7 tips: zo overleef je het alleenstaand moederschap

7 tips: zo overleef je het alleenstaand moederschap

Hoewel ik inmiddels gelukkig ben in de liefde, weet ik alles van het alleenstaand ouderschap af. Tot mijn zoontje 2,5 jaar was, moest ik namelijk alle ballen in mijn eentje in de lucht houden. Single mom zijn is pittig als je ernaast studeert of werkt, laat staan als je meerdere kinderen hebt. Er zijn talloze artikelen met tips voor alleenstaande moeders, maar eerlijk is eerlijk: als je zelf een partner aan je zijde hebt staan, weet je niet hoe het écht is om in je eentje kinderen groot te brengen. No worries! Met deze 7 tips van een voormalig alleenstaande moeder die weet hoe het is, ga jij het alleenstaand moederschap rocken!

Je kan dit!

Ik kreeg als alleenstaande moeder vaak lof voor het feit dat ik mijn kleintje alleen moest grootbrengen. Die moeders zeiden vol ontzag: “Ik zou nooit kunnen wat jij doet”. Feit is echter dat een oerkracht in je los komt zodra je er zo’n klein hummeltje uit hebt geperst. De knop gaat om en je doet wat je moet doen. Ja ook als je gebroken nachten hebt, een huilbaby of naast het alleen grootbrengen van je kind een fulltime baan. Je kan dit!

Lees meer: Elisa is single moeder: "mijn ex heeft zijn dochter nog nooit gezien"

Schakel hulptroepen in

Als je mensen in je omgeving hebt zoals familie en vrienden, maak dan gebruik van hun hulp. Veel single mom’s zijn te trots om hulp te vragen of voelen zich bezwaard. Niet doen! Als je het even niet meer trekt en gillend gek dreigt te worden, breng dan je kleintje even naar opa en oma of een lieve vriendin. En of je die vrije tijd nou gebruikt om een gat in de dag te slapen of heel de dag te Netflixen, who cares?! Ook jij verdient tijd voor jezelf en soms is dat net wat je nodig hebt om weer die geweldige supermama te zijn als je kindjes weer thuis zijn. 

Ga op tijd naar bed

Ik heb ontelbaar vaak de fout gemaakt laat naar bed te gaan door ’s avonds nog even te studeren of op te bank te hangen met de gedachte dat mijn schatje toch pas over zeven uurtjes wakker zou worden. Lang zat toch?! Punt is alleen dat die lieve baby van je toch ineens kan besluiten dat hij mama vijf keer per nacht wil zien. Tja, dan was het bingen van 'Orange is the new Black' toch niet zo’n goed plan… Je hebt je slaap hard nodig!

Zorg goed voor jezelf

Vanaf het moment dat je moeder bent, staat je kind op nummer één. Heel normaal, maar dat betekent niet dat jij jezelf totaal moet wegcijferen! Goed voor jezelf zorgen betekent niet per se dat je één keer per maand naar de spa gaat. Dat kun je ook doen door 'gewoon' genoeg slaap te krijgen, gezond te eten en je af en toe een momentje voor jezelf te gunnen. Dat laatste kan al door lekker lang te douchen of een goed boek te lezen als je baby slaapt. Als jij gelukkig bent, zijn je kinderen dat ook en kun je beter voor ze zorgen. 

Kom ik contact met andere alleenstaande ouders

Natuurlijk is het fijn als je altijd bij die goede vriend of vriendin terecht kan om je frustraties van je af te praten. Feit blijft alleen dat adviezen vaak goedbedoeld zijn, maar niet echt helpen omdat zij simpelweg niet in dezelfde situatie zitten en daardoor niet ECHT weten hoe het daadwerkelijk is om een kind op te voeden zonder partner. Kijk eens op Facebook, Instagram of Twitter of je in contact kan komen met andere alleenstaande ouders. Het kan soms heel fijn zijn om contact te hebben met andere single moeders om eens te vragen hoe zij de dag doorkomen of hoe je met je baby kunt douchen als je alleen bent.

Houd het simpel

Probeer niet heel je week vol te plannen met activiteiten die buitenhuis plaatsvinden. Je hoeft geen kluizenaar te worden, maar het is wel verstandig om voor rust en regelmatig te zorgen zodat je later niet met een burn-out thuis komt te zitten. Ga bijvoorbeeld één à twee keer per week sporten en spreek maximaal twee keer per week met vrienden of familie af. Laat activiteiten vallen die je alleen maar stress geven. Je hoeft echt niet elke dag met je kind naar het krijspaleis of de kinderboerderij om een goede moeder te zijn. 

Vergeef jezelf

Iedere ouder maakt wel eens fouten. Sla jezelf dus niet voor je kop als je een dag niet alle ballen omhoog weet te houden of als je een avond geen zin hebt om je kind voor te lezen voor het slapen gaan. Hallo, jij moet alles alleen doen! Iedereen heeft wel eens een slechte dag en als alleenstaande moeder ben je helaas niet in de gelegenheid om je kind aan je partner te geven als je even een potje wilt janken. Morgen weer een nieuwe dag!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Odile (26) werd op jonge leeftijd alleenstaande moeder en heeft ervaren hoe meer dan lastig en uitdagend het opvoeden van een kleintje kan zijn. Inmiddels is haar baby een pittige peuter van drie jaar en zit ze in een transitie van alleenstaande moeder naar niet-alleenstaande ouder, nu ze geluk in de liefde heeft gevonden.

Ze is op dit moment werkzoekende en besteedt haar tijd graag aan het schrijven van artikelen voor BabyBytes en op haar blog  'Go Mommy Go'.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • mccm

    Mooi Artikel! Ik nog wel alleenstaande moeder..kan me nog niet voorstellen met een partner.. hoe kan ik mijn zoontje op een kinderlijke manier vertellen dat ik niet altijd alles kan doen zoals een boekje voorlezen. Het is realiteit maar ik krijg meer een onvoldaan gevoel als ik hem niet kan bieden wat hij nodig heeft... maar ook moeilijk uit te leggen waarom sommige dingen niet kunnen of me even niet lukt.

    De situatie zelf in feite...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50