Alles wat je moet weten over babypoep

Alles wat je moet weten over babypoep

Een van de weinige zekerheden in het leven van jonge ouders is dat baby's poep produceren. En best een hoop ook kan ik je vertellen. De ene baby meer dan de andere hoor en er zit ook best nog wat verschil in frequentie, substantie etc. Maar dat er gepoept wordt is een ding dat zeker is. 

Naast dat poepen noodzakelijk en smerig is, is het ook nog eens een ontzettend goede graadmeter voor wat er met ons lichaam aan de hand is. Aan poep kun je namelijk heel veel aflezen. De kleur, frequentie, vorm, substantie en hoeveelheid zeggen heel veel over hoe je je voelt, hoe gezond je bent of waar je lichaam vanbinnen wellicht mee te kampen heeft. Ook bij kleine kindjes is dit een hele goede graadmeter.

Lees ook:
De plas van mijn pasgeboren baby is roze. Hoe kan dat?

De aller eerste poep van je kleintje: Meconium

Meconium is de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt. Deze is donkergroen tot zwart van kleur en teerachtig en kleverig van substantie, vandaar dat deze eerste poep ook wel kinderpek of darmpek wordt genoemd. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de poep: hij wordt dan dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.

De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte maar moet in elk geval binnen 48 uur komen. Als een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is nader onderzoek nodig.

Verschil in borst- of kunstvoeding

Geen mens poept volgens een bepaalde richtlijn. Er zijn geen regels voor hoeveel poep iemand moet maken dat is echt bij elk mens en elk kind verschillend. Daarin spelen ook nog factoren mee als krijgt een kindje fles- of borstvoeding? Hoeveel eet een kindje? Krijgt een kindje al vaste voeding? Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben een zachte, waterige ontlasting die een geel tot bruinige kleur heeft en vaak een typische geur bevat. De consistentie kan verschillen. Er kunnen klontjes inzitten of de poep kan wat slijmerig zijn. Soms lijkt het mosterd met pitjes erin.

Bij kindjes die kunstvoeding krijgen is de poep vaak wat dikker en varieert de kleur van geel naar lichtbruin. Bepaalde soorten kunstvoeding geven een groenige ontlasting. Dit hoeft dus geen probleem te betekenen. Als een kindje tevreden is en geen klachten heeft, is de groene kleur geen enkel probleem. 

HELP! Een spuitluier.

Soms kan het gebeuren dat de dunne poep plots een afstand aflegt van een paar meter en zo hup, in de gordijnen terechtkomt. Dit komt vaker voor bij jonge babytjes en wordt een spuitluier  genoemd. Man wat heb ik ze vervloekt. Nog vóór de nieuwe gordijnen in de babykamer opgehangen konden worden, gingen er een aantal spetters drie meter vanaf de commode richting de stoel waar ze over hingen. Ik heb de ellende er nooit meer helemaal uitgekregen. Het fenomeen spuitluier is dus bekend en niets om je zorgen over te maken. Als je kindje goed groeit en tevreden is, hoef je hiermee niet naar de huisarts. Ook niet als een baby meerdere spuitluiers per dag heeft. Als er wat schuim in de luier te zien is, komt dit door de luchtbelletjes in de poep. deze belletjes bij elkaar vormen een schuimlaagje.

Spuitluier of diaree?

Let wel op als je vermoed dat een baby geen spuitluier heeft maar diaree. Diarree komt wel eens voor bij baby's die borstvoeding krijgen, maar minder vaak dan bij baby’s die kunstvoeding krijgen. Bij diarree is de baby verder ook ziek. Baby's hebben dan vaak koorts en/of moeten overgeven. De ontlasting zal dan zeer frequent zijn (12-16 keer per 24 uur) en een vieze lucht hebben. Vaak hebben andere gezinsleden dan ook last van diarree. Het voordeel van borstvoeding is dat het meestal nog steeds voldoende is voor de baby, ook als hij ziek is. Het is zo goed verteerbaar dat bijvoorbeeld ORS meestal niet nodig is en dat het zelden voorkomt dat een baby tekort komt met borstvoeding. 

Bij diarree is de ontlasting waterig, groenig, geel of bruin. Wees alert, want een baby kan snel uitdrogen. Waarschuw de huisarts als de diarree langer dan 24 uur duurt. Ook als je borstvoeding geeft!

Hoeveel poep in een keer?

Kinderen die borstvoeding krijgen hebben over het algemeen grotere hoeveelheden ontlasting dan kindjes die kunstvoeding krijgen maar het kan ook zomaar gebeuren dat een kindje plots ineens veel minder ontlasting in de luier heeft zitten. Borstvoeding kan namelijk volledig door het lichaam worden opgenomen waardoor er geen afval is voor het kind om te produceren. Dan kan het zomaar gebeuren dat een kindje een week tot tien dagen geen ontlasting heeft. Ook hier geldt weer, zit het kindje goed in zijn haar vel, is er niets aan de hand. Maar gaat het kindje zich niet lekker voelen en zich plots anders gedragen, schakel de huisarts in.

Kindjes die kunstvoeding krijgen, poepen over het algemeen om de één tot drie dagen. Maar ook hier weer in het achterhoofd houden dat elk mens anders is en elk mens ook een ander ontlastingspatroon heeft.

Consistentie van babypoep

Omdat kinderen tot zes maanden hun voedingsstoffen over het algemeen alleen uit melk halen, is de ontlasting van de meeste baby’s vrij vochtig. Goede babypoep heeft de vorm van lobbige mosterd, waarbij de ontlasting van baby’s die borstvoeding krijgen nog net iets dunner is.

Zodra baby's na zes maanden met vaste voeding in aanraking komen, verandert logischerwijs ook de consistentie van de poep. De meeste verschillen in ontlasting zijn toe te wijzen aan het eetpatroon dat per dag verschilt. Poep van vaste voeding kan aanzienlijk erger stinken dan wanneer een baby enkel melk drinkt. De kleur van deze poep kan geel, groen of bruin zijn met verschillende schakeringen daar tussenin. 

Wanneer zorgen maken over poep?

De kleur van poep is pas zorgwekkend als het nagenoeg wit (stopverf-kleur) of zwart is. De aller eerste (meconium) poep niet meegerekend, die is altijd donker van kleur en heeft een logische verklaring. Witte ontlasting kan duiden op een leverprobleem of een infectie en bij zwarte ontlasting kan er sprake zijn van een bloeding in het darmkanaal. Het kan echter ook zo zijn dat moeder een tepelkloof heeft en de baby via eventuele borstvoeding op die manier wat bloed heeft binnen gekregen. Houd dit dus altijd even goed in de gaten. Omdat bij een baby de spijsvertering nog niet optimaal functioneert, komen veel onverteerbare voedingsstoffen terug in de ontlasting. Zo kan de ontlasting groen van kleur zien als een baby spinazie heeft gegeten of rood bij tomaten. Dit is een normaal verschijnsel.

Obstipatie

Verstopping bij baby's komt voor maar merk je niet aan het feit dat ze NIET ontlasten maar aan de vorm van de poep. Wanneer deze harder is dan normaal en de vorm van keutels bevat, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je kindje obstipatie heeft. Andere symptomen van obstipatie kunnen zijn: windjes, buikpijn en krampjes, een bolle buik, slecht drinken, weinig eetlust en huilerig/hangerig.

Bij borstvoeding komt verstopping weinig voor. Bij de overgang van borst- naar kunstvoeding krijgen kinderen ook vaak te maken met enige vorm van obstipatie. Het starten met vaste bijvoeding kan ook een oorzaak fijn van een periode van moeilijk poepen. Obstipatie kan dus hele verklaarbare oorzaken hebben en van tijdelijke aard zijn maar de oorzaak voor verstoppingen die langer aanhouden of regelmatig terugkeren zijn vaak lastig te achterhalen. In 90% van deze gevallen blijft de oorzaak onbekend. Het kan zijn dat verhoudingen zuigelingenvoeding/water niet goed wordt afgemeten maar ook voedselallergie kan verstopping geven. Bij de laatste zijn dan vaak anders symptomen zichtbaar zoals onrustig gedrag, krampjes en huiduitslag.

Wanneer stap je naar de dokter?

Verstopping komt geregeld voor bij baby’s en gaat vaak vanzelf weer over. Controleer bij het gebruik van flesvoeding zoals gezegd eerst de juiste hoeveelheid water. Bij twijfel kun je het consultatiebureau of je huisarts bellen. Het consultatiebureau zal waarschijnlijk aanraden om tien kubieke centimeter (cc) water aan elke voeding toe te voegen, als er geen duidelijke oorzaak voor de verstopping is. Door meer vocht toe te voegen zal de ontlasting zachter worden.

Vanaf zes maanden is het bij obstipatie belangrijk na te gaan of je baby wel voldoende vocht en vezels binnen krijgt. Je kunt - in overleg met het consultatiebureau - tomatensap of vers sinaasappelsap geven. Of verse fruit- en groentehapjes. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Uitdroging 

Houdt de verstopping aan, ga dan zeker naar de huisarts. Het kan zijn dat er een mild laxeermiddel nodig is. Ga ook naar de huisarts als een baby tekenen van uitdroging vertoont. Denk hierbij aan diepliggende oogjes, een holle fontanel, een droge mond, lusteloosheid en niet meer willen drinken. Als de uitdroging heel ernstig is, kan de urine van de baby naar vis ruiken en ureumkristallen bevatten. Vergeet nooit: luister naar je gevoel!

Suzanne is voormalig redacteur van Babybytes. Ze woont samen met haar vriend en dochtertje van twee. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50