Tanja (30): “Ze houdt haar adem in en loopt dan blauw aan”

Tanja (30): “Ze houdt haar adem in en loopt dan blauw aan”
  • in Baby
  • 0
  • 2537
  • 01/03/2022

Dat is schrikken… Als Tanja met haar pasgeboren dochter na een spoedkeizersnede het ziekenhuis mag verlaten, loopt de baby opeens helemaal blauw aan omdat ze haar adem inhoudt. Tanja (30): “Dat moment vergeet ik nooit meer”.

Breath holding spell

“Ze werd door de verpleegster gelijk uit de maxicosi getrokken en naar een andere kamer gebracht om haar zuurstofgehalte te controleren. Gelukkig, dit bleek goed. We kregen de kinderarts aan de telefoon en zij vertelde ons dat onze dochter breath holding spell heeft. Het stoppen met ademen zal ze vaker gaan doen. We kregen tips hoe we hiermee om konden gaan en hoe we haar bij kennis konden krijgen als dit zou gebeuren. Daarna mochten we naar huis, naar onze andere dochter”.

Angst

“Eenmaal thuis realiseerden we ons pas een beetje wat Lieke deed en begon de angst te komen. Wat nou als ze dit doet terwijl de kraamhulp er niet is? Wat nou als we haar niet bij kennis kunnen brengen? Wat nou als dit in haar slaap gebeurt en wij het niet merken? Wat nou als.. Van alles ging er door ons hoofd spoken”.

Blauw aanlopen

“Een paar uur later hield Lieke inderdaad haar adem in. Direct zo extreem dat ze blauw aanliep en niet reageerde op het blazen in haar gezicht. We hadden twee kraamverzorgsters, een leerling en een begeleidster. De begeleidster had gelukkig een zusje die dit vroeger ook deed. Ze gaf aan dat ze anders echt niet had geweten hoe ze had moeten handelen en ons direct naar het ziekenhuis terug had gestuurd”.

Lees nog meer real-life verhalen

Blazen

“Ze liet ons zien dat we Lieke bij haar enkels moesten pakken, vervolgens moesten laten vallen en met andere hand weer moesten opvangen. Zo ontstaat er een valreflex en schrikt ze. Door de schrik ging ze dan weer ademen. Dit kunstje hebben we, naast het blazen in haar gezicht, de eerste maanden heel vaak, meerdere keren per dag, moet herhalen. Je zag vaak visite geschokt kijken, terwijl het voor ons een soort van ‘normaal’ werd”.

Afgenomen

“Naar mate ze ouder werd, nam de breath holding spell af. Nu, ruim twee jaar later, gebeurt het alleen als ze bijvoorbeeld hard valt en soms als ze haar zin niet krijgt en aandacht wil”

Pittige baby

“De kinderarts zei destijds dat alleen pittige baby’s dit doen. Daar begreep ik niks van, want Lieke was zo'n makkelijke baby. Nu merk je dat ze een peuter met een sterk eigen willetje en pittig karakter is, maar wat een heerlijk en vrolijk kind!”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50