6 tips om je kind gevarieerd te leren eten

6 tips om je kind gevarieerd te leren eten
  • in Voeding
  • 0
  • 7915
  • 20/04/2021

We willen niets liever dat ons kind gevarieerd leert eten. Dat het gek is op groente en fruit en het heerlijk vindt om van alles en nog wat te proberen. Dat gaat soms niet helemaal zoals je het graag had gezien. Bij mij heeft het soms voor heel wat stressmomenten aan tafel opgeleverd. Misschien was het een stuk beter gegaan als ik deze 6 tips om je kind gevarieerd te leren eten had, opgevolgd.

Lees ook:
Alles over vaste voeding geven

Overgevoelig

Uit onderzoek aan de McMaster Universiteit blijkt dat het goed is om je kind voor zijn eerste verjaardag producten met bijvoorbeeld koemelk te laten eten of drinken. Kinderen die dit pas na 12 maanden kregen, hebben vier keer meer kans om er overgevoelig voor te zijn. Ook het laten eten van een ei of pinda’s na 12 maanden kan voor een grotere kans op overgevoeligheid voor deze producten zorgen.

Het is dus handig om dus voor de eerste verjaardag bepaalde voedingsproducten uit te proberen. Wat wel belangrijk is, is om te kijken of je kind aan vast voedsel toe is. Dat kan rond de 6 maanden oud zijn, maar als je kind nog niet rechtop kan zitten of goed slikken of zijn hoofd recht op zijn romp kan houden, is het beter om te wachten.

Tips

Hoe kun je je kind nu het beste een gevarieerd dieet voorschotelen? Met deze tips helpen we je op weg:

1.  Niet dwingen

We noemden het net al even: kijk of je kind eraan toe is om vast voedsel te eten. Dat kan nogal verschillen. Soms lukt het al bij 4 maanden, maar eigenlijk luidt het advies vanaf 6 maanden. Het is belangrijk dat je kind rechtop kan zitten en dat hij zijn hoofd recht op zijn romp kan houden. Lukt dat niet dan kan hij niet goed eten. Dwing het ook niet af, maar wacht tot hij er echt aan toe is.

2.  Maak je eigen hapjes

Zelf was ik een moeder die het in eerste instantie wel probeerde: zelf hapjes maken, maar toen ik een keer een potje kocht, gebeurde dat steeds vaker. Puur uit gemakzucht. Had ik dus beter niet kunnen doen, want puur eten is toch wel erg belangrijk om de smaakpapillen van je kind te ontwikkelen. Bovendien: als je je bedenkt dat zo’n potje uit de supermarkt wel heel lang houdbaar is, besef je misschien ook dat ze vol met toevoegingen zitten om ze zo lang houdbaar te houden.

Als je zelf hapjes maakt dan blijven de kleuren van groente en fruit ook echt de kleuren zoals ze zijn. Zo kun je ook zelf in de hand houden wat je kind binnen krijgt.

3. Kruiden

Als je al een tijdje vast voedsel geeft, is het tijd voor een volgende fase: het toevoegen van kruiden. Denk bijvoorbeeld aan munt, rozemarijn of peterselie. Zo is bijvoorbeeld een mix van  erwten, peer en munt een verrassend lekkere combinatie.

4. Mix fruit en groente

Ik noemde al net al een mix van groente en fruit, maar er zijn natuurlijk veel meer lekkere combinaties met groente en fruit te maken. Heb je ooit wel eens gedacht aan een combi tussen bieten en banaan?

5. Stukjes en brokjes, ofwel textuur

Als je kind groeit dan heeft het steeds meer behoefte aan textuur in zijn eten en een gevarieerd dieet. Voeg daarom kleine stukjes pasta aan zijn prakjes toe, zodat het kan wennen aan structuur, zo leren ze om een beetje te kauwen.

6. Zichtbaar

Zorg dat het eten goed zichtbaar is, dus vermijd bijvoorbeeld (knijp)zakjes. Door het eten voor je kind zichtbaar te houden, ontwikkelt hij een gezonde relatie met voedsel.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50