Als er geen contact is tussen grootouders en kleinkinderen

Als er geen contact is tussen grootouders en kleinkinderen

Door een verstoorde relatie tussen Meghan Markle en haar vader is de kans heel erg klein dat er ooit contact zal zijn tussen de pasgeboren Archie en zijn grootvader van moederskant. Maar hun situatie is niet uniek. Het gebeurt helaas vaker dat er weinig tot geen contact is tussen grootouders en hun kleinkinderen.

Uit onderzoek van Gransnet, een Britse website voor vijftigplussers, blijkt dat zo’n 14 procent van de grootouders geen contact heeft met de kleinkinderen. De redenen voor een slechte relatie die door grootouders het vaakst werden genoemd, zijn persoonlijke ruzies (12%), het oneens zijn met elkaar of fysieke mishandeling (12%), de schoondochter/-zoon accepteert hen niet (11%).

Lees ook:
Zo houden je kids een hechte band met oma en opa die ver weg wonen

Slechte relatie

Er waren ook respondenten die zeiden dat ze geen idee hebben, waarom hun relatie met de kleinkinderen zo slecht is. Zo zei een respondent: “Ik kan er niet over praten. Het doet te veel pijn. Ik mis ze zo verschrikkelijk.” Zo’n 37 procent van degenen die geen contact heeft de kleinkinderen meer dan vijf jaar niet gezien. Zo zegt 9 procent hun kleinkinderen al vanaf hun geboorte niet te hebben gezien. Een vijfde zegt dat het contact is verslechterd in het eerste levensjaar van hun kleinkind en 43 procent zegt dat het contact afnam toen hun kleinkind tussen de een en vier jaar oud was.

Wiens fout?

Als wordt gevraagd wie de grote schuldige is van het slechte contact, zegt 64 procent dat dat de schuld is van de partner van hun kind. 33 procent zegt dat het de schuld is van hun kind en slechts 16 procent bekent dat het hun eigen schuld is.

Ondanks het feit dat het contact slecht is, willen grootouders toch laten zien dat ze van hun kleinkind houden, dat doen ze door:

 • Cadeaus te sturen (39%)
 • Geld te sparen op een speciale rekening (17%)
 • Berichten naar ze te versturen (12%)

Is er een kans dat het weer goed komt?

Het kan voorkomen dat het weer goedkomt met de relatie tussen grootouders en kleinkinderen. Dat geldt vooral voor degenen waarbij de ouders de grootouders weer benaderen en de grootouders hun verontschuldigingen aanbieden ook al hebben ze niet het gevoel dat zij een fout hebben gemaakt.

Relatietherapeut Rachel Davies: “Helaas geldt in dit soort situaties dat vooral het kleinkind de grote verliezer is. Het beste is natuurlijk om het bij te leggen, maar dat is niet altijd eenvoudig en vergt bereidheid om te vergeven en compromissen te sluiten. Als dat niet mogelijk, laat het dan het contact met het kind niet beïnvloeden. Dat betekent dat je voorrang moet geven aan hun behoeften en je eigen gevoelens naast je neer moet leggen.”

Hebben jouw kinderen goed contact met hun grootouders?

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Mama-van-meisje

  Mijn dochter heeft ook weinig contact met opa en oma. Oma staat hier haaks tegenover de wijze waarop wij opvoeden en met ons kind omgaan. Oma 'straft' mijn dochter daarvoor. Ze wil namelijk niet leuk doen met mijn dochter als we t niet op haar manier doen. Erg jammer maar helaas is dat wat het is.

 • Lilalucy

  Mijn dochter zal ook geen contact hebben met mijn ouders. Ik heb zelf sinds 3 jaar geen contact meer met mijn moeder en mijn vader heeft een nieuwe vriendin waar ie alles voor laat vallen.

 • Oemmm

  Bij mij is het helaas ook zo. Ik had 1 ‘goede’ oma en die is overleden zoveel jaar terug ik zag haar elke week. De rest? Te druk met hunzelf. 1 verhuist naar spanje heeft geen tijd voor de kleinkinderen (en ik ben daar 1 van) opa van moederskant wilt zijn eigen kinderen niet eens zien dus laat staan alle kleinkinderen. En de andere die woont in indonesie en neemt nooit contact op.. dusja

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden