Deze 8 dingen moet je nooit bij een kersverse moeder doen!

Deze 8 dingen moet je nooit bij een kersverse moeder doen!

Niet iedereen snapt waar jij doorheen gaat nu je net moeder bent geworden. En dat geeft ook niet; het is wellicht ook moeilijk voor te stellen als je zelf (nog) geen kinderen hebt. Maar daarom even deze handleiding voor als je in aanraking komt met een moeder van een newborn. 

Op komen draven zonder aankondiging

Nee, nee, NEE! Dit is de grootste fout die je kunt maken. Als moeder van een jonge baby ben je namelijk álles behalve flexibel. Je moet zorgen dat de baby op tijd verschoond en gevoed wordt, je moet op een of andere manier zelf nog aan voedsel en een frisse douche toekomen en ondertussen probeer je nog een maaltijd in elkaar te prakken voor als je partner thuiskomt. Onverwacht bezoek past niet in dit strakke schema.

Lees ook:
Zes mijlpalen die elke kersverse moeder meemaakt

Haar baby wakker maken

Als je de kersverse moeder euh… háát, moet je dit vooral doen. Anders, don’t. Wie weet hoe lang het heeft geduurd voordat ze haar baby in slaap heeft gekregen. Misschien heeft ze na uren eindelijk weer een momentje voor zichzelf of eindelijk tijd om de vaatwasser uit te ruimen/een was te draaien/die berg was te strijken? Bovendien zal haar kind nu te weinig slaap hebben en dat is voor niemand leuk.

Haar koffie opmaken

Ze heeft koffie nodig. En veel. Dus misschien is het een leuk idee om geen knuffel te geven als je op kraamvisite gaat, maar gewoon een doos vol van haar favoriete koffie. Ze zal je waarschijnlijk stiekem dankbaarder zijn dan wanneer je met een Winnie de Poeh-beer aan komt zetten, ook al is-ie nog zo schattig.

Afzeggen als je zou komen oppassen

Nu ben ik sowieso al niet zo van de last-minute afhakers, maar de enige reden dat je last-minute mag afzeggen is in dit geval 1) een sterfgeval in de familie of 2) dat je zelf zó doodziek bent dat je bang bent dat je tijdens de oppassessie het loodje gaat leggen. De mama die jou gevraagd heeft als oppas is namelijk afhankelijk van je, en wil héél graag even de deur uit. Al is het maar om naar de tandarts te gaan. 

Haar geboorteverlof ‘vakantie’ noemen

Verlof is verre van vakantie. Voordat het kind geboren is, is het inderdaad nog rustig en kun je gerust even een Netflix-marathon houden. Maar nadat de baby geboren is? De reden dat je nog een aantal weken verlof hebt is omdat je moet herstellen van een bevalling, uitgeput bent van die enkele uurtjes slaap die je maar krijgt, je moet leren borstvoeding geven, moet kijken hoe je nu in godsnaam alles moet regelen en omdat je om de paar dagen een fikse huilbui krijgt. Klinkt als een héél relaxte vakantie inderdaad.

Lees ook:
Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is

Zeggen dat je later thuis bent voor het eten

Terwijl je een baby probeert te voeden, ben je ondertussen snijbonen aan het snijden en een  peuter in bedwang aan het houden die ‘koekieeee!’ wil en niet stopt met zeuren. Gelukkig, nog een halfuur en dan is je man thuis. Totdat je telefoon gaat en hij belt om te zeggen dat-ie heel de avond moet overwerken. NEEEEEEE! Dat wordt pizza laten bezorgen, schijt.

Zeggen dat haar leven over is nu

Wie heeft die opmerking niet om haar oren gekregen? Ja, haar leven is veranderd; ze heeft andere prioriteiten nu en wordt van andere dingen gelukkig dan van een nacht doorhalen in Disco Dolly. Dat betekent niet dat haar leven over is, en dat ze deze opmerking leuk vindt. Zeg liever iets leuks, dat ze de beste mama ter wereld gaat zijn en dat je haar altijd een maaltijd en koffie wil komen brengen als ze er doorheen zit. (En dit dan ook doen hè.)

Vragen wat ze nou heel de dag doet

Ze is met bevallingsverlof en zit bijna de hele dag thuis. Voordat je meteen de ‘wat doe je nou eigenlijk heel de dag’-kaart gaat trekken; je hoeft écht niet bang te zijn dat ze zich verveelt. Ondanks dat ze nu niet heel de dag naar een scherm zit te staren op kantoor zijn haar dagen vrij vol. Vertel haar liever dat ze het hartstikke goed doet, want waarschijnlijk is ze op dit moment onzeker genoeg.

Bron: ScaryMommy

Tags: Dont's, Mama, Baby, Tips

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50