Alles over zonnebrand voor kleine kinderen

Alles over zonnebrand voor kleine kinderen

De zomer staat voor de deur en het belang van smeren is weer groot. Wat voor soort zonnebrand moet ik kiezen? Hoe bescherm ik mijn kind het beste? Hoe vaak is insmeren nodig? Hoe voorkom ik dat mijn kind zijn huid verbrandt?

Het advies van KWF luidt dat baby’s en peuters tot 2 jaar helemaal uit de zon moeten blijven, ‘hun huid kan er echt nog niet tegen’. Volgens KWF Kankerbestrijding moet je: ‘weren, kleren en smeren’.

Weren

Tussen twaalf en drie uur ’s middags is de UV-index het hoogst, wat leidt tot snellere verbranding. Probeer je kind tussen deze tijden uit de zon te houden, door bijvoorbeeld in de schaduw te blijven. Het zorgt voor verkoeling en de UV-Index is het minst sterk in de schaduw. Vergeet alleen niet om wel te blijven smeren want verbranding is nog steeds mogelijk in de schaduw.

Kleren

Het begint bij gewone, bedekkende en luchtige kleding. Probeer dit tot zo ver mogelijk kan, want de temperatuur laat het niet altijd toe. Een hoedje of een petje beschermt het gezicht, hoofd, nek en de oren. Een leuke zonnebril beschermt de ogen.

Er is ook speciale UV-werende kleding. Dit kan een bescherming van SPF (Sun Protection Factor) vijftig bieden, en blijft zelfs beschermen bij natte kleding.

Smeren

Gebruik minimaal SPF vijftig. Het is daarnaast belangrijk dat de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen zowel UVB-straling en de UVA-filter.

Hoeveel zonnebrand moet je smeren? Bescherming tegen de zon is minder als je dun smeert. Een handig ezelsbruggetje is zeven theelepels zonnebrand per keer smeren:

  • Eén voor gezicht en hals
  • Twee voor armen en schouders
  • Twee voor borst, buik en rug
  • Twee voor benen en voeten

Verschillende merken zonnebrandcrème:

Veel verschil zit er niet tussen zonnebrand voor volwassenen, kinderen en baby’s. Het grootste verschil is de samenstelling. Zonnebrandcrème voor kinderen en baby’s is meestal op basis van mineralen, dit zorgt minder snel voor irritaties op de huid. Vaak is een zonnebrand voor kinderen en baby’s niet geparfumeerd. Geparfumeerde zonnebrand gaat niet goed met de gevoelige huid van baby’s.

Een paar goede zonnebrandcrèmes voor kinderen en baby’s is (volgorde is prijs per 100 ml):

  1. Nivea Sun Sensitive Spray Kids & Babies SPF 50+ (€ 11,11)
  2. Lancaster Kids zonnebrandcrème SPF 50 (€ 21,97)
  3. Naïf Natuurlijke Zonnebrand voor Baby & Kind SPF 50 (€ 23,99)
  4. Biodermal Kids Zonnebrandcrème SPF 50+ (€ 26,39)
  5. Vision Baby & Young kids SPF 50+ (€ 31,00)
  6. La Roche Posay Anthélios 50+ Zonnebrand (€ 43,50)

Belangrijke tip: kleine kinderen leren ervan door te zien hoe ouders omgaan met de felle zon. Geef daarom altijd het goede voorbeeld en smeer jezelf juist in.

Welke zonnebrandcrème gebruik jij voor het insmeren van je kinderen?

Lees ook:

Tip: zonnebrand aanbrengen bij je kind
De grote zomerbucketlist, 40 dingen om deze zomer te doen met je gezin

Beeld: Canva.com
Bron: Kwf.nl
Consumentenbond.nl
Harpersbazaar.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50