Breath-holding spells: waarom je niet bang hoeft te zijn

Breath-holding spells: waarom je niet bang hoeft te zijn

Heb je ooit gezien hoe je kind plotseling zijn adem inhoudt en bijna flauwvalt? Het kan er behoorlijk eng uitzien, maar vaak is het onschadelijk. Toch is het handig om altijd geïnformeerd te zijn, dus onze redactie heeft het voor je uitgezocht!

Wat zijn breath-holding spells?

Breath-holding spells bij kinderen zijn plotselinge aanvallen waarbij het kind stopt met ademen, wat kan leiden tot flauwvallen. Het kan al voorkomen vanaf zes maanden en kan zelfs gebeuren tot het kind vijf is.

Hoe ontstaat het?

Breath-holding spells doen zich voor wanneer een kind onvrijwillig zijn adem inhoudt tijdens het uitademen. Tijdens een aanval kan het kind blauw of bleek worden, kunnen de ogen wegdraaien en kunnen de ledematen schokken, gevolgd door flauwvallen. Deze aanvallen duren meestal maar enkele seconden tot enkele minuten. Breath-holding spells worden vaak veroorzaakt door intense emoties zoals boosheid, verdriet of angst. Een ander type, genaamd 'white breath-holding spell', wordt getriggerd door pijn, angst of schrik. Een mogelijke rol hierbij is een tekort aan ijzer in het bloed.

Angstaanjagend

Hoewel breath-holding spells er angstaanjagend uitzien, zijn ze over het algemeen niet gevaarlijk en veroorzaken ze geen blijvende schade. Het is echter belangrijk om ernstige oorzaken zoals epilepsie uit te sluiten, vooral als het kind tijdens een aanval stopt met ademhalen of flauwvalt.

Wat te doen

Als je kind een aanval krijgt, blijf dan kalm en leg hem in een liggende positie om letsel te voorkomen. Adem kort in de mond en zorg ervoor dat hij zuurstof krijgt. Zorg er daarnaast voor dat de omgeving veilig is en vermijd het kind te laten schrikken. Informeer ook de verzorgers over de aanvallen!

Arts raadplegen

Raadpleeg een arts als het kind tijdens een aanval stopt met ademhalen, ademhalingsproblemen heeft of flauwvalt zonder voorgeschiedenis van flauwvallen.

Heb jij ooit meegemaakt dat je kindje zijn adem inhield? Hoe ging jij hiermee om?

Tanja (30): “Ze houdt haar adem in en loopt dan blauw aan”
Breath-holding spells: alles wat je wilt weten

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50