Waarom het zwaar is om thuisblijfmoeder te zijn

Waarom het zwaar is om thuisblijfmoeder te zijn

Als ex-fulltime thuisblijfmoeder heb ik in de loop der jaren genoeg ervaring opgedaan. Inmiddels werk ik naast het moederschap weer parttime, en hoewel ik mijn kind op die dagen echt wel mis, is het heerlijk om weer aan de slag te zijn. Als iedereen op verjaardagen altijd verzucht dat thuisblijfmoeders het maar makkelijk hebben, zou ik graag onderstaand lijstje eens onder de neus schuiven.

Mama doet ‘t wel

De meeste verantwoordelijkheid rondom de baby ligt bij jou. Waar jij overdag alle zorg - uiteraard - op je neemt, is het in de meeste gevallen ook zo dat deze rolverdeling in de avonden, weekenden en vakanties doorloopt. Jij hebt namelijk al een aardig ritme en regelmaat in de zorg voor de baby, je partner klungelt door het gebrek aan baby-uren toch wat meer aan.

Altijd stand-by

Als thuisblijfmoeder heb je zo goed als nooit pauze. Als je denkt dat baby’s veel slapen, heb je misschien een punt. Echter moet er tijdens die rustmomentjes een hoop gebeuren. Je wilt namelijk niet dat je huis een puinhoop is en er ‘s avonds geen warme maaltijd op tafel staat, omdat ‘je toch de hele dag tijd hebt gehad’. Bovendien weet je nooit wanneer de baby weer wakker wordt, waardoor je altijd stand-by staat.

Jezelf een schop geven

Alle motivatie moet vanuit jezelf komen. Natuurlijk heb je het beste met je kind voor en ga je met alle liefde wekelijks naar de kinderboerderij, de bibliotheek, wat schilderen en de eendjes brood geven. Maar heel eerlijk: het begint je soms weleens te vervelen om iedere keer dezelfde boekjes voor te lezen. Je hebt dus een ijzersterke discipline nodig om jezelf en je uk iedere dag weer richting die tochtige speeltuin te slepen.

Eenzaam

Je bent namelijk nogal eenzaam. De enige aanspraak die je gedurende de dag hebt, is die met je kraaiende nageslacht. En hoe gezellig ook, echte diepgang zit er niet in de pruttelende babygeluidjes die hij of zij maakt.

Uitdaging?

Op je werk word je continu uitgedaagd het beste uit jezelf te halen. Bij een goede baan dan. Voor thuisblijfmoeders is dat moeilijker. Natuurlijk wil je niet dat je kind iets tekort komt, dus je verzint de leukste dingen om hem of haar tevreden te houden. Toch is het lastig om steeds die beste versie van jezelf tevoorschijn te toveren. Waar je op kantoor tijdens een off-day weleens wat kan wegdromen achter je scherm, heb je thuis altijd die lieve hoofdjes van je nageslacht om je eraan te helpen herinneren dat de hele dag uit het raam staren niet echt oké is.

Hoera, een dagje vrij!

Misschien een cliché, maar daarom niet minder waar: je geniet echt meer van een dag thuis met je gezin, als je ook met enige regelmaat buiten de deur aan het werk bent. Op mijn werkdagen kan ik het beste uit mezelf halen en als ik daarna weer een ochtend thuis ben, geniet ik onwijs van een kop - al dan niet lauwe - koffie op de bank met mijn kind.

Sociale contacten

Voor zowel mijn kind als mijzelf gaat er een wereld aan sociale contacten voor ons open op de dagen dat ik werk. Mijn uk gaat één dag per week naar een kinderdagverblijf, waar hij heerlijk speelt met andere kinderen. Op mijn andere werkdagen wordt er opgepast door opa en oma, die heel erg genieten van qualitytime met hun kleinkind. Ondertussen praat ik met collega’s over hun weekendplannen, de koffie uit het apparaat en enkele nieuwsfeiten. Win-win!

Twijfels

Van mede-thuisblijfmoeders hoor ik weleens dat ze te veel tijd hebben om na te denken. Terwijl de kinderen voor de zoveelste keer het zand uit de zandbak scheppen in een poging een lekker zandkoekje te maken, dwalen je gedachtes weleens af naar momentjes van zelfreflectie. Ben je wel een goede moeder? Kan je je kind niet nog gezonder te eten geven? Zou je hem of haar niet in moeten schrijven op clubjes uit de buurt? Wordt ‘ie wel sociaal genoeg? Een heel scala aan twijfels en onzekerheden waar je als werkende moeder helemaal geen tijd hebt, passeert de revue. Reflecteren is een nuttige bezigheid, maar voor een thuisblijfmoeder is het vaak te veel.

De meest bekende voordelen over thuisblijfmoeders kloppen ook: ze hebben meer tijd om hun kinderen van dichtbij op te zien groeien, er is geen sprake van haal- en brengstress naar de oppas, je hoeft niet meerdere balletjes hoog te houden en als je huis schoon is, kun je tijdens het slaapje van je kind weleens met de benen omhoog een aflevering van Four Weddings volgen. Toch kijk ik wekelijks heel erg uit naar mijn werkdagen, waarop ik tijd heb om aan andere zaken te denken dan schone luiers, wortelprakjes en de ‘Oei, ik groei!’-app.

Ben jij thuisblijfmoeder? En hoe bevalt je dat?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden