil. Ze kunnen niet met maar ook niet zonder elkaar. Oudste, in groep 8, begint te puberen terwijl jongste, in groep 3, net leert lezen. Dus het is heel herkenbaar dat jongste alles wil meedoen met haar zus. Nu 13 weken zwanger van de derde! Na 6 jaar toch nog gelukt, echt een kadootje. Denk dat de baby straks 3 moeders heeft!😄😅

 • ils2327

  Onze dochter was 2 jaar en 8 maanden toen ik beviel van ons tweede kind. Ze is erg betrokken en begaan. Altijd al. Maar nu de baby er is (9 weken ruim) helemaal en wijkt ze niet van zijn zijde. Vanaf dag 1 sta-pel-gek op haar broertje! SUPER LIEF!!

 • .FamilyFirst

  Hier 4 kinderrn van 16, 10, 7 en 2. En ze zijn samen 1. 1, 2, en 4 zijn meisjes en de 3de is een jongen. Mijn zoon van 7 is stapelgek op zijn zusje, en hun 2 zijn echt samen 1. Dat was al zo toen ze nog in me buik zat, ze reageerde op niemand, niet eens mijn man. Maar zodra nijn zoon in mijn biirt kwam od met ze hand aan me buik zat, was get feest. En nu kg steeds zo, hij kan niks fouts doen. Maar ondanks al het leeftijdsverschil, ben jk trots op hoe mijn kinderen met elkaar omgaan.

 • seonsyain

  Nou, zo gaat het helaas hier niet. De kinderen schelen op 1 maand na 5 jaar met elkaar. 9 en 4 jaar oud. Beide jongens. En ze kunnen gewoon 9 van de 10 keer niet leuk met elkaar spelen. Dat vreet energie van mij als politie-agent. Oh nee, ik bedoel moeder...

 • Mamsievan3

  Hier precies zelfde. Schelen 21 maand (6 en 4,5) en vaak drama. Maar ze zijn beide enorm gek op hun zusje van 16 weken Die wordt overgoten door liefde.

 • Mamsievan3

  Hier precies zelfde. Schelen 21 maand (6 en 4,5) en vaak drama. Maar ze zijn beide enorm gek op hun zusje van 16 weken Die wordt overgoten door liefde.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50