‘Belastingdienst moet ook rekening houden met belangen kinderen’

‘Belastingdienst moet ook rekening houden met belangen kinderen’

De kinderombudsman heeft de Belastingdienst op de vingers getikt. Volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft de Belastingdienst de belangen van kinderen onvoldoende meegewogen toen de kinderopvangtoeslag van ruim tweehonderd gezinnen in 2014 werd stopgezet.

In een brief die ze aan de fiscus richtte en in bezit is van Trouw schrijft ze dat de Belastingdienst in strijd heeft gehandeld met het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Het is niet de eerste brief die de Kinderombudsman over deze zaak, waarin van alles is misgegaan volgens Trouw, aan de fiscus richtte. In een rapport in 2017 werd geconcludeerd dat het stopzetten van deze toeslagen in veel gevallen onterecht was. Bezwaren van ouders bleven liggen en zo werden ze vaak gedwongen te stoppen met werken, omdat ze het geld voor de kinderopvang niet meer konden opbrengen.

Lees ook:
Kosten kinderopvang flink omhoog

Belangen van een kind

De Belastingdienst reageerde op de eerste brief dat het stopzetten van de toeslag niet in strijd zou zijn met het IVRK, maar daar is Kalverboer het niet mee eens. Volgens haar is het verdrag altijd van toepassing als een besluit gevolgen heeft voor kinderen. Volgens haar zijn de belangen van kinderen niet meegewogen in dit besluit. Ze pleit ervoor dat de belangen van kinderen structureel door de Belastingdienst worden meegewogen maar daarvoor moet de fiscus zijn systemen aanpassen, omdat nu veel besluitvorming volledig is geautomatiseerd. Ze wil graag dat het systeem een seintje geeft als een beslissing van invloed is op kinderen.

Heb jij weleens overwogen om te stoppen met werken, omdat de kosten voor de kinderopvang te hoog zijn?

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50