7 manieren waarop je kinderen minder verlegen worden

7 manieren waarop je kinderen minder verlegen worden

Als je thuis bent met je kind kletst hij de oren van je kop af, maar als jullie je in sociale situaties begeven is dit niet het geval. Dan is hij muisstil en zit hij het liefst op je schoot geplakt. Gelukkig kan je als ouder veel doen om je kleintje uit zijn schulp te laten treden. Dit zijn de 7 manieren waarop kinderen minder verlegen worden.

Kom niet tussenbeide

Als je je kindje op de speelplaats ziet worstelen bij het maken van vriendjes, is het verleidelijk om hem een duwtje in de rug te geven. Dit is alleen niet altijd het beste om te doen. Je ontneemt je kind namelijk om te leren gaan met frustraties. En juist dat leerproces kan heel waardevol voor het kind zijn.

Blijf eventjes in de buurt

Dit doe je bijvoorbeeld als je hem op een verjaardagsfeestje afzet. Je blijft heel eventjes aanwezig zodat hij in alle rust aan de situatie kan wennen en zich er comfortabel bij gaat voelen. Zodra hij op zijn gemak is kun je weggaan. Vertel hem dat je weer terugkomt en dat hij het heel gezellig gaat hebben.

Bereid hem voor op nieuwe situaties

Het kan behoorlijk spannend zijn voor je kindje om ergens voor de eerste keer te zijn. Als je van te voren het scenario vast doorpraat kan dit veel spanning wegnemen. Vertel bijvoorbeeld vast wat jullie gaan doen op de verjaardag. Er zullen veel spelletjes en heerlijke cake aanwezig zijn. 

Geef het goede voorbeeld

Vraag je kind niet iets te doen wat je zelf niet zou doen. Wees warm en vriendelijk tegen mensen die je ontmoet, je kinderen zullen dit van je overnemen. Maar als jij je niet op je gemak voelt om een groep vreemden aan te spreken, dan moet je ook niet van je kind verwachten dat hij dat wel doet.

Geef hem de tijd

Geef je kind de kans om kennis te maken met nieuwe dingen of nieuwe mensen. Zo kun je bijvoorbeeld iemand uitnodigen bij jullie thuis. Jouw kleine is dan wel in zijn eigen vertrouwde ruimte en ook dat kan een hoop doen schelen. Hij hoeft niet in een keer allerlei veranderingen aan te kunnen.

Praat over een tijd waarin je je angstig voelde

Laat je kind weten dat iedereen zich wel eens angstig of nerveus voelt. Vertel bijvoorbeeld over een voorbeeld van jezelf en vertel hem ook hoe je hiermee omging. Je moest even ergens doorheen maar daarna voelde je je heel goed. Deel dit succesverhaal met hem. Het kan hem moed geven!

Forceer het niet

Het kan namelijk ook heel goed dat je kind niet de meest extraverte persoon ter wereld is en dat is oké. Hij mag lekker zijn wie hij is en hoeft zich nooit anders voor te doen!

Wat doe jij om je kindje minder verlegen te laten zijn?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50