Als je baby tandjes krijgt
- Redactie
- in Baby
- 0
- 1105
- 11/10/2022
De meeste baby’s worden geboren zonder tandjes. Na een paar maanden breken de eerste snijtandjes door. Een mijlpaal, maar wel een die met pijn en last kan samengaan. Gelukkig kan jij iets doen om te helpen.
De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes, meestal de middelste bovensnijtanden, tussen de 5 en 9 maanden. Dat kan ook eerder of later gebeuren. Meer over het babygebit lees je hier. Als de tandjes doorkomen hebben veel baby’s daar last van. Ze krijgen pijn aan hun tandvlees, kwijlen meer, zijn humeuriger, slapen slecht en zelfs aan hun luiers kun je het merken. Zuur stinkende babypoep!
Masseren
De druk die de doorkomende tandjes uitoefenen op het tandvlees zorgt voor, soms pijnlijke, spanning. Met je vinger kun je masseren op de plek waar het pijn doet. Baby’s bijten ook graag zelf op iets hards om de pijn te verlichten. Zie je je baby zijn vuistje steeds in zijn mondje stoppen of sabbelen op speelgoed? Een bijtring kan helpen. Er zijn zelfs bijtringen die je eerst in de koelkast legt, zodat de kou de pijn even verdoofd. Bij grotere baby’s kun je ook een stuk komkommer geven om op te sabbelen.
Bij de drogist of apotheek zijn geld en balsems te koop die je kunt inmasseren op het tandvlees om de pijn te verlichten. Als niets anders werkt, mag je best een paracetamol-zetpil geven.
Bij het doorkomen van de tandjes horen soms andere symptomen. Sommige baby’s krijgen vuurrode plekken op de wangetjes. Ook kwijlen veel baby’s meer dan anders. Als je baby verhoging krijgt als de tandjes doorbreken, hoef je je geen zorgen te maken. Dat kan erbij horen.
Luiers
Zelfs aan de luiers van je baby kun je merken dat er tandjes gaan komen. De poep is zuurder dan anders. Dat stinkt! Ook wordt hierdoor de huid van de billetjes rood en pijnlijk. Verschoon de luier zo snel mogelijk en smeer de billetjes goed in.
Alle klachten moeten over zijn als het tandje eenmaal goed is doorgebroken. Je ziet dan het witte randje in het tandvlees zitten. Wat een opluchting!
Borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, hoef je niet meteen te stoppen zodra de tandjes doorbreken. Een baby zuigt aan de borst met zijn tong over de onderkaak heen, waardoor eventuele tandjes worden bedekt. Een baby kan niet tegelijk drinken en bijten. Als je kindje per ongeluk toch een keer hapt, kun je hem dit afleren door hem meteen even van de borst af te halen. Zeg erbij dat bijten niet mag. Je kan op tijd voelen wanneer je baby in de borst gaat happen. Hij trekt dan zijn tong terug zodat de tandjes vrijkomen. Zo kun je hem al loshalen, voor het pijn gaat doen.
Poetsen
Zodra het eerste tandje er is, kan je al beginnen met poetsen. Dat hoeft de eerste maanden nog maar een keer per dag. Het gaat vooral nog om het wennen aan de tandenborstel. Gewone tandpasta voor volwassenen bevat te veel fluor voor baby’s en peuters, dus gebruik speciale babytandpasta. Deze kan doorgeslikt worden. Spoelen hoeft niet. Gebruik een speciaal babytandenborsteltje met een mini borstelkopje en hele zachte haartjes. Er zijn ook tandenborsteltjes, die over je vinger geschoven kunnen worden. Niet alle baby’s vinden poetsen leuk. Probeer het toch dagelijks te doen. Zo went de kleine er aan. Je kunt het poetsen leuker maken door liedje te zingen.
Vanaf een jaar of anderhalf kunnen baby's al mee naar de tandarts. Eerder mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je zelf op controle gaat. Zo kan de kleine zien wat er gebeurt en alvast wennen aan de tandarts.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)