Borstvoeding geven tot acht jaar? Sofie doet het!

Borstvoeding geven tot acht jaar? Sofie doet het!

De WHO (World Health Organisation) raadt moeders aan hun kind gedurende de eerste twee jaar van hun leven borstvoeding te geven. In de eerste paar maanden natuurlijk uitsluitend, later alleen nog maar ter aanvulling op een normaal voedingspatroon. Toch zijn er maar weinig moeders die deze richtlijn ter harte nemen.

Moeder Sofie (40) geeft haar eigen draai aan de WHO-richtlijn. Zij voedt haar vierjarige zoon Shaye nog dagelijks en is van plan hiermee door te gaan tot het ventje acht jaar oud is. Sofie wil dat het als normaal wordt gezien om ook oudere kinderen borstvoeding te geven. Hierom heeft ze een Youtube-kanaal opgericht, waarop ze video’s post van haar zoon terwijl hij nog aan de borst drinkt. Haar kanaal is niet onverdienstelijk: de filmpjes waarin Shaye borstvoeding krijgt op verschillende locaties zijn namelijk zo’n acht miljoen keer bekeken!

Voedingsstoffen

Britse artsen verklaren dat borstvoeding geven na het tweede levensjaar geen voordelen heeft op het gebied van voedingsstoffen. Nadat kinderen twee jaar zijn geworden, hebben ze namelijk echt voldoende aan de voeding die ze gedurende de dag in de vorm van brood, melk, vlees (of vleesvervangers) groenten en fruit krijgen. Sofie trekt zich niets van dit voedingsadvies aan: “Ik voed Shaye voornamelijk om hem troost te bieden, om er echt voor hem te zijn”

Kritiek

Sofie krijgt bergen kritiek over zich heen. Een van de meest genoemde bezwaren is dat ze dit voornamelijk voor zichzelf zou doen, omdat ze geen afscheid zou kunnen nemen van haar baby. Anderen beschuldigen haar van een rare fetish. Ze vinden het voornamelijk seksueel getint. "Onzin!" zegt Sofie zelf. "Ik snap dat borsten ook voor seksueel plezier gebruikt kunnen worden, maar als ik mijn zoon voed, ben ik hier absoluut niet mee bezig." 

Lees meer: Deze tien dingen had ik graag willen weten, voordat ik begon met het geven van borstvoeding. 

Gepest

Ook krijgt Sofie wel eens de vraag of ze niet bang is dat Shaye op een later moment gepest zal gaan worden op de video's die zijn moeder heeft gepubliceerd. Zelf heeft ze hier een geheel eigen kijk op: "Mensen reageren vaak op pesten, alsof ze er zelf weerloos tegen zijn. Maar dat ben je niet. Als Shaye gepest zou worden op een school of op een clubje, dan doe ik daar iets aan. Ik zou hem bijvoorbeeld uit de situatie kunnen halen. Dat Shaye veilig en gelukkig is, dat is het aller belangrijkste in mijn leven. 

Bovendien geeft Sofie aan dat ze er niet over twijfelt om door te gaan met het uploaden van de borstvoedingsvideo's. Ze hoopt dat, door dit te doen, het als normaal gezien gaat worden, om ook oudere kinderen te voeden. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (36) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden