Alleenstaande vaders overlijden eerder dan alleenstaande moeders

Alleenstaande vaders overlijden eerder dan alleenstaande moeders

Alleenstaande vaders houden er een ongezonde leefstijl op na, waardoor de kans groot is dat ze sneller overlijden dan alleenstaande moeders.

Dit blijkt uit Canadees onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in de Lancet Public Health. Volgens de onderzoekers gaan de resultaten van de studie ook op voor alleenstaande ouders in andere vergelijkbare welvarende landen als Canada.

Volgens hoofdonderzoeker Maria Chu, wetenschapper aan de universiteit van Toronto is het belangrijk om alleenstaande vaders meer steun te geven.

Lees ook:
Vaders hebben meer stress dan moeders als te vroeg geboren baby thuiskomt

Onderzoek

Chiu en haar collega-onderzoekers volgende 40.500 mesen door heel Canada gedurende een periode van 11 jaar. De deelnemers (4.590 alleenstaande moeders en 871 alleenstaande vaders) waren gemiddeld begin 40 jaar toen het onderzoek begon.

Zo’n 700 deelnemers waren aan het eind van het onderzoek overleden. Het aantal overleden alleenstaande vaders was drie keer groter dan het aantal overleden single moeders. Rekening houdend met allerlei factoren zoals alleenstaande vaders die wat ouder zijn en een hoger risico op ziektes hebben als bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker blijf het aantal overleden alleenstaande vaders twee keer groter dan het aantal overleden alleenstaande moeders.

Ongezonde leefstijl

Chiu: “We zien dat single vaders een ongezondere leefstijl hebben dan alleenstaande vrouwen.” Volgens Chiu letten ze niet op hun voeding, doen ze weinig aan beweging, en drinken ze meer alcohol. Ook waren de alleenstaande vaders die aan het onderzoek meewerkten vaker gescheiden of weduwnaar dan de single moeders. Volgens de onderzoekers heeft een verbroken relatie of het verliezen van een partner een grote invloed op de mentale gezondheid.

Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat alleenstaande vaders minder vaak professionele hulp zoeken als vrouwen, ook al weten ze dat het slecht met ze gaat.

Aantal eenoudergezinnen groeit

Het aantal eenoudergezinnen groeit. In de Verenigde Staten groeide het percentage eenoudergezinnen van acht procent in 1960 naar 23 procent in 2016.

In Europa heeft Denemarken de meeste eenoudergezinnen. Daar is 30 procent van de gezinnen een eenoudergezin: 23 procent zijn alleenstaande moeders en 7 procent alleenstaande vaders.

Bron: Huffingtonpost.ca

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50