Bloed van vrouwen die zwanger zijn geweest van invloed op bloedtransfusie naar man

Bloed van vrouwen die zwanger zijn geweest van invloed op bloedtransfusie naar man
  • in Overig
  • 0
  • 9043
  • 19/10/2017

Ben je een bloeddonor en ben je zwanger geweest dan kan het zijn dat jouw bloed een negatieve invloed kan hebben op de overlevingskans van mannelijke patiënten die jouw bloed toegediend krijgen.

Denk je dat je een goede daad doet door bloed te doneren, blijkt dat het bloed van moeders niet goed is voor mannelijke patiënten die dit krijgen! Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum en Sanquin. Vooral voor mannen onder de vijftig jaar lijkt er een negatief verband te zijn tussen het bloed van vrouwelijke donoren die zwanger zijn geweest en de overlevingskans van deze mannelijke patiënten die dit bloed krijgen toegediend.

Lees ook:
Navelstrengbloed doneren wel of niet?

Onderzoek

De onderzoekers hebben gekeken naar de patiëntgegevens van 31.000 patiënten die tussen 2005 en 2015 zijn verzameld in zes grote ziekenhuizen, meldt Nu.nl.

Zij kregen ruim 59.000 bloedtransfusies van mannen (88%), vrouwen die zwanger zijn geweest (6%) en vrouwen die geen zwangerschap hadden meegemaakt (6%). Wat bleek: per duizend personen overleden 101 mannen nadat zij bloed hadden gekregen van vrouwen na een zwangerschap. Terwijl er 80 mannen op de duizend personen overleden als ze bloed van een man hadden gekregen. Per duizend personen stierven er 78 mannen als ze een bloedtransfusie hadden ontvangen van vrouwen die geen zwangerschap hebben meegemaakt.

Opvallend was dat het bij vrouwen niet uitmaakte van wie zij bloed kregen.

Wat de kans is dat de overlevingskans echt beïnvloed wordt, moet nog verder worden onderzocht.

Ben jij bloeddonor? Ook na je zwangerschap?

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50