6x zorgen die je als zwangere ervaart

6x zorgen die je als zwangere ervaart

Het is gebruikelijk om gestrest te zijn als je zwanger bent. Logisch, want jij bent verantwoordelijk voor het kleine mensje in je buik en je wilt het natuurlijk zo goed mogelijk doen. Deze zorgen zijn vaak volkomen rechtvaardig! Welke van de onderstaande zorgen herken jij?

Intense emoties

Zwangerschap brengt een achtbaan van intense emoties met zich mee, zoals vreugde maar ook zorgen. Er is stress over planning, lichaamsveranderingen en een lange lijst van wat wel en niet te doen. Natuurlijk is er ook de bezorgdheid over het koesteren van een nieuw leven in jezelf.

Per ongeluk pletten

Sommige vrouwen maken zich zorgen dat ze hun baby per ongeluk kunnen verpletteren tijdens het slapen als ze op hun buik liggen. Dit is echter onwaarschijnlijk, omdat het lichaam van nature beschermt tegen zulke situaties. In de vroege stadia van de zwangerschap is het zelfs veilig om op je buik te slapen. Naarmate je buik groeit, wordt het echter vanzelfsprekend oncomfortabel om op je buik te liggen.

Lees hier alles over comfortabele slaapposities voor zwangeren

Schadelijk voedsel eten

Een andere veel voorkomende angst is dat bepaald voedsel schadelijk kan zijn voor de baby. Hoewel het belangrijk is om bepaalde voedingsrichtlijnen te volgen tijdens de zwangerschap, zijn de meeste waarschuwingen gericht op het voorkomen van voedselvergiftiging. Het is onwaarschijnlijk dat een klein foutje in je dieet ernstige schade zal veroorzaken. Het vermijden van problematisch voedsel, zoals alcohol, rauw vlees en ongepasteuriseerde producten, is echter nog steeds van groot belang!

Verlies van de baby

Een veelvoorkomende en begrijpelijke zorg is het verlies van de baby. Een miskraam kan inderdaad een reëel risico zijn, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet altijd te voorkomen is. Het is normaal om bezorgd te zijn, maar het is ook belangrijk om te weten dat je niet de enige bent en dat de meeste zwangerschappen goed verlopen.

Vliezen in het openbaar breken

Een andere angst is dat je vliezen in het openbaar zouden kunnen breken. Hoewel dit soms gebeurt, is het niet zo dramatisch als in films wordt afgebeeld. Meestal is het een zachte lekkage en vaak ben jij de enige die het merkt.

Incontinentie

Een veelvoorkomende bezorgdheid is ook incontinentie tijdens de zwangerschap, vooral in de latere stadia. Hoewel het kan gebeuren, zijn er manieren om de kans op lekkage te verminderen, zoals regelmatig naar de badkamer gaan en Kegel-oefeningen doen.

Kan ik het wel?

Als laatste maken veel aanstaande ouders zich zorgen dat ze niet in staat zullen zijn om voor hun pasgeboren baby te zorgen. Hoewel het een nieuwe en uitdagende ervaring is, is het ook iets dat je kunt leren. Er zijn veel mogelijkheden om te oefenen en je zult snel genoeg vertrouwd raken met de verzorging van je baby.

Welke angsten had jij tijdens je zwangerschap?

Lees ook:

Waarom het oké is om angst te voelen
Linda lijdt aan baar-angst. Toch beviel ze twee keer

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50