Adopteren voor homostellen bijna onmogelijk

Adopteren voor homostellen bijna onmogelijk

Homostellen met een kinderwens hebben verschillende opties om deze te vervullen. Een voor de hand liggende optie is adoptie, maar anno 2023 wordt dit steeds moeilijker, zo niet bijna onmogelijk. In de Jinek-aflevering van 28 februari vertelt een homostel hun verhaal. 

Open adoptie 

Amerika had voorheen, net als Nederland, de optie voor een open adoptie. Dit houdt in dat er contact wordt gehouden met de biologische moeder en dat het kind ook weet wie deze vrouw is. Nu zijn er nog meer opties voor adoptie. Dit zijn gesloten adoptie, waarbij alle banden met de biologische ouders worden verbroken, maar ook binnenlandse en buitenlandse adoptie. Het gemiddelde adoptieproces kan, van aanmelding tot de komst van het kind, tot wel vijf jaar oplopen. 

Mike en Galtjo 

Voor Mike en Galtjo duurt dit proces nu al zes jaar. In de aflevering sprak Eva met het stel om hun verhaal te doen. Galtjo vertelt: ''Wij zijn zelf naar Amerika toegegaan, naar het bedrijf waar we mee samenwerkten in New York. Dit hebben we expres gedaan, omdat we het gevoel erbij wilden krijgen.'' Dit bedrijf is gespecialiseerd in adopties uit Amerika en was dus de perfecte plek voor het stel. "Het is eigenlijk een heel proces met alleen maar screenings, documenten en gezondheidsverklaringen en dit haalt het menselijke er eigenlijk af.", aldus Galtjo.  

Geen adoptieland meer 

Onlangs werd, tot schok van het koppel, bekendgemaakt dat Amerika geen adoptieland meer is. Op de vraag of het proces nu voorbij is voor het stel, heeft het koppel geen concreet antwoord. "Tijdens de screening werd ons verteld dat dit onze persoonlijke reis is, koester het met elkaar en ga andere soort gesprekken met elkaar aan. In een keer kwam dit nieuws en dit roept heel veel vragen op.'', vertelt Mike. 

Vragen 

''Onze vragen worden hierdoor alleen maar groter. Waarom en hoe moet het nu verder? Is het nu klaar of moeten wij ons oriënteren op Afrika?'', vertelt Mike. Door al deze onduidelijkheid weet het stel geen oplossingen meer. Tot januari werd ze namelijk verteld dat dit voor hun geen probleem zou zijn. "Het is heel gek, want toen het nieuws bekend werd dat Amerika niet meer op de lijst stond, werd tegen ons gezegd dat ons proces doorgezet zou worden, omdat we al in de procedure zaten." Het proces is voor het koppel toch abrupt beëindigd en zorgde voor nog meer vragen. Hoe moet het dan verder met ze en waarom is Amerika van de lijst gehaald? 

Bekijk het hele fragment hier.

Heb jij ook een kindje geadopteerd? Hoelang duurde het adoptieproces bij jou?  

Lees ook

Informatie > adoptie
Forum Q&A: adoptie ervaringen

Bron: www.evajinek.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50