Babyshower: zó pak je het aan! 

Babyshower: zó pak je het aan! 

Is een van je beste vriendinnen zwanger? Dan is het tijd voor een babyshower! Een babyshower is hét moment om de aanstaande mama even in het zonnetje te zetten met gezelligheid, lekker eten en natuurlijk cadeautjes!. Maar hoe organiseer je eigenlijk een babyshower? En wat kan je echt niet verge-ten? Met deze tips wordt het een top feest!

Wat is een babyshower 

Een babyshower is een perfect moment om de mama nog even in het zonnetje te zetten. Een babyshower wordt vóór de geboorte georganiseerd en staat in het teken van de aanstaande mama. Vrienden en familie organiseren deze dag vol met gezelligheid, lekkernijen en cadeautjes. Vaak is een babyshower een verrassing voor de moeder en wordt alles stiekem georganiseerd.  

Wie nodig je uit 

Een babyshower was traditioneel alleen voor vrouwen bedoeld. Dus de beste vriendinnen van de aanstaande mama, (schoon)zussen, (schoon)moeder, nichten en tantes waren uitgenodigd. Maar de laatste jaren is deze regel niet meer zo streng. Als je mannelijke vrienden hebt, zijn deze uiteraard ook welkom en bij veel babyshowers zijn de partners ook aanwezig.  

Wanneer een babyshower 

Een babyshower organiseer je meestal als de vrouw om wie het draait tussen de 32 en 36 weken zwanger is. Het is fijn als de moeder nog in staat is om activiteiten mee te doen. Het einde is dan in zicht, maar de aanstaande moeder heeft meestal de puf nog om een klein feestje mee te vieren.  

Babyshower activiteiten 

De activiteiten op een babyshower kunnen natuurlijk verschillen. Meestal vindt er tijdens een babyshower een eetmoment, cadeaumoment en activiteit plaats. Het is leuk om rekening te houden met de interesses van de zwangere vrouw. Voorbeelden van activiteiten zijn: 

 

 • Een quiz: denk aan een leuke quiz met vragen over de moeder en de baby. Bijvoorbeeld, wanneer is de uitgerekende datum, welk geslacht wordt het, hoeveel weegt een gemiddel-de baby, etc.  
 • Een workshop: hoe leuk is het om met je vriendinnen een workshop te volgen zoals, sieraden maken, schilderen, bonbons maken, boetseren of taarten versieren.  
 • Raad de baby: elke vriendin neemt een babyfoto van zichzelf mee. De mama to be mag raden wie er bij welke foto hoort. Heeft ze het goed? Dan mag ze nog een cadeau open-maken. 
 • Poloraid foto’s: maak leuke poloraid foto’s met elkaar en plak ze gelijk op in een foto-boek! 

Wel of geen verrassing 

Meestal is een babyshower een verrassing voor de mama. Probeer dan niet je mond voorbij te praten en alle vriendinnen te laten weten dat het écht een verrassing is. Er zijn natuurlijk genoeg vrouwen die helemaal niet op een verrassingen zitten te wachten. Deel dan jullie ideeën en accepteer dat de aanstaande moeder graag de controle wil houden.  

Eten 

Een babyshower is niet compleet zonder lekkernijen. Je kan samen met je vriendinnen lekkere hapjes voorbereiden of iedereen wat mee laten nemen. Houd vooral de lievelingsgerechtjes van de mama in gedachten en houd rekening met wat een zwangere wel en niet mag eten. Als je de babyshower op locatie viert, is de kans groot dat er al catering bij inbegrepen zit. Lekker makkelijk! Uiteraard kan een babystijl taart echt niet ontbreken op een babyshower. Zorg in ieder geval dat je zowel hartig als zoet op tafel hebt staan. 

Babyshower versiering 

Roze- en blauwe versieringen zijn een must voor een babyshower, zeker als je weet wat het gelsacht gaat worden. Is de sekse nog niet bekend, kies dan voor neutrale versieringen. Tover de locatie om tot een echt babyfeestje, het kan niet gek genoeg! Denk aan ballonnen, slingers, confetti, babyspeentjes/voetjes/flesje en borden en bekers in het thema. Speciale babyshower versieringen zijn te koop in de feestwinkel maar online kan je ook ontzettend veel leuks vinden. 

Cadeautjes 

Bij een babyshower horen zeker ook cadeautjes. Er worden cadeautjes gegeven om de moeder nog even lekker te verwennen, maar praktische cadeautjes voor de baby zijn ook altijd goed. Daarbij kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om met z’n allen geld in te leggen voor een groter cadeau. Een aantal voorbeelden voor cadeautjes zijn: 

 • Luiertaart 
 • Verwenpakket (scrub/lotion/crème etc.) 
 • Zwangerschapsfotoshoot 
 • Voorleesboekjes 
 • Praktische cadeaus: luiers, babykleding, slabbetje, babyfoon. 
 • Luiertas 
 • Zwangerschapsmassage 
 • Babyspeelgoed 
 • Fotoboek voor de babyfoto’s 

Babyshower voor mannen? 

Het zal je misschien verbazen, maar babyshowers voor mannen (een dadchelor) worden steeds populairder. De mannen gaan dan ook activiteiten uitvoeren, alleen zonder alle tierelantijntjes. Deze activiteiten kunnen vergeleken worden met een vrijgezellendag. Zo kunnen ze gaan paintballen, karten, pokeren of gewoon lekker een kroeg in gaan. Bij een dadchelor horen natuurlijk ook baby gerelateerde activiteiten als: babyflesjes atten, een workshop om luiers te verschonen en een dadchelor quiz.  

Extra babyshower tips: 

 • Stuur de uitnodigingen op tijd 
 • Laat duidelijk weten aan de genodigde of het een verrassing is voor de mama 
 • Bespreek vooraf hoe jullie de kosten gaan verdelen 
 • Laat het feest niet al te lang duren. Er is nog steeds een zwangere in het midden die na een paar uurtjes misschien wel doodmoe is. 

  
Heb jij wel eens een babyshower georganiseerd?

 

Lees ook:

De creatiefste ideetjes voor een babyshower! 
Een babyshower? Maar dat wil ik helemaal niet! 
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50