10 dingen over borstvoeding waarvan ik wilde dat iemand ze me had verteld 

10 dingen over borstvoeding waarvan ik wilde dat iemand ze me had verteld 

Het hele internet staat vol met informatie over borstvoeding. Waarom het zo gezond is, wat je in huis moet halen als je borstvoeding geeft, etcetera. En tóch waren veel dingen anders dan ik me had voorgesteld. Wat had het fijn geweest als iemand me even deze dingen van tevoren had verteld! Gewoon, zodat ik een wat completer beeld had. Daarom vertel ik het jou nu.

Het doet een beetje pijn bij het aanleggen. 
En dat is niet erg. Maar als het continu pijn blijft doen en je het gevoel hebt dat je tepel eraf wordt getrokken dan klopt er iets niet. Bespreek dit dan met een lactatiekundige, kraamverzorgster of dokter.

Lees ook: 
Nieuwe trend: Vrouwen delen massaal hun borstvoedings-tatoeage

Het kan dat het gewoon niet lukt.
Dat kan, en daar kun je niks aan doen. Je hoeft je hier dus ook helemaal niet schuldig over te voelen als je om deze reden overstapt op flesvoeding. Laat die Jamie Olivers en andere roeptoeters op het internet maar lullen. Maar…

… Als het niet lukt kun je een lactatiekundige inschakelen.
Als je heel graag borstvoeding wilt geven, maar het lukt niet, kan dit enorm frustrerend zijn. Je hóeft dan niet direct de handdoek in de ring te gooien. Er zijn namelijk lactatiekundigen die jou hier prima bij kunnen helpen. Check wel even bij je verzekering of dit vergoed wordt of dat je dit zelf moet betalen. Een optie voor als je het graag wilt.

Om de drie uur? Maak daar maar de hele dag van.
Overal lees je dat baby’s om de twee tot drie uur aan de borst hangen. Maar het is ook normaal dat ze zelfs om het halfuur willen. Voor je gevoel hangen (sommige baby’s in ieder geval) ze er 24/7 aan. Gelukkig is dit tijdelijk, anders zou het lastig worden om ooit nog een eigen leven te leiden. Wees overigens niet bang als je kindje tijdelijk veel voeding vraagt. Dit kunnen regeldagen zijn, waarop je kind extra vraagt om de melkproductie op te schroeven. 

Je krijgt er reteveel honger van.
Zodra ik was bevallen wilde ik zo snel mogelijk weer m’n oude figuur terugkrijgen (hahahah, what was I thinking?). Nou, zolang je borstvoeding geeft sta je nog steeds de hele koelkast leeg te bunkeren. Dat duurt dus nog wel even. Gelukkig mag je (moet je!) 500 calorieën per dag meer eten dan een niet-lacterende vrouw, dus dat scheelt al iets. Je valt er niet (altijd) van af.
Over afvallen gesproken. Ik weet niet of het met bovenstaande te maken heeft, maar al die mythes dat je van borstvoeding afvalt, nou daar geloof ik ook niet meer in. Wellicht andere vrouwen wel, maar ik ben er geen kilo extra van afgevallen. Helaasch.

Op een gegeven moment interesseert het je niet meer wie er allemaal je tiet heeft gezien.
In het begin was ik nogal aan huis gekluisterd omdat ik zoveel moest voeden en geen zin had om in de Albert Heijn m’n tiet er weer uit te hangen. Maar op een gegeven moment moet je wel en leer je ook om het een beetje discreet te doen. Maar daarnaast interesseerde het me op een gegeven moment ook echt niet meer wie er allemaal mijn borsten had gezien. Kom op zeg, het is maar een tiet.

Borstvoeding geven is gewoon een heel mooi moment tussen jou en je kind.
Naast dat het pijn kan doen of misschien moeilijk op gang komt, zijn er zeker ook hele mooie dingen aan borstvoeding. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik het zo speciaal zou vinden en het niet eens érg zou vinden om ’s nachts weer m’n bed uit te moeten om te voeden. Het is namelijk ook heel intiem en een speciaal moment tussen jou en je baby.

Maar soms haat je het ook gewoon.
Zo zoetsappig als hierboven dacht ik er dus niet altijd over. Soms zijn er dagen, dan wil je gewoon je bewegingsvrijheid terug. Wil je even naar de supermarkt of naar de stad wanneer je zin hebt. Wil je gewoon je tieten binnenboord houden. Dat gevoel is heel normaal, dat heeft elke borstvoedende moeder weleens.

En toch ga je het missen als je ermee stopt.
Ondanks dat het je veel meer vrijheid geeft en het veel minder gedoe is als je stopt met borstvoeding, zijn er genoeg moeders die dit bevestigen: je gaat het ook stiekem heel erg missen… Mooi was die tijd…

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • Gsleutel88

  Ik wou wel maar het lukte niet. Zoonlief had geen goed zuigreglex aan de borst vanwege een verkort tongriempje. Dat is verholpen en ik heb alles er aan gedaan om de productie omhoog te krijgen. Maar helaas... Op de fles doet ie het eeg goed. En ik koester die eerste twee weken dat ik wel bv gaf ondank alles wat tegen zat..

 • MamaVanNAOMI-RICO

  Ik werd juist een beetje bang door alle verhalen die ik las over bv geven dat het erg pijn deed en kloven enzo en stuwing daarom zei ik ook ik begin er aan maar als het pijn doet dan stop ik ! Nou ik heb geen kloofje gehad geen erge stuwing helemaal niks dus het kan ook gewoon wel erg goed gaan het enige dat ik dan wel iets een belemmering vond waren de cluster dagen en helaas mijn dochter was een flesweigeraar dus heb ik tot 13 maanden bv moeten geven maar al met al een heerlijke bv periode gehad . Dus voor de mama's die er nog geen ervaring mee hebben het kan ook allemaal soepel verlopen

 • lijsterbesje

  Ik ben onlangs middels een keizersnede bevallen van onze zoon en wilde heel graag borstvoeding geven. Omdat ik de eerste 3 dagen in het ziekenhuis moest blijven werd ik daarin goed begeleid. Mijn zoontje bleef echter huilen en had de hele dag door zuigbehoefte. Er bleek weinig tot geen productie op gang te zijn gekomen, en het aanleggen en drinken deed ontzettend veel pijn. Het wekte volledige weeën op en de pijn liet me bijna overgeven steeds. Ik hield dit met heel veel moeite nog net vol. En mijn kleine jongetje had nog steeds honger... Omdat ik hem de voordelen van de moedermelk gunde, heb ik geprobeerd te kolven en dit dan via de fles te geven. Elke twee uur een kwartier lang proberen. Ook dit was zeer onprettig en pijnlijk, en gaf aan de rechterborst max 5 ml en links helemaal niets. Ondertussen vulden we zijn voeding al aan met flesvoeding zodat hij niets te kort zou komen. Met heel veel pijn in mijn hart hebben we dus gisteravond besloten toch maar op volledige flesvoeding over te gaan. Zojuist heb ik mijn mannetje de laatste 5 ml borstvoeding die hij ooit van mij zal krijgen gegeven, en ik moest wel een paar traantjes wegpinken :-( Wat jammer dat het me niet is gelukt...

 • Lispeltuut

  Wat ik mis in dit rijtje: dat klaarkomen een toeschietreflex geeft. Hoe vaak ik mijn man wel niet ondergespoten heb...... . (ach, weet hij ook hoe dat is)

 • mina_5

  Hahahahahahhahahahahha!!!!!

 • stama

  Ik vind het heel moeilijk om mijn zoontje van de borst AF te krijgen. Hij snapt totaal niet waarom dit zou moeten.

 • keizerswensje

  dat herken ik hier ook.

 • Barbamammie79

  Nu inmiddels gelukt, stama ?

 • stama

  Ik vind het heel moeilijk om mijn zoontje van de borst AF te krijgen. Hij snapt totaal niet waarom dit zou moeten.

 • Tiens

  Als je besluit langdurig te voeden kan je je soms echt de melkkoe voelen.. Tenminste had ik dat erg. 18 maanden gevoed, papa was spelen, mama was melk... Gelukkig veranderd dat. En het kan ook heeeeel fijn zijn om te stoppen met bv... Je mist de momentjes, en je hebt echt geen spijt... maar om naar 9 maand + x maanden bv weer baas over eigen lichaam te mogen zijn is ook even een prachtig moment waar je best van mag genieten.

 • rlyblue

  Het doet een beetje pijn... Of het doet zo gigantisch veel pijn dat je al compleet jankend in de stress schiet wanneer je de eerste kik van je kindje hoort en weet dat hij zo weer gaat willen. Hier was dat na 2 weken over maar man oh man wat een pijn! En iedereen maar zeggen dat hij toch echt goed lag. Het kan dat het gewoon niet lukt. Ook met een lactatiekundige erbij kan het mislukken. En flesvoeding maakt ze ook prima groot. Maar die hormonen die je aanmaakt tijdens het voeden, die wegvallen wanneer je mindert of stopt, de afwezigheid daarvan kan je naar een diep en depressief dal slepen waar je weken kan blijven hangen. Het gaat over wanneer je hormoonbalans zich herstelt maar zelfs de wil om voor mijn baby te zorgen was echt even compleet weg. Soms haat je het. Check. Maar je gaat het missen. Check. Nadat ik gestopt was, wat niet was omdat ik wilde, heeft het maanden geduurd voordat ik er over kon praten zonder vol te schieten. En een jaar voordat het schuldgevoel weg was. Maar toen ik nog wel voedde en het ging goed voelde ik me na een voeding ook altijd helemaal geweldig. Oxytosine is eigenlijk maar een raar hormoon.

 • Shrimp

  Ik heb hyperlactatie en in 4wk al een bijna borstontsteking en op het moment in beide borsten een ontsteking . Over hyperlactatie had ik ook wel willen horen ....maar toch gaan we weer voor de 12 mnd ;-) en aan de nutridrink want ik val dus wel (mega) af

 • ohmamamia

  Ja, was hard werken de eerste periode. Geen kloven of andere narigheid, maar veel moeite om de productie op pijl te krijgen en houden. Maar zo blij dat ik heb doorgezet! Nu mijn zoontje na 15 maanden stopte vanwege mijn nieuwe zwangerschap, is dat wel even slikken. Mis het echt, zulke fijne momentjes en de beste troost die ik hem kon geven, altijd weer snel een blij jongetje. Gelukkig snel een nieuw melkmonstertje!

 • mijn~meisje

  oo dat het soms ook heel moeilijk kan zijn aan het begin

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50