6x pijn afleiding tijdens de weeën

6x pijn afleiding tijdens de weeën

“Als je een echte wee hebt, dan weet je wel dat het een wee is”, zei de verloskundige toen ik vroeg hoe je krampen van een wee kunt onderscheiden. En ik heb het geweten. Zo’n dertig uur duurde het totdat het voorbij was. Mocht jij nou ook zo lang weeën hebben? Dit kun je, naast het fijnknijpen van de hand van je partner, doen om de pijn wat te verlichten.

1. Douche of bad

Een bad had ik helaas niet voorhanden tijdens mijn bevalling, maar ik kan me voorstellen dat dat het heel fijn is ter ontspanning en tegen de pijn. Van de verloskundige in het ziekenhuis kreeg ik de tip om te douchen en de straal op mijn buik te richten, dat hielp ook een beetje.

Lees ook
Zo voelt het volgens ervaringsdeskundigen om weeën te hebben

2. Tegendruk op de bekken

Een trucje die wij op de bevallingscursus van yoga geleerd hadden, tegendruk geven op de bekken. Probeer dit niet zomaar, maar laat je goed instrueren door een professional. Fun fact, toen mijn vriend tegendruk begon te geven op mijn bekken knapte mijn vliezen en riep hij: “Help, ik heb je bekken gebroken!”.

3. Ademhalingsoefeningen

Wat mij heel erg geholpen heeft, tijdens de bevalling waren ademhalingsoefeningen. Ik had ze geleerd tijdens mijn cursus zwangerschapsyoga. Ook heb ik tijdens de zwangerschap veel gelezen over ademhalingstechnieken bij hypnobirthing.

4. Muziek

Ben je een muziekliefhebber? Laat je afleiden door muziek. Zet je lievelingsmuziek op of neem het mee naar het ziekenhuis. En zet het geluid tijdens die heftige wee net ietsje harder.

5. Massage

Je moet er maar net zin in hebben, dat gefriemel, maar een massage in bijvoorbeeld je nek kan ontspannend werken en een beetje afleiden van de pijn.

6. Een rondje lopen

Als je er fit genoeg voor bent, kun je gewoon even een stukje gaan lopen. Ik mocht tijdens mijn bevalling het ziekenhuis helaas niet verlaten, maar ben wel een paar keer op en neer naar het restaurant gelopen. Ga niet te ver, want het is natuurlijk wel gênant als je vliezen breken in het openbaar of nog erger; straks krijg je persweeën.

Wat hielp bij jou tegen de pijn van weeën?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50