Als je gedachten zo donker zijn als de nacht

Als je gedachten zo donker zijn als de nacht
  • in Moeder
  • 0
  • 1220
  • 07/05/2021

Het is deze week Maternity Mental Health Week. Een week waarin de mentale zorg voor net bevallen moeders centraal staat. Iets wat mijns inziens alle aandacht nodig heeft, die het zo hard verdient. Ik vind dat de postpartum mentale zorg een ondergeschoven kindje is en dat moet écht anders. Anno 2021 ligt er nog steeds een enorm taboe op de niet zo roze wolk. Ik beschrijf hieronder hoe heftig dit kan zijn. Ook geef ik twee exemplaren van mijn boek ‘Toen kreeg ik weer lucht’ weg ter gelegenheid van Maternity Mental Health week.

Vicieuze cirkel

Op het moment dat je in een postpartum depressie zit, kan je je maar moeilijk voorstellen dat er ooit weer licht gloort aan de horizon. Als je ergens onderin de put bungelt, is het lichtpunt nog nooit zo ver weg geweest. Dus is het zaak, dat je hulp zoekt. Want in je eentje zo’n depressie aangaan, is niet te doen. Ten eerste verergeren je klachten en gaan je donkere gevoelens met rasse schreden vooruit. Daarnaast werk je eenzaamheid en isolatie in de hand. Als je vervolgens je gedachtes niet durft te delen en je je depressie voor de buitenwereld verbergt, voel je je als moeder erg alleen. Dit verergert de depressie vervolgens weer en zo is het einde zoek.

Lees ook de vorige blog van Tilda
De belangrijkste dingen die ik leerde toen ik voor de tweede keer moeder werd

Maanden worstelen

De meeste moeders die ik zie in mijn praktijk hebben er maanden over gedaan om de eerste stap richting hulp te zetten. Sommigen hebben het wel eerder gedaan, maar kregen geen of de verkeerde hulp. Uitspraken van huisartsen, consultatiebureaus of andere hulp professionals als “Alle nieuwbakken moeders hebben het zwaar” of “Ja, alle baby’s huilen veel”. Ze zijn niet op twee handen te tellen. Ik vind dit onbegrijpelijk. Dan heeft deze depressieve moeder eindelijk de moed gehad om het tegen iemand te uitten en dan wordt ze keihard terug die put in geduwd. Want wie gaat daarna nog fijn haar verhaal zitten vertellen?

Schuldgevoel en schaamte

Als deze moeders dan eindelijk die stap hebben genomen om bij mij in de praktijk te komen, schamen ze zich zo voor hun donkere gedachten en gevoelens, dat ze het soms maar mondjesmaat durven te vertellen. Het schuldgevoel overheerst zo enorm, dat ze zich afvragen of ze wel een goede moeder zijn. Ze voelen zich verloren. De depressie heeft hen totaal overgenomen. Stukje bij beetje, als een sluipschutter. Voordat je het door hebt, zit je er middenin en er is niks wat je daartegen had kunnen doen.

Weg met dat taboe!

Veel moeders worstelen ook met een diepgewortelde onzekerheid in het moederschap. Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel? Ben ik wel een goede moeder als ik niet alleen maar kan genieten of zelfs helemaal niet geniet van het moederschap? Dit zijn vragen die ik veel zie en hoor in mijn praktijk. Andere moeders zijn erg bang dat hun kindje iets overkomt en piekeren veel. Sommige moeders hebben last van intrusies en liggen nachten wakker door dit alles. Ja, dus ook als de baby slaapt. Weet dat je niet alleen bent, lieve mama. Er zijn heel veel mama’s die niet op een roze wolk zitten na de bevalling. Helaas rust er anno 2021 nog steeds een enorm taboe op en vinden veel moeders het heel moeilijk om hier open over te praten. De schaamte en het schuldgevoel overheersen. Alleen door er samen meer over te praten, kunnen we dit taboe omverwerpen. Samen staan we sterk!

Een postpartum depressie is geen keuze

Een postpartum depressie overkomt je. Daar kies je niet voor. Het is geen kwestie van even de schouders eronder zetten of uit de slachtofferrol kruipen. Niks van dit alles. Maar er is ook goed nieuws. Want, je kan er wel van alles aan doen om er vanaf te komen. Zo is er mijn boek ‘Toen kreeg ik weer lucht’ en kan je bij mij terecht voor een op een trajecten en groeps-sessies met andere geen roze wolk mama’s. Daarnaast biedt mindfulness een grote uitkomst als je een postpartum depressie hebt. Het is geen gezweef of geitenwollensokken gebeuren. Het is juist down to earth en heel praktisch. Je gaat op een andere manier naar jezelf en het leven kijken en zal bewuster leren leven. Je hoeft deze depressie niet in je eentje te doorstaan. Er is iemand die precies weet hoe jij je nu voelt. En ik ga je helpen! Met alles wat ik in me heb.

Wil je hulp en het boek ‘Toen kreeg ik weer lucht’ winnen?

Heb jij moeite om met je donkere gedachten en emoties te om te gaan na de bevalling en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. En wil je kans maken op het boek ‘Toen kreeg ik weer lucht’? Mail dan naar info@babybytes.nl o.v.v. ‘boek’ en maak kans op een van de twee gesigneerde exemplaren! Deze winactie loopt tot 14 mei 2021.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50