Borstvoeding geven tot acht jaar? Sofie doet het!

Borstvoeding geven tot acht jaar? Sofie doet het!

De WHO (World Health Organisation) raadt moeders aan hun kind gedurende de eerste twee jaar van hun leven borstvoeding te geven. In de eerste paar maanden natuurlijk uitsluitend, later alleen nog maar ter aanvulling op een normaal voedingspatroon. Toch zijn er maar weinig moeders die deze richtlijn ter harte nemen.

Moeder Sofie (40) geeft haar eigen draai aan de WHO-richtlijn. Zij voedt haar vierjarige zoon Shaye nog dagelijks en is van plan hiermee door te gaan tot het ventje acht jaar oud is. Sofie wil dat het als normaal wordt gezien om ook oudere kinderen borstvoeding te geven. Hierom heeft ze een Youtube-kanaal opgericht, waarop ze video’s post van haar zoon terwijl hij nog aan de borst drinkt. Haar kanaal is niet onverdienstelijk: de filmpjes waarin Shaye borstvoeding krijgt op verschillende locaties zijn namelijk zo’n acht miljoen keer bekeken!

Voedingsstoffen

Britse artsen verklaren dat borstvoeding geven na het tweede levensjaar geen voordelen heeft op het gebied van voedingsstoffen. Nadat kinderen twee jaar zijn geworden, hebben ze namelijk echt voldoende aan de voeding die ze gedurende de dag in de vorm van brood, melk, vlees (of vleesvervangers) groenten en fruit krijgen. Sofie trekt zich niets van dit voedingsadvies aan: “Ik voed Shaye voornamelijk om hem troost te bieden, om er echt voor hem te zijn”

Kritiek

Sofie krijgt bergen kritiek over zich heen. Een van de meest genoemde bezwaren is dat ze dit voornamelijk voor zichzelf zou doen, omdat ze geen afscheid zou kunnen nemen van haar baby. Anderen beschuldigen haar van een rare fetish. Ze vinden het voornamelijk seksueel getint. "Onzin!" zegt Sofie zelf. "Ik snap dat borsten ook voor seksueel plezier gebruikt kunnen worden, maar als ik mijn zoon voed, ben ik hier absoluut niet mee bezig." 

Lees meer: Deze tien dingen had ik graag willen weten, voordat ik begon met het geven van borstvoeding. 

Gepest

Ook krijgt Sofie wel eens de vraag of ze niet bang is dat Shaye op een later moment gepest zal gaan worden op de video's die zijn moeder heeft gepubliceerd. Zelf heeft ze hier een geheel eigen kijk op: "Mensen reageren vaak op pesten, alsof ze er zelf weerloos tegen zijn. Maar dat ben je niet. Als Shaye gepest zou worden op een school of op een clubje, dan doe ik daar iets aan. Ik zou hem bijvoorbeeld uit de situatie kunnen halen. Dat Shaye veilig en gelukkig is, dat is het aller belangrijkste in mijn leven. 

Bovendien geeft Sofie aan dat ze er niet over twijfelt om door te gaan met het uploaden van de borstvoedingsvideo's. Ze hoopt dat, door dit te doen, het als normaal gezien gaat worden, om ook oudere kinderen te voeden. 

Reageer op dit artikel

reacties (38) Stuur een bedankje


 • 1ebibi

  Ooohkeejj....

 • Schone Zeeuwse

  Ik ben zooo blij met dit artikel!

  Het sterkt me echt om mijn bijna 4 jarige dochter zolang te laten drinken als ze nodig heeft.

 • Nx4

  ik zou der niet aan moeten denken pfff, zie het al.voor me 8 jarige dochter nog aan de borst hahah.

  mijn 4 jarige zoon zegt nu dat hij ook borstvoeding wil proeven als de baby geboren is, vind het wel een gek idee maar opzich sta ik daar wel voor open.. niet hem voeden maar dat hij het kan proeven zeg maar.. maar zelfs bij hem zou ik er al niet meer aan moeten denken om hem dagelijks aan de borst te hebben.

  sowieso is bv mij nooit echt gelukt maat wil het dit keer echt heel graag volhouden, en dan vind ik 2 jaar wel de max denk ik.

 • Barbamammie79

  Rare titel trouwens.

  Valt nog te bezien.

 • Mamabear2

  Helemaal mee eens!

 • wonderful-life

  De natuurlijke "speentijd" van mensen is twee tot zeven jaar. Veel langer dus dan de, door onze westerse ogen bekeken genormeerde, borstvoedingstijd. Wat ik altijd bijzonder vind aan borstvoeding is dat iedereen daar altijd maar iets van vindt. Als je geen borstvoeding geeft is het niet goed, na 6 weken krijg je de vraag hoe lang je nog wilt gaan voeden en na zo'n 6 maanden vinden mensen het al heel lang.

  Zelf vond ik het vroeger, voordat ik kinderen had, heel raar als kinderen die konden lopen nog borstvoeding kregen. Inmiddels ben ik "langvoedster". Mijn zoon heeft tot 2,5 bv gekregen en mijn dochter nu (bijna 2,5) drinkt nog steeds ' avonds en 's ochtends. Ik heb absoluut geen wens tot (liever niet zelfs) tot tandemvoeden. Ik ben nu ruim 19 weken in verwachting van nummer 4. Mijn dochter is nog erg gehecht aan het "borstje drinken". Ik vind het mooi om te kunnen doen en een bijzonder moment tussen moeder en kind. Heeft helemaal niks, maar dan ook niks met seksualiteit te maken. Ik merk wel dat ik lang niet meer iedereen vertel dat ze nog bv geef. Op vakantie in meer Zuid-Europese landen zie je veel meer moeders nog borstvoeding geven, in het openbaar!, aan hun oudere kinderen. Ik denk dat we hier met onze westerse drukke levens steeds verder van onze natuur af zijn komen te staan.

  Dat betekent niet dat ik vind dat iedereen lang zou moeten voeden. Als flesvoeding het beste bij je past, kies voor flesvoeding, en als je voor bv kiest, voed zolang het voor jullie beide goed is. En laat elkaar een beetje in elkaars waarde. Overigens zou ik zoals deze moeder nooit mijn kinderen online zetten. Überhaupt al niet, maar zeker niet met dit soort intieme privé-momenten...

 • Caroline27

  Sorry ik vind tot 8 jaar echt idioot tot 2 jaar max ik heb zelf tot 1 jaar gedaan omdat we graag 2e kindje willen en het wel goed vond zo :-)

 • Mamabear2

  Nog een aanvulling: de WHO adviseert tot en met IN IEDER GEVAL 2 jaar borstvoeding (liefst aan de borst) te geven, waarvan de eerste 6 maanden uitsluitend. Daarna zo lang kind en moeder willen, waarbij de kanttekening gezet wordt dat de WHO vermoedt dat 2,5 jaar de minimale natuurlijke speenleeftijd is. Gewoon om volledig te zijn

 • mommy-of-four

  Ik vind het absoluut niet kunnen maar als een kind (en de moeder) het ZO graag willen prima, maar zet het dan niet op internet! Dat is gewoon je kind voorschut zetten en lekker profiteren van de publiciteit (en geld)

 • shur

  Tot 2 jaar vind ik max. Als je tenminste kolft en dat in een fles doet of in een beker ok maar een peuter van 4 jaar nog aan de borst laten drinken gaat wat mij betreft te ver. Dan heb jij eerder een probleem en wil je het goedpraten met allerlei argumenten.

 • Wijzijnindewolken

  Want een fles na 2 jaar is natuurlijk niet raar.. Een fles is onnatuurlijk, de borst natuurlijk. Hoezo zou borstvoeding uit een beker wel oké zijn na 2 jaar.. Gek dat er zo wordt gedacht.

 • Lovely4c

  Mijn zoontje van 8 jaar zou zich dood schamen. 3 jaar borstvoeding geven vind ik echt max.

  Ik schrik elke keer als mn zoontje van 8 jaar vertelt wat voor woorden zn klasgenootjes gebruiken....niet normaal.

 • mama van A-M-Z-R

  Volgens het islamitische geloof wordt ook aangeraden om kinderen tot 2 jaar borstvoeding te geven. En het daarna te stoppen.

  Om deze reden en ook de onderzoeken die er naar zijn gedaan en dit ondersteunen heb ik bij beide kindjes geprobeerd dit te doen. Bij allebei door een zwangerschap iets eerder moeten stoppen...

  Maar vraag me echt af wat haar werkelijke reden is om haar kind 8 jaar lang te willen voeden. In het artikel staat om troost te bieden, maar dat kan ook op andere manieren. Waarom zo extreem?

  En lekkere troost zeg, om je kind zo op internet te zetten...

 • Fam86

  Persoonlijk vind ik 1a2 jaar wel genoeg. Kinderen eten dan ook vast.

  In de natuur gaan ze zodra ze kunnen eten ook niet terug voor een slokje melk bij moeder dat bouwe zoch ook rustig aan af. Ook vrij normaal dat de melk terugloopt als er iets anders in de plaats komt. Wij mensen gaan gewoon nog door en kiezen voor opvolg of voor koe(kalfjes) melk.

  Maar goed als mensen hier voor willen kiezen zo lang door te gaan waarom niet, tis gezonder als zuivel of vele andere suikerdrankjes.

  Gewoon voeden zolang het goed voelt.

 • Mamabear2

  Zie antwoord van mij hier ergens onder. Voor de volledigheid: in de natuur gaan jongen ook terug voor een slokje ook als ze al vast kunnen eten dit zie je ook bij puppies en kitlens als je ooit zelf een nestje hebt gehad. Gemiddeld voeden zoogdieren 6x langer dan hun draagtijd

 • JMLL

  Ik ben pro borstvoeding, maar sorry dit vind ik te ver gaan

 • Barbamammie79

  Dacht precies hetzelfde. Ik krijg hetzelfde gevoel bij een peuter die nog met een speen rondoopt of die zijn drinken nog steeds in een flesje krijgt.

  Doe gewoon normaal.

  En als je niet normaal wil doen, film het dan alsjeblieft niet... arm kind.

 • JMLL

  Ik ben pro borstvoeding, maar sorry dit vind ik te ver gaan

 • my-all

  Ik ben zeker pro borstvoeding maar dit..... Het kind zit zelf borstcompressie toe te passen ik vind het voornamelijk zielig voor het kind als hij op latere leeftijd beseft op welke wijze hij op internet staat

 • Mamabear2

  Ik zou het zeker niet filmen, daarmee zou ik de privacy van mijn kind schenden mijns inziens. Maar dat stukje over de britse artsen klopt gewoonweg niet. Er is nog nooit gedegen onderzoek gedaan naar de samenstelling van borstvoeding en de voordelen daarvan na 2 jaar, dus daar kunnen ze ook geen conclusies uit trekken. Verder is wel bewezen dat opvolgmelk het liefste tot 3 jaar gegeven wordt, omdat het immuunsysteem van je kindje nog niet optimaal is ontwikkeld tot die tijd. En er is bewezen dat borstvoeding helpt bij het ondersteunen van de ontwikkeling van het immuunsysteem. Gemakshalve ga ik er dus van uit dat borstvoeding geven tot in ieder geval 3 jaar dus niet anders dan goed kan zijn

 • Rlyblue

  Er is bewezen dat opvolgmelk niets significants toevoegt wat gewone melk niet biedt.

 • Mamabear2

  Klopt maar wat ik bedoelde te zeggen is dat bewezen is dat het immuunsysteem tot iig 3 jaar nog in ontwikkeling is

 • kiapride

  Belachelijk hoor, puur aandachttrekkerij

 • Leylibaby

  Borstvoeding geven is iets heel normaals. Daarvoor hoef je je kind niet tot 8 jaar te voeden denk ik. Dat mensen zich ervoor schamen komt alleen doordat ze niet willen dat iedereen gun rieten zien in het openbaar.

 • kez

  Hier een moeder met een kind van bijna drie aan de borst. Wat een oordelen toch onder zo'n artikel.Mijn kinderen krijgen borstvoeding tot ze ermee stoppen of tot ik het zat ben. Bij mijn eerste was dat 1 jaar, de tweede drie jaar en de derde moeten we dus nog afwachten. Niets mis mee.

 • W-piek

  Inderdaad, niets mis mee. Hoevaak ik de vraag heb gehad, hoelang ga je voeden? Zolang?? Ik vind het fijn dat babybytes zulke artikelen publiceert. Rek de algemene opinie maar een beetje op ;)

 • Pebblish

  Bizar dit.

  Ik had me voor genomen om minimaal 1 jaar borstvoeding te geven, maximaal 2 omdat mensen zeiden dat het goed was. Maar voor mij hoefde het echt niet meer zodra mijn baby op een kind begon te lijken.

  Uiteindelijk was hij net 1 jaar en voelde het als een goede tijd om te stoppen. En ook voor hem. Hij was altijd een grote fan van aan de borst liggen maar toen ik er mee stopte heeft hij er niet 1 keer meer om gevraagd. In fact onze band werd er sterker door, nu hij me niet meer als een melkmachine zag maar als zijn mama.

  Een kind aan de borst van 4 vind ik misschien niet normaal, maar het is ook nog niet absurd. Maar nu al plannen je kind nóg eens 4 jaar aan de borst te houden? Daar gaan bij mij de alarm bellen van rinkelen hoor. Volgens mij heb je dan issues en creëer je die straks ook voor je kind. Als je dan echt zo wanhopig bent om iemand aan je borsten te hebben neem dan nog een, ik weet niet, baby ofzo? Niet dat ik het verantwoord vind om om die reden een kind te nemen, maar baby's horen tenminste aan de borst. Geen bijna pubers.

  Doet me denken aan een documentaire van jaren geleden. Het (?) jaar oude kind wilde niet meer bij moeder aan de borst. Toen hebben ze een baby geadopteerd zodat ze borstvoeding kon blijven geven. Spoiler: De geadopteerde baby moest niets van de borst hebben.

 • Rlyblue

  Hier precies hetzelfde. Toen ze ging kruipen werd de behoefte om te voeden minder van mijn kant en toen ze ging stappen vond ik het niet prettig meer. Ik heb tot 1 jaar volgehouden omdat dat een mijlpaal was voor mij, maar toen kreeg ze ook alleen nog maar 's nachts de borst. Ze was net zo tevreden met een flesje en heeft nooit meer zelf de borst gevraagd.

 • Opera

  Go Sophie!

  Lekker doen waar jullie je goed bij voelen.

  Mn schoonvader is van de ene borst naar de andere gegaan (zo ongeveer), dat was kennelijk niet vreemd in Indonesische traditie.

  'Westerse normen' geven er een rara draai aan, dat inheemse volken dat puur doen vanwege geboortebeperking. Volgens mij vnl hygiënisch te Voeden.

 • lispeltuut

  Stukje geboortebeperking heb ik nog nooit van gehoord. In armere landen vooral omdat het gratis is en je kind zonder borstvoeding simpelweg ondervoed raakt. In

 • tredde-poppe

  Dit is simpelweg niet zoals de natuur het bedoeld heeft. De mond wordt na het tweede levensjaar ook gewoon anders. Geen enkel ander zoogdier voedt verhoudingsgewijs zo lang. Ze kan zich wat dat betreft echt niet achter het natuurlijk-verhaar schuilen. Ik denk persoonlijk ook dat het niet goed voor de emotionele ontwikkeling van een kind, maar ze moeten het wel zelf bepalen. Er zijn schadelijkere dingen denk ik.

 • Mamabear2

  Er zijn genoeg zoogdieren die langer borstvoeding geven. Chimpansees bijvoorbeeld gemiddeld 4 jaar en gorilla's gemiddeld 4,8 jaar. Dat zijn de dieren waar wij het meest aan verwant zijn. En als je die lijn door zou trekken zou de gemiddelde speenleeftijd van de mens op 4,5 jaar liggen.

  Je hebt gelijk dat deze vrouw waarschijnlijk niet eens tot 8 jaar door zou kunnen voeden. Want zodra de extra blijvende kiezen komen (zo rond 6 jaar komen de eerste), verandert de kaak. Die verandert op dusdanige wijze dat er niet op een goede manier meer gedronken kan worden, zodat de melkproductie niet anders kan dan dalen en dus uiteindelijk stopt. Vandaar dat de eerste tanden ook melktanden heten. Die tanden heb je als je nog gezoogd wordt. Daarna komen er blijvende tanden en kiezen en stopt het zogen.

  Als je het puur biologisch wilt zien

 • lylah5

  Kolf dan gewoon je voeding en geef het in een beker..

 • nog-even!

  Blijkbaar heeft ze aandacht nodig, wil ze haar kind op een ongezonde manier aan zich binden en mag haar zoon dus tot 8 jaar nog geen eigen mening vormen... Doet me enigzins denken aan het verhaal van de moeder die haar kind alleen rawfood wilde geven.... Obsessief heet dat.... De grote vraag die in mij opkomt is of zij een partner heeft, of dat haar zoon die leegte moet opvullen....

 • Rlyblue

  Hoezo mag hij geen eigen mening vormen? Misschien dat ze hem wel eerder laat stoppen als hij zelf aangeeft niet meer te willen.

 • Lieve Mamma

  Ik ben zeker voor borstvoeding maar vind dit persoonlijk vrij bizar. Ik heb mijn zoon tot 15 maanden gevoed en hopelijk mijn dochter minstens 12 maanden. Mocht dit lukken dan ben ik lang en breed tevreden.

 • Mamaatjexx

  Vind het apart dat ze tot 8 jaar door wil gaan, kinderen spenen zichzelf vaak tussen 2 en 7 jaar.

 • Mamaatjexx

  Vind het apart dat ze tot 8 jaar door wil gaan, kinderen spenen zichzelf vaak tussen 2 en 7 jaar.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50