8x waarom de kraamverzorgende een heldin is!

8x waarom de kraamverzorgende een heldin is!

Wij zijn verschrikkelijk blij dat we in Nederland allemaal recht hebben op hulp van een kraamverzorgende in de eerste, chaotische week. Zonder haar, had de kraamweek er héél anders uit gezien.

Toch horen we regelmatig verhalen van vriendinnen die een stuk minder gelukkig waren met hun kraamverzorgende. Er was geen klik, veel meningsverschillen of haar hulp was minder nuttig dan gehoopt. Heel jammer, want een goede kraamverzorgende kan echt bijdragen aan een fantastische kraamweek.

Daarom vandaag acht redenen waarom wij onze kraamverzorgenden als heldinnen zijn gaan zien!

Ze is er altijd!

Als je thuis bevalt, staat de kraamverzorgende aan je bed. Of dat nu midden in de nacht is, tijdens feestdagen of in de zomervakantie: er is altijd iemand die voor je klaar staat. Het vraagt voor een kraamverzorgende heel veel flexibiliteit om haar baan op deze manier uit te kunnen oefenen. Bovendien kunnen we ons voorstellen dat het helemaal niet per se heel leuk is om je eigen gezin tijdens feestdagen achter te laten om voor een pasbevallen vrouw en babytje te zorgen. 

Kameleon

Een goede kraamverzorgster past zich moeiteloos aan, aan elke situatie. Zij weet, afgezien van wat globale informatie, ook niet precies in wat voor gezin ze iedere keer terecht komt. Het vraagt dus een hoop aanpassingsvermogen om iedere keer weer een klik te vinden met het kraamgezin. Een bewonderenswaardige eigenschap! 

Lastige situaties

Jij hebt toch ook echt de leukste baan op de wereld, he!” zei ik tegen onze kraamverzorgende, toen ze met mijn pasgeboren dochter aan het knuffelen was. Ze beaamde dat, maar vertelde er meteen bij dat het helaas lang niet altijd feest is. Er zijn veel gezinnen waarin onderlinge spanningen zijn. Waarin een baby niet altijd gewenst was. Waarin vader en moeder veel ruzie maken. Waarin weinig goede voorzieningen zijn voor de baby,  waarin ze zich oprecht heel veel zorgen maakt over de kraamvrouw en/of de baby. Ook kwam ze wel eens bij gezinnen die haar hebben gevraagd de zolder op te ruimen. Dus nee, het is niet altijd makkelijk om kraamverzorgende te zijn. Vaker niet, dan wel.

Smerige zaken

Laten we eerlijk zijn: zo’n kraamweek gaat - naast heel veel genieten van een prachtig, klein mensje - ook gepaard met zaken waarvan je heel blij bent dat die na een tijdje voorgoed voorbij zijn. Ik noem: stinkend kraamverband, etterende hechtingen, luiers die nagekeken moeten worden, vieze badkamers en het kraambed… Vergeet niet dat een kraamverzorgende hier elke. werkdag. mee te maken krijgt!

Meer lezen? 7x wat ik niet had verwacht tijdens de kraamweek

Rots in de branding

De kraamverzorgende is de eerste periode een wandelende Google-helpdesk. Beter dan dat, zelfs! Ze controleert of jij en je baby het goed maken en houdt eventueel de lijntjes met andere hulpinstanties kort. Ze weet precies wat jij wilt weten en als je ‘s nachts met je handen in het haar zit, weet zij je ‘s morgens met een kopje koffie en een beschuitje met muisjes weer op te beuren.

Fruitschalen

Vitamientjes zijn belangrijk voor de kraamvrouw. Dat weet een kraamverzorgende maar al te goed. Dus zolang er voldoende fruit in huis is, zal zij die weten te verhakken tot een waar kunstwerk. Niet per se heel erg nodig (dat kunstwerk dus), maar wel erg leuk! <3

De rest van het gezin

Een kraamverzorgende is er eigenlijk alleen voor de verzorging van de kraamvrouw en de baby. Maar ze draait zich in veel gevallen haar hand niet om voor de zorg voor de rest van het gezin. Zo speelt ze met alle liefde met je eerste kind(eren), terwijl jij even een dutje kan doen.

De geur van bleek

Mijn huis is letterlijk nog nooit zo schoon geweest als tijdens de kraamweken. Als de kraamverzorgende op een gegeven moment een uur lang niet in zicht was, rook ik later een doordringende bleeklucht uit de badkamer en had ze mijn kraan - met kalkaanslag - helemaal schoongeboend. Ze hóefde dit niet te doen, maar ze deed het toch. Bovendien had ik iedere dag een schoon bed, toverde ze de stapels was uit de wasmand om in keurige, schone stapeltjes die ze op mijn bed legde en werd het huis iedere dag van top tot teen gestofzuigd. Zo onwijs lief en gewaardeerd!

Dus lieve kraamverzorgende, ik richt me even tot jou: bedankt voor álles! Voor alle geboortekaartjes die je ophing, voor alle luiers die je verschoonde, voor alle tips die je me gaf, voor alle keren dat je me knuffelde als ik aan het brullen was door de kraamtranen, dat je naar me luisterde als ik voor de zoveelste keer mijn bevallingsverhaal wilde vertellen, voor alle keren dat je gezellig met me aan het kletsen was, als de baby sliep en er even geen kraamvisite was. Voor al die beschuitjes met muisjes die je me toestopte. Voor alle comlimentjes die je me gaf, waardoor ik het gevoel had dat ik het allemaal wel aan kon. Ik was moeder op het moment dat mijn eerste kind geboren werd, maar jij hebt mij geleerd hoe ik een góede moeder kon zijn. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50