6x dit wist ik niet voordat ik moeder werd

6x dit wist ik niet voordat ik moeder werd

Niets verandert je leven zo als de geboorte van je eerste kindje. Hoewel je in de meeste gevallen negen maanden de tijd hebt om je zo goed mogelijk op de komst van je kleintje voor te bereiden, is het toch altijd net iets anders dan je had verwacht.

Deze zes punten zag ik in ieder geval niet aankomen:

1. Je trekt je rampen persoonlijk aan

Vliegrampen, terroristische aanslagen, natuurgeweld, opeens lijkt alles dichterbij. Bij elke ramp die plaatsvindt, voel je mee met de moeders van de getroffenen. Je vraagt je af hoe je zou reageren als jouw kind betrokken zou zijn en je maakt je opeens veel grotere zorgen over de wereldproblematiek dan voorheen. In welke wereld groeit je kleintje straks op?

2. Je houdt meer van je kind dan van jezelf

Soms doet het gewoon pijn, zoveel als je van je kindje houdt. Als je naar die schattige pluishaartjes rondom de oren van je kleintje kijkt, als het handje op je borst ligt, als hij naar je lacht, als dat ene pakje haar zo vreselijk schattig staat… Je kan soms helemaal om niets tranen in je ogen krijgen, als je alleen al naar je baby staart. Moederliefde is de meest overweldigende vorm van liefde die je ooit hebt ervaren. En met die overweldigende liefde komt ook de angst om het kwijt te raken. Als dit zou kunnen, zou je je kind het allerliefst in een glazen doosje stoppen om voor altijd te beschermen tegen wat dan ook.

Lees meer: Deze 7 dingen begreep ik pas toen ik zelf moeder werd

3. Je voelt je bijna doorlopend schuldig

Ben je een werkende moeder? Dan voel je je waarschijnlijk schuldig over het feit dat je je baby achterlaat bij het kinderdagverblijf of een andere vorm van oppas. En als je een thuisblijfmoeder bent, voel je je te pas en te onpas schuldig over het feit dat je kindje misschien wel te weinig contact heeft met leeftijdgenootjes. Hoe verschrikkelijk goed je je best ook doet, het moederschap gaat hand in hand met een flinke berg schuldgevoel. Over alles!

4. Tijd samen is lastiger dan gedacht

“Als mijn kindje er is, gaan mijn man en ik minstens iedere maand een keer samen de hort op!” vrijwel elke zwangere roept soortgelijke voornemens maar al te hard. Maar als het eenmaal zo ver is, blijkt er van die plannen niet altijd evenveel terecht te komen. Als nieuwe moeder vind je het waarschijnlijk moeilijker dan je had kunnen voorspellen om je uk bij de oppas achter te laten. Oh en ga je eindelijk wel een avondje samen op stap? Houd er dan maar rekening mee dat jullie minstens de helft van de tijd naar jullie telefoons aan het staren zijn voor updates van de oppas.

5. Nog nooit eerder was je zo trots

Je groeit als iemand je baby een complimentje geeft over haar schitterend lange wimpers. En als hij zichzelf voor het eerst optrekt, kan je nog net de drang onderdrukken om al je vrienden, buren en ex-collega’s op te bellen om dit heuglijke nieuws persoonlijk te melden. Je mag dan wel een toffe baan hebben, een diploma waar je hard voor hebt gewerkt, maar niets - echt niets! - maakt je zo trots als je prachtige kind.

6. Er is geen pauze

Had je voorheen na een drukke werkweek altijd het heerlijk rustige weekend om naar uit te kijken en even bij te tanken, dat bestaat momenteel niet meer. Een baby is er altijd. 24/7. Dus ook als je het druk hebt gehad. En ook als je extreem moe bent. En ook als je eindelijk een half uur hebt geslapen na een veel te lange dag. En ook als je ziek bent en niets liever wil dan in foetushouding onder de dekens te liggen. Suck it up, als moeder heb je geen pauze.

Niets kan je voorbereiden op het moederschap en de verandering die dit met zich meebrengt. Wat vond jij de grootste verandering die je niet had aan zien komen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden