Als het lijkt alsof je kind je expres zit uit te dagen

Als het lijkt alsof je kind je expres zit uit te dagen
  • in Opvoeding
  • 0
  • 1053
  • 13/10/2023

Hoe kan het toch dat degene van wie je het allermeeste houdt (je kind dus), je zo tot het uiterste kan drijven? BabyBytes-deskundige, opvoedcoach Annelies legt uit waarom het lijkt alsof je kind je zit uit te dagen.

Het lijkt wel of hij het ‘erom’ doet. Alsof hij het leuk vindt om zo vervelend mogelijk te doen. Je hebt het gevoel dat hij je expres uit zit te dagen en hij haalt het bloed onder je nagels vandaan. En dan vraag je je af: waarom? Waarom moet het altijd zo moeilijk gaan en kan hij niet gewoon gezellig doen?

Maar ik ga je vertellen… Een kind doet niet vervelend voor de lol. Er is geen kind dat ‘s ochtends wakker wordt en denkt: “Zo! Vandaag ga ik mijn ouders eens de rotste dag van hun leven bezorgen.”

Ik weet dat het soms anders voelt (ik heb zelf ook vier jongens), maar geloof mij: Kinderen vinden het zelf ook niet fijn als het zo gaat. Ze balen zelf ook van hun woede-uitbarstingen en hun emoties. Diep van binnen wil ieder kind gewoon LIEF gevonden worden. En dan vooral door zijn vader en moeder. Want dat zijn degenen van wie hij het meest houdt. Hij weet alleen nog niet altijd hoe hij dat voor elkaar moet boksen.

Hoe komt het dat je kind jou uitdaagt?

De ontwikkeling van kinderen gaat heel snel. Kinderen moeten een hoop leren in een hele korte tijd en dat gaat gepaard met emoties en frustraties. Want hoe irritant is het dat je toren steeds omvalt, dat je je eigen sokken wil aantrekken en dat lukt steeds maar niet, dat je een roze beker krijgt, terwijl je een blauwe wilde, dat je iets wil uitleggen aan je ouders, maar je vindt de juiste woorden niet… Etc. Door al die emoties en frustraties zit hij zichzelf in de weg. Hij weet gewoon nog niet hoe hij met dat negatieve gevoel wat in hem zit, moet dealen.

De gemakkelijkste weg om dat negatieve gevoel kwijt te raken, is door het op jou af te reageren. Dat is niet leuk, maar weet wel dat het nooit bedoeld is om jou een rotgevoel te geven.

Knuffel geven

Ik zeg weleens: juist het kind dat het meest negatieve gedrag laat zien, is het kind dat het hardst nodig heeft om lief gevonden te worden. Geef jij jouw kind vandaag ook een extra knuffel om hem te laten weten dat je hem lief vindt, ondanks dat zijn gedrag niet altijd even lief is.

Meer advies in mijn e-book

Wil je meer weten over hoe je kan reageren als je kind zich dwars en lastig gedraagt? Download dan mijn gratis e-book ‘Ontdek hoe jouw kind de wereld ervaart’. In dit e-book vertel ik je precies: 

  • Waarom jouw kind alleen maar bozer wordt als jij hem probeert te helpen (en hoe je hier voortaan anders mee om kunt gaan)
  • Wat je NOOIT moet zeggen als je kind boos is
  • Hoe je WEL kunt reageren als je kind boos/verdrietig/dwars is

Lees ook:

Als je kind niet opschiet met aankleden: 4 tips
Zó voorkom je jaloezie als er een broertje of zusje is geboren

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Mijn naam is Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en ik leer ouders van jonge kinderen hoe ze Realistisch kunnen Opvoeden.

Want je kunt liefdevol opvoeden, zónder te pamperen. En je kunt duidelijk zijn, zónder autoritair te zijn.

Misschien heb je mijn naam wel eens voorbij zien komen in de krant, want ik word regelmatig geïnterviewd door diverse landelijke media, zoals bijvoorbeeld NU.nl, het RTL Nieuws en dagblad Trouw. Inmiddels heb ik al meer dan 10.000 ouders geholpen met mijn methode Realistisch Opvoeden.

Naast opvoedcoach ben ik zelf moeder van 4 jongens (11, 9, 6 en 3) en ik weet dus als geen ander dat de theorie iets heel anders is dan de praktijk.

Volg mij op Instagram (@wow_opvoedcoaching), want daar deel ik iedere dag tips om het opvoeden leuker en makkelijker te maken of neem een kijkje op mijn website www.wowopvoedcoaching.nl

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50