Bloeddruk zwangere kan geslacht baby bepalen

Bloeddruk zwangere kan geslacht baby bepalen

Om het geslacht van een toekomstig kind te bepalen, gaan heel wat fabels en mythes de ronde. Zo zou volle maan vaker voor een meisje zorgen, al is daar geen sluitend bewijs voor. Wetenschappers hebben nu wel op basis van onderzoek een factor ontdekt die het geslacht kan bepalen: de bloeddruk van een vrouw voor ze zwanger is.

Dokters in het Mount Sinai Hospital in Toronto monitorden 1.411 vrouwen, zo'n 26 weken voor de conceptie. Ze ontdekten dat er een verband was tussen bloeddruk en geslacht van de baby. "De gemiddelde systolische bloeddruk voorafgaand aan de zwangerschap was hoger bij vrouwen die daarna een jongen kregen," klinkt het.

Altijd over het hoofd gezien

Onderzoeksleider Dr. Ravi Retnakaran legt uit: "De bloeddruk van de vrouw is tot nu toe over het hoofd gezien als factor die het geslacht van de baby kan bepalen. Dit nieuwe inzicht kan implicaties hebben voor ons begrip van de verschillen in het aantal jongens en meisjes dat geboren wordt op de wereld." 

Niet moedwillig beïnvloeden

Er wordt in de studie niets gezegd over het moedwillig beïnvloeden van de bloeddruk om zo het gewenste geslacht te krijgen. Er wordt alleen gemeld dat bloeddrukverschillen waarschijnlijk ontstaan door omgevingsfactoren. Het gaat overigens maar om een heel klein verschil.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Bytez14

    Ik heb van mezelf een lage bloeddruk, ik heb 3 jongens gekregen.

    Mijn zus heeft altijd een lage bloeddruk en heeft een zoon gekregen.

    Mijn moeder heeft altijd een lage bloeddruk en heeft 2 dochters.

  • Shrimp

    Mijn bloeddruk is altijd laag.. 2 jongens en 3 meiden

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50