De alleenstaande moeder

De alleenstaande moeder

Soms begin je aan een zwangerschap, vol vertrouwen en geluk. Jullie zijn een stabiel stel en wilden niks liever dan een kindje samen. Of je bent inmiddels veertig en hebt de juiste man nog niet ontmoet en moeder worden is je ultieme wens. Of je bent na een one night stand per ongeluk zwanger geworden en de vader is in geen velden of wegen te bekennen. Of je partner is overleden en je bent ineens alleen achtergebleven samen met je kindje(s).  Er zijn talloze voorbeelden met hetzelfde resultaat: je bent een alleenstaande moeder.

Waar wij vrouwen in een goede relatie nog weleens klagen over onze man die niet genoeg in het huishouden doet of het verschonen van poepluiers probeert te ontwijken, staan deze mama’s er echt helemaal alleen voor. Ik heb zo ontzettend veel respect voor deze moeders. Een alleenstaande moeder is niet alleen een soort B.V. die nooit ophoudt, ze krijgt ook nogal eens te maken met vooroordelen. Want waarom is ze eigenlijk een alleenstaande moeder? Wilde de vader haar soms niet meer? Was ze ‘lastig’? Of kon ze geen man aan zich binden om een kindje mee te krijgen en moest ze het daarom maar alleen doen?

Ik denk dat geen enkele alleenstaande moeder het ooit van tevoren zo had bedacht. Persoonlijk denk ik dat elke moeder vroeger dezelfde droom had als wij allemaal. Een huisje, een partner (of dit nou een man of een vrouw is) en een baby. Daarom vind ik ook dat we de alleenstaande moeder wat meer mogen ondersteunen in haar leven als mama, maar ook in haar strijd tegen de vooroordelen. Soms heb je de dingen die in je leven gebeuren niet in de hand. Sterker nog: ik denk dat de meeste dingen in het leven je grotendeels overkomen. 

Laten we de alleenstaande moeder prijzen en motiveren in plaats van naar beneden te halen. Geef haar het gevoel dat ze trots mag zijn op zichzelf als moeder. Zij hoort het immers een stuk minder vaak dan wij, die het regelmatig van onze partners horen. Complimenteer de alleenstaande moeder als je haar tegenkomt, vertel haar hoe sterk je haar vindt en wie weet groeit haar zelfvertrouwen weer een beetje. 

Lees hier de vorige artikelen van Tilda!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda (35) is getrouwd met chirurg Tim en moeder van Livia (3 jaar) en Emmi (0). Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50