Baby’s krijgen te snel vast voedsel

Baby’s krijgen te snel vast voedsel

Wanneer gaf jij je kindje voor het eerst vast voedsel? Deed je dat na de geadviseerde zes maanden of probeerde je het al eerder? Dat laatste? Dan ben je niet de enige.

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat veel baby’s te snel al vaste voeding krijgen. Voor het onderzoek werden er ruim 1.400 kinderen van 6 tot 36 maanden bestudeerd. Het bleek dat 54,6 procent van de kinderen al ander voedsel of drankjes kregen dan borstvoeding of melkpoeder. Te vroeg geven van vast voedsel kan leiden tot onder andere spijsverteringsproblemen of verslikken.

Lees ook:
6 tips om je kind gevarieerd te leren eten

Borstvoeding

Vooral baby’s die geen of minder dan vier maanden borstvoeding hebben gekregen, krijgen te vroeg vast voedsel. Slechts 33 procent kreeg na de geadviseerde 6 maanden vast voedsel. Bij 16 procent werd voor vier maanden al vast voedsel gegeven. 38 procent van de baby’s van vier maanden kreeg vast voedsel en 13 procent gaf hun kind vast voedsel als het 7 maanden of ouder was.

Te vroeg met vast voedsel beginnen heeft consequenties, maar ook het te laat geven van vast voedsel is niet goed, want zo is de kans op allergieën en intolleranties groter.

Wanneer gaf jij je kindje voor het eerst vast voedsel?

Bron

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (21) Stuur een bedankje


 • Valaki

  Óók in België en óók in Nederland is het nog steeds het beste om NIET voor zes maanden te starten met vaste voeding. Erg jammer dat consultatiebureaus dat advies niet volgen.

  Hier wordt het allemaal nog eens netjes uitgelegd mét onderbouwing:

  https://groenevrouw.nl/darmrijping-eerste-hapjes-bijvoeding/

 • CelineG

  Ze was tweeënhalve maand ongeveer toen we begonnen met groentepap op aanraden van de dokter. Ze had problemen met stoelgang, krampen en vermoedelijke verbogen reflux. Ondertussen is ze 6 maand en eet ze een 200g en zijn we vorige maand begonnen met fruitpap die ze nu ook naar binnen smikkelt. En totaal geen last meer van haar kwaaltjes zelfs nu dat haar stoelgang vaster is.

 • Amvv

  Bij 16 weken begonnen met een hapje

 • W-piek

  Juist fijn zo'n artikel! Als het CB zich nou eens zou conformeren aan de WHO normen. Waarom geven wij juist vanaf 4 mnd? Het kan, maar dat het de norm is begrijp ik niet.

 • Mevrouw-mama

  Te laat stArten groter risico op alergieeen? Mijn kinderen krijgen alle allergenen binnen via de bv

 • nog-even!

  Misschien eerst even kijken naar de nederlandse situatie, voor je een onderzoekje van internet plukt?!

 • Valaki

  Nederlandse baby's hebben een vergelijkbare spijsvertering als Amerikaanse, hoor. Ook hier is het gezonder voor baby's om pas rond 6 maand te starten.

 • Sharon

  Het CB volgt de WHO regels niet heur..

 • ohmamamia

  De WHO adviezen gelden voor alle baby's wereldwijd.

 • Soccer-Mom

  Kom op dit is toch veel te verwarrend. Waarom met een Amerikaans onderzoek gaan zwaaien terwijl je net zo goed het huidige advies van het CB erbij kunt pakken. Met dit artikel kan je als moeder hier helemaal, maar dan ook helemaal niets.

 • Valaki

  Wel, omdat het huidige advies van het CB niet in overeenstemming is met wetenschappelijke literatuur en internationale consensus... Beter het advies in twijfel trekken dan dit artikel, lijkt me.

 • Pinkabella

  Naar mijn weten breekt tussen de 4 en 6 maanden een moment aan dat ze klaar zijn voor hapjes. Dat was al zo 5 jaar geleden en nog niks veranderd. Ik mocht met 4 maanden ook al beginnen van de kinderarts. We hebben wel even gewacht maar ze heeft ondertussen al een paar hapjes gehad en niks geen klachten.

 • Peepah

  Hier veel darmklachten ik mocht van de ha kiezen of medicatie of proberen kiwi te geven. De keus was snel gemaakt en de klachten verdwenen als sneeuw voor de zon hij kreeg met ruim 2 maanden kiwi. Overal waar ik kom pikt meneer de kiwi's van de schaal. Hier was het advies zodra hij kauw bewegingen maakt kun je al met was hapjes beginnen.

 • Suusje~Casey

  De oudste was 3 maanden toen hij aan peren hapjes begon ivm aanhoudende darmkrampen. Dit op advies van de oma van mijn vriend. Hun gaven al vanaf 3 maanden fruithapjes en lange vingers en niemand heeft een allergie. Misschien is het wel een verschil dat hun borstvoeding kregen en deze generatie snel naar flesvoeding pakt.

 • CelineG

  Dat is ook kul. Mijn moeder kon geen borstvoeding geven (produceerde praktisch niet) en heeft alle vier haar kinderen grootgebracht met flesvoeding. We spreken hier van (haar eerste kind) bijna 50 jaar geleden. Flesvoeding is al jaren een begrip en als ik mijn moeder hoor, nu minder dan vroeger. Buiten mijn broer die allergies is aan de olie in de schil van appelsienen (appelsienen zelf zijn geen probleem), hebben we allemaal nergens last van.

 • Barbamammie79

  De geadviseerde 6 mnd? ?? Op dit moment adviseren ze om tussen de 4 en 6 mnd met oefenhapjes te beginnen..... oefenen dus... geen halve potjes!

  Recent onderzoek toont juist aan dat de kans op allergieën minder is bij oefenen vanaf 4 mnd. Op ons CB zeggen ze dus: vanaf 4 tot 6 mnd heel rustig beginnen. Heb ik trouwens bij alle kinderen gedaan en is me altijd prima bevallen. Een paar hapjes..... niet zoals sommigen een heel potje

 • threeoflife

  ik volg altijd mijn moedergevoel, mijn oudste was net geen 6 maanden en de jongste was bijna 7 maanden. De darmpjes zijn nog niet voldoende ontwikkeld voor 6 maanden en dat hoeft niet te resulteren in directe problemen maar misschien later...

 • D ladies

  Ik met alle drie rond de 6 maanden. Toen keken ze het eten van mijn lepel. Ben het wel eens met het erg vroeg vast voedsel geven. Volg je kind ieder kind is anders net als wij volwassenen! Hier dus ook geen klok, maar alleen een leidraad

 • Sharon

  Amerikaans onderzoek...hoe zit dat in NL dan???

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50