Als je kind niet opschiet met aankleden: 4 tips

Als je kind niet opschiet met aankleden: 4 tips
  • in Opvoeding
  • 1
  • 957
  • 02/08/2023

Het is elke ochtend hetzelfde liedje. Je kind moet zich aankleden en je zou denken: Dat is met een paar minuten gebeurd, maar niet bij jouw kind. Hoe zorg je ervoor dat je kind opschiet met aankleden? Opvoedcoach Annelies heeft 4 tips!

Voordat je kind zijn onderbroek aan heeft, is hij al tig keer afgeleid door iets anders. Ondertussen ben jij bezig om je kind aan te sporen en op te jutten: "Kom op, schiet nou even op!”, “Heb je nou nog steeds niet je tandengepoetst?” of “Leg die auto’s nou eens aan de kant en ga je haar kammen!" Voor je het door hebt sta je om 7.15 uur al in de moppermodus en voel je je een politieagent. Lekker begin van je dag... Als je kind nou gewoon even zou meewerken, dat zou een hoop schelen.

Waarom is je kind snel afgeleid?

Sommige kinderen zijn heel taakgericht en zijn heel zelfstandig, maar helaas… dat geldt niet voor iedereen. Voor sommige kinderen is het geconcentreerd afmaken van een taak een heel ingewikkeld karwei. Ze zien iets wat de aandacht trekt en hoppakee, weg is de aandacht voor de taak en ze zijn alweer wat anders aan het doen. Eigenlijk is het niet zo gek. Een knikkerbaan is toch ook vele malen interessanter dan die trui en sokken?

Dat gebrek aan concentratie en taakgerichtheid is geen kwestie van onwil of dat je kind eens even lekker dwars wil zijn. Je kan het eigenlijk heel simpel zeggen: het is niet interessant genoeg voor je kind. Kinderen leggen ook nog niet het verband tussen hun gedrag NU en het gevolg daarvan STRAKS. Ze zijn nog niet bewust van het gevolg van hun handelen en beseffen niet: “Als ik nu treuzel, dan zijn we straks niet op tijd op school.”

Tips

Jonge kinderen denken in het moment, in het NU en ja… nu is die knikkerbaan leuker dan zijn sokken. Leuk om te weten dit, maar dan ben je er nog niet. Want ja, je moet toch op tijd op school komen… Daarom heb ik drie praktische tips om het ochtendritueel soepeler te laten verlopen:

1. Vermijd afleiding

 Een heel simpele, maar hele effectieve tip als je kind snel afgeleid is: zorg voor minder prikkels. Als je kind zich moet aankleden in zijn slaapkamer, vol met al zijn mooie speelgoed, kleurboeken en knuffels, dan is dat wel een beetje de goden verzoeken. Laat je kind zich aankleden in de gang bijvoorbeeld. Stuk saaiere omgeving en de kans op afleiding is stukken kleiner.

2. Houd je opdrachten simpel en behapbaar

‘Kleed je even aan’, het lijkt een simpele opdracht, maar het is voor veel kinderen een te grote opdracht. Ondanks dat ze zich iedere dag weer moeten aankleden (en je zou denken dat het een routineklusje is), is een kind nog niet in staat om die opdracht zelf in kleine deeltaken op te delen. En dan raakt het overzicht kwijt en heeft je kind geen idee waar te beginnen. Dat is een beetje het gevoel dat ik krijg als mijn keuken ontploft is… maar dat terzijde.

Om het makkelijker te maken voor je kind helpt het om één opdracht tegelijkertijd te geven en pas als hij daarmee klaar is, de volgende opdracht te geven. Om te voorkomen dat je de hele tijd je kind moet opjutten, kun je er ook voor kiezen om een lijstje op te hangen met pictogrammen, zodat je kind zelf kan zien wat hij moet doen en in welke volgorde hij dat moet doen. Daar wordt hij een stuk zelfstandiger van.

3. Bewaar de leuke dingen voor het eind

Begin direct met de dingen die moeten gebeuren en bewaar de leuke dingen voor als alles klaar is. Als je kind tv aan het kijken is, terwijl er nog van alles moet gebeuren, is het logisch dat hij veel liever tv kijkt, dan tandenpoetst. 

Voorkom de strijd over: “Eet nou nog een hapje!” en “Heb je je tas al ingepakt?” door je kind pas te laten spelen als hij klaar is met alle taken. 

4. En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: houd het positief

Houd het positief en vergeet ook niet om te benoemen wat er al wél goed gaat. Heeft je kind zelf zijn broek al aangedaan? Zeg dan bijvoorbeeld: “Super, je hebt je broek al aan, zo schieten we lekker op.” Het lijkt vanzelfsprekend (en dat is het misschien ook wel), maar dat betekent niet dat daar nooit waardering voor uitgesproken hoeft te worden. Want in de praktijk zijn we vaak geneigd om wél de negatieve dingen te benoemen, maar we nemen de positieve dingen voor lief. Voor de sfeer in huis is het een stuk fijner als je dat omdraait :).

Volg je mij al op Instagram? Daar deel ik elke dag tips om het opvoeden leuker én makkelijker te maken.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Parwana

    Gewoon geduld hebben. Zelf ben je ook vier geweest en toen was je ook de snelste niet. Het hoort bij op opgroeien.

    Als je er niet tegen kan, sta je een kwartiertje eerder op. Probleem opgelost. :)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50